Sluiten

Huisdieren leveren een waardevolle bijdrage in de zorg

23-10-2012

Vanwege de gunstige effecten die huisdieren op mensen kunnen hebben, worden dieren regelmatig ook in de zorg ingezet. Bekend zijn bijvoorbeeld de bezoekdieren, die in een zorginstelling voor ouderen of in een ziekenhuis langskomen. Zo’n bezoek kan mensen opvrolijken en aan de praat krijgen of afleiden van hun ziekte. Tijdens een huisdierbezoek is het soms ook voor het zorgpersoneel beter mogelijk om met mensen contact te maken.

Ook worden dieren ingezet bij therapieën voor mensen. Huisdieren kunnen bijvoorbeeld stimuleren tot beweging, wat kan helpen bij revalidatie. Maar ook bij mensen met psychische problemen kan een dier helpen om dingen bespreekbaar te maken, blokkades te doorbreken en emoties op te roepen. Bij zo’n therapie wordt de ondersteuning door de aanwezigheid van een huisdier bewust ingezet om een bepaald effect te krijgen, en dit wordt door de therapeut opgenomen in het behandelplan.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat huisdieren op deze manieren inderdaad een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van mensen die om zeer diverse redenen in zorginstellingen verblijven. Natuurlijk is het daarbij wel belangrijk dat de inzet van huisdieren professioneel wordt aangepakt.

Zowel de huisdieren als hun begeleiders moeten zorgvuldig worden geselecteerd, want niet elk dier en ook niet elke begeleider is geschikt voor dit werk. Agressie en stress moeten uiteraard voorkomen worden. Begeleiders moeten hun dier goed onder controle hebben. Het is belangrijk dat zij aan hun dier kunnen zien of het dier de situatie nog prettig vindt, en bovendien weten wat ze kunnen verwachten van de zorgcliënten.

Wie met zijn huisdier mee wil werken aan dergelijke projecten, moet dus zorgen dat hij goed voorbereid is. Dat geldt ook voor professionals die gebruik willen gaan maken van de inzet van deze zorgdieren. Een goede basis is ook hier een voorwaarde voor succes!

In het nieuwe Praktische document ‘Dieren in de zorg: AAA en AAT’ leest u meer over de inzet van zorgdieren en wat daarbij belangrijke aandachtspunten zijn.