Sluiten

Voedselverrijking voor kippen

Kippen besteden van nature vele uren aan het zoeken naar eten. U kunt dit thuis nabootsen door ze de mogelijkheid te geven om naar hun eten te zoeken, dit heet voedselverrijking. Voedselverrijking is goed voor het welzijn van uw kippen en kan er ook voor zorgen dat ze geen ongewenst gedrag gaan vertonen zoals verenpikken. Hier leest u hoe u uw kippen bezig kunt houden door middel van voedsel, en de manier waarop dit wordt aangeboden aan de kippen.

Veren pikken

Het pikken van andere kippen is normaal gedrag van kippen, het heeft onder andere te maken met de rangorde onderling. Maar dit is heel iets anders dan verenpikken.

Vooral in de kippenindustrie komt het vaak voor dat de kippen aan elkaars veren gaan pikken. Het kan soms zo lang doorgaan totdat de kip aan de basis van de veren gaat bloeden. Kippen hebben uit nieuwsgierigheid de neiging om in opvallende dingen te willen pikken. De bebloede plekken vallen op, en de kippen gaan hier nog meer in pikken. Dit kan ervoor zorgen dat de gezondheid van de gepikte kip achteruit gaat en deze soms zelfs komt te overlijden. Als kippen eenmaal gewend zijn om andere kippen te pikken, is het erg moeilijk om ze dit weer af te leren.

Er zijn verschillende dingen die ervoor kunnen zorgen dat kippen minder snel geneigd zijn om veren te gaan pikken. Hieronder vallen onder andere een laag stressniveau, een prikkelrijke omgeving en de manier van voeren.

Volgens onderzoek is het heel waarschijnlijk dat kippen die van jongs af aan al gewend zijn om onder andere strooisel op de vloer te hebben en naar buiten mogen, later minder snel geneigd zijn om andere kippen te gaan pikken. Dit komt waarschijnlijk doordat ze zich natuurlijk kunnen gedragen en daarmee hun tijd vullen. 

Uw kippen bezig houden

Kippen besteden in de vrije natuur ongeveer de helft van hun tijd aan het zoeken naar eten. Voor de kippenhouder is het vrij eenvoudig om zijn of haar kippen een groot deel van de dag bezig te houden. Het hangt natuurlijk af van de manier van huisvesten, wat voor u mogelijk is om aan voedselverrijking te doen.

Eenvoudige voedselverrijking

Om te beginnen kunt u het basisvoer aanpassen. Als u bijvoorbeeld altijd leghenkorrel geeft en verder niets, kunt u gaan variëren. U geeft dan wat minder van de korrel en u kunt als extraatje iedere dag wat gemengd graan in het hok strooien. Niet teveel, anders worden de kippen op den duur te dik.

Om het zoeken naar dit graan langer te laten duren is een droge en losse laag strooisel ideaal. Het graan valt hiertussen. U kunt hetzelfde doen met legkorrel, grit, maagkiezel, brood, gesneden gras, vogelmuur, groen afval (boerenkool, sla, broccoli, bramen, frambozen, appel, peer) of zelfs insecten zoals meelwormen. Kippen zijn dol op insecten en u zou hen er dan ook een groot plezier mee doen. Daarnaast zijn insecten een goede bron van eiwitten.

U kunt in plaats van legkorrel ook legmeel voeren. Omdat dit niet in een korrelvorm is geperst moeten de kippen vaker pikken om genoeg voer op te nemen. Dit zorgt ervoor dat ze langer bezig zijn om voer te eten.

Voedselverrijking die meer tijd vraagt

Als de kippen vrij rond kunnen lopen, maar de grond is al kaal gepikt, kunt u de aarde omspitten. De kippen zullen dan fanatiek op zoek gaan naar insecten die naar boven gespit worden. Na verloop van tijd wordt de aarde weer redelijk platgelopen door de kippen.

Als de grond kaal is en het gras niet meer terug komt, kunt u een laag houtsnippers strooien. Hier kunnen de kippen schrapen naar eten. 

Op het stuk grond waar de kippen buiten kunnen rondlopen, kunt u wat zaaien zoals maïs, zonnebloem, alfalfa, rogge, gerst en zaadmengsels voor wilde vogels. Dit zult u zeker twee maanden even af moeten zetten omdat de zaden en jonge planten anders opgegeten worden. Het heeft tijd nodig om te groeien maar zorgt uiteindelijk wel voor heel veel voedselverrijking. Niet alleen van de planten zelf, maar ook van de insecten die erin gaan zitten.

U kunt natuurlijk ook kiezen voor vaste planten zoals diverse naaldbomen, de wilg, de vlier, de hazelaar en hagen van inheemse soorten. Deze planten zijn meer bedoeld om beschutting te geven maar kunnen wel insecten aantrekken.

Mocht u geen beschikking hebben over een stuk grond waar de kippen los kunnen lopen, maar ze hebben wel een ren, dan kunt u daar bijvoorbeeld een stronk verse boerenkool of krop verse sla in hangen. Ook verse brandnetels worden graag gegeten. Met een stuk touw, kunt u de boerenkool, sla of brandnetels zo hangen dat de kippen een stukje op moeten springen om bij de bovenste bladeren te komen.

U zou in zo’n geval ook lage bakken kunnen vullen met aarde en daar gras of graan in kunnen zaaien. Is het gras hoog genoeg dan zet u de bak in het verblijf. U kunt dan ook nog wat voer tussen het gras strooien zodat de kippen hiernaar kunnen zoeken. Ze zullen ook het gras opeten en in de aarde graven.

U kunt zelfs speeltjes aan de kippen geven, zoals een speciaal voor kippen ontworpen voerballetje. Hierin doet u wat legkorrel of gemengd graan, de kippen pikken en schrapen tegen het balletje zodat het voer eruit valt. U moet wel opletten dat alle kippen evenveel voer binnenkrijgen, mocht u het hele rantsoen legkorrel zo aan willen bieden. In de wintermaanden kunt u het balletje in het nachthok leggen.

Een andere mogelijkheid om de kippen naar voer te laten zoeken is om gebruik te maken van een snuffelmat zoals die te koop zijn voor honden. Deze bestaan meestal uit slierten stof (vaak fleece) die vastgeknoopt zijn aan een onderliggende mat. Door bijvoorbeeld graan, bessen en meelwormen tussen de slierten te strooien houdt u de kippen bezig. Dit kan handig zijn als de grond bijvoorbeeld erg hard is door vorst of als uw kippen tijdelijk binnen moeten blijven. Houd de mat wel in een droog gedeelte van het verblijf. Let op dat er geen draden van de stofslierten los kunnen komen.

Aandachtspunten van voedselverrijking

Het is belangrijk om in de gaten te houden dat de kippen naast de traktaties genoeg blijven eten van het basisvoer. Hier zitten alle voedingsstoffen in die ze nodig hebben, in de juiste verhouding.

U kunt iedere dag iets nieuws aanbieden aan uw kippen, zo blijven ze actief aan het scharrelen. Dit is goed voor het welzijn van de kippen. En u kunt genieten van scharrelende kippen, die uren bezig zijn met voedsel zoeken.

Laat de voerresten niet te lang liggen, dit is onhygiënisch en kan de groei van bacteriën en schimmels bevorderen.

Kippen moeten altijd beschikking hebben over vers drinkwater. Kippen maken hun water snel vies, het is daarom verstandig om het water op een verhoging te zetten of aan een ketting te hangen.