Sluiten

Gezocht: katten voor onderzoek naar overgewicht

25-11-2013

Op dit moment vindt er een wetenschappelijk onderzoek plaats naar de relatie tussen kattengedrag en overgewicht (obesitas). Voor dit onderzoek worden katten gezocht die als kitten minstens zestien weken bij hun moeder hebben kunnen drinken. Dit kunnen bijvoorbeeld katten zijn die bij u geboren zijn en die u gehouden heeft, of katten die als kitten het nest als laatst verlieten. Zolang ze maar zestien weken of langer bij de moederpoes hebben kunnen drinken!

Huiskatten hebben steeds vaker last van obesitas. Tot nu toe is er vooral gefocust op de behandeling van te dikke katten, maar het is nog veel beter om obesitas te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan om risicofactoren op het ontwikkelen van obesitas in kaart te brengen. De insteek van het onderzoek is vernieuwend, omdat het zich zal richten op gedragsaspecten in het jonge leven van een kat die mogelijk een rol spelen bij de ontwikkeling van obesitas op latere leeftijd.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd als afstudeerproject aan de Vrije Universiteit Amsterdam door Denise van Lent. Zij zal worden begeleid door kattengedragstherapeute Marcellina Stolting van het Kattengedragsadviesbureau en door prof. N.M. van Straalen.

Als u mee wilt werken aan dit onderzoek kunt u zich aanmelden tot en met 1 januari 2014 op het emailadres kattenonderzoek@gmail.com. Uw bijdrage zal bestaan uit ondermeer het invullen van een enquête en er zal worden gekeken naar het gewicht en de lichaamsvorm van uw kat. Het onderzoek zal bij u thuis plaatsvinden.

(bron Majesteit, Nr 92)