Sluiten

Evaluatie Dierenpolitie en meldpunt 144

06-10-2016

In 2011 is de dierenpolitie van start gegaan en is er een speciaal meldpunt 144 voor dierenwelzijn opgericht. In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is onderzoek uitgevoerd om te achterhalen wat de huidige stand van zaken is met betrekking tot dierenmishandeling en –verwaarlozing en hoe de samenwerking op het gebied van de handhaving verloopt.

Het onderzoeksbureau concludeert dat er sinds de start van meldpunt 144 en de dierenpolitie veel in beweging is gekomen. Partijen hebben elkaar steeds beter weten te vinden. De regie blijkt echter nog een aandachtspunt. Vaak is onduidelijk wie van de partijen het aanspreekpunt is, waardoor de coördinatie in de samenwerking soms ontbreekt. De oprichting van 144 en de dierenpolitie heeft wel duidelijk geleid tot een toename van het aantal meldingen.

Sinds de oprichting van de dierenpolitie heeft er binnen de Nationale Politie een belangrijke koerswijziging plaatsgevonden. In plaats van de beoogde 500 fulltime dierenagenten wordt nu gestreefd naar minimaal 180 taakaccenthouders dierenwelzijn. Opvallend is dat burgers, partnerorganisaties maar ook politiefunctionarissen soms denken dat de dierenpolitie niet meer bestaat en dat daarmee ook meldpunt 144 er niet meer is.

Tijdens het onderzoek hebben diverse respondenten vragen gesteld over de kerntaken van de politie. Het snel schakelen van de politie met de LID is een absolute must geworden die in de praktijk soms niet goed uitpakt omdat de politie andere prioriteiten stelt waardoor de aanvoer van zaken naar de LID als het ware opdroogt of zaken te lang blijven liggen. De regionale verschillen hierin zijn groot doordat de invulling van de functie van de taakaccenthouders per eenheid verschilt.

Het onderzoek maakt duidelijk dat zaken die gaan over dierenwelzijn specialistenwerk is. Van belang is dat de politie de kennis over dierenwelzijn kan onderhouden, het netwerk kan onderhouden en daarmee een betrouwbare partner kan blijven.

Meer weten? Lees dan de hele samenvatting van het onderzoek ‘Hoe lopen de hazen’.