Sluiten

Het nieuwe konijnen houden: een maatje voor je konijn

12-04-2016

Vroeger zaten konijnen vaak alleen, simpelweg omdat men niet anders wist. Gelukkig weet inmiddels iedereen dat konijnen groepsdieren zijn en niet alleen gehouden moeten worden. Ook al krijgt een konijn veel aandacht, mag hij veel rondlopen en krijgt hij regelmatig nieuw speelgoed: toch kan een soortgenoot nog heel wat toevoegen. Mensen die eerst een konijn hadden en er toen een ander konijn bij hebben genomen, zien vaak dat het konijn levendiger is en geniet van het onderling contact. Overigens is dat ook heel leuk om te zien voor de eigenaar!

Maar niet alle konijnen passen zomaar bij elkaar. Een geslaagde match draait dus om de goede combinatie. Welke combinaties zijn aan te raden en welke geven minder kans op slagen?

Mannetje en vrouwtje
De beste combinatie is een ram (mannetje) met een voedster (vrouwtje). Dit gaat in veel gevallen goed. Natuurlijk moet er dan wel voor gezorgd worden dat de dieren zich niet kunnen voortplanten. In elk geval moet het mannetje gecastreerd worden.

Twee vrouwtjes
Een veel gehoord advies is om twee vrouwtjes te nemen. Dat kan soms goed gaan, maar het hoeft zeker niet! Als de hormonen gaan opspelen kunnen ze flinke ruzie krijgen. Tussen twee volwassen vrouwtjes die al aan elkaar gewend zijn blijft het meestal wel goed gaan, zeker als ze genoeg ruimte hebben en als ze gecastreerd zijn.

Twee mannetjes
Twee rammen bij elkaar gaat meestal niet goed. Onder invloed van hun hormonen zullen ze met elkaar vechten. Maar ook na een castratie vormen twee mannen vaak geen goede combinatie.

Koppelen
Maar waar vindt u die leuke partner voor uw konijn? Hoe u de juiste match zoekt leest u hier. En wat als u een leuke match gevonden heeft? U kunt niet zomaar twee konijnen bij elkaar zetten, ze moeten langzaam aan elkaar kunnen wennen. Als u eenmaal besloten heeft uw konijn aan een nieuw konijn te koppelen, begint het koppelproces.  Hoe u dit aanpakt leest u in het praktische document Konijnen koppelen – het koppelproces.