Sluiten

Staatssecretaris komt met nota Dierenwelzijn en Gezondheid

24-02-2012

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft op donderdag 23 februari zijn nota 'Dierenwelzijn en Diergezondheid' naar de Tweede Kamer gestuurd. In de nota schrijft de staatssecretaris dat een dierhouder goed voor zijn dieren moet zorgen, minimaal moet voldoen aan de wettelijke eisen en zijn dieren moet houden op een maatschappelijk geaccepteerde manier.

Voor de maatschappelijke acceptatie hebben bedrijfsleven, consument en burger allemaal een eigen verantwoordelijkheid. Een consument die een eerlijke prijs betaalt voor zuivel en vlees en een burger die verantwoord kiest voor een (huis)dier dat bij hem past. De gezondheid en het welzijn van het Nederlandse dier moeten tot de beste ter wereld behoren.

Meldnummer 144
Bleker wil dierenmishandeling en -verwaarlozing tegengaan. Door het openstellen van het meldnummer 144 is het aantal meldingen van mishandeling en verwaarlozing toegenomen. Zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit als Dienst Regelingen kunnen daardoor meer zaken oppakken. Doordat de staatssecretaris in de wet bepaalde handelingen, zoals het schoppen of dumpen van dieren, als mishandeling of verwaarlozing aan gaat wijzen, zijn dergelijke handelingen eenvoudiger te vervolgen.

Huisvesting en verzorging
Regels voor bijvoorbeeld huisvesting en verzorging moeten beter worden nageleefd. Een aantal sectoren moet nog een flinke inspanning leveren om aan de regels te voldoen. Op deze sectoren zal de handhaving zich de komende tijd concentreren.

Rol dierenarts
Dierenarts en veehouder worden geacht contracten te sluiten (“1-op-1 relatie”) in combinatie met het verplichte Bedrijfsgezondheidsplan. Dit versterkt de positie van de dierenarts. Daarnaast ontwikkelt de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde een privaat kwaliteitssysteem. Dit is van belang voor bijvoorbeeld de vermindering van het antibioticagebruik in de veehouderij.

Fokkerij
De misstanden in de dierfokkerij wil Bleker samen met de betrokken organisaties en de sector te lijf gaan. Door onder meer Identificatie & Registratie (I&R) voor honden verder uit te rollen, randvoorwaarden te stellen, te helpen bij kennisontwikkeling en kennisverspreiding en subsidie voor voorlichting, worden erfelijke gebreken en welzijnsproblemen als gevolg van het fokken op gewenste eigenschappen aangepakt.

Transport
Dieren mogen worden vervoerd, maar dan wel op een diervriendelijke wijze èn volgens de regels. Dit kabinet wil het welzijn van dieren tijdens transport zowel op Europees als op nationaal niveau verbeteren. Samen met andere lidstaten gaat de staatssecretaris zich inzetten om de Europese Transportverordening op onderdelen aan te passen, die aantoonbaar slecht zijn of aantoonbaar ongerief met zich meebrengen. Het gaat dan bijvoorbeeld om stahoogte, klimaatbeheersing en transporttijden. Bij deze inzet hoort ook de beperking van de transportduur voor slachtdieren tot maximaal 8 uur.

Dierenbescherming teleurgesteld
De Dierenbescherming is ernstig teleurgesteld over de Nota. Volgens de organisatie is het 'een visieloos document vol open deuren', waarbij de staatssecretaris 'de verantwoordelijkheid bij bedrijven en consumenten neerlegt, terwijl hij zelf niks wil doen aan het verbeteren van de situatie voor dieren'.