Sluiten

Nieuwe regels voor hondenfokkerij

20-02-2013

Staatssecretaris Dijksma van EZ heeft de Tweede Kamer per brief laten weten dat zij vindt dat fokkers van rashonden over relevante kennis en kunde moeten beschikken en een verantwoord fokbeleid moeten voeren waarin dierenwelzijn en gezondheid van de hond en pups voorop staan. Ze schrijft dit naar aanleiding van de veroordeling van een fokker van Ierse setters in december 2012, wegens het achterhouden van belangrijke informatie over mogelijke erfelijke tekortkomingen van dit ras.

Besluit gezelschapsdieren
De staatssecretaris schrijft verder dat in het concept-Besluit gezelschapsdieren, dat eind maart in de Tweede Kamer wordt besproken, regels zijn  opgenomen voor bedrijfsmatige fokkers. In dit besluit wordt bepaald dat de wijze waarop met gezelschapsdieren wordt gefokt het welzijn en de gezondheid van ouderdier en nakomelingen niet mag benadelen. Fokkers dienen zo veel mogelijk te voorkomen dat erfelijke ziekten, schadelijke raskenmerken en gedragsproblemen worden doorgegeven. Daarnaast komen er regels over het geven van schriftelijke voorlichting door bedrijfsmatige fokkers.
In het concept-Besluit houders van dieren zijn eveneens regels voor fokken met gezelschapsdieren opgenomen, maar die zijn bedoeld voor mensen die niet bedrijfsmatig fokken.

(Bron: www.dierenwelzijnsweb.nl)