Sluiten

Vakantie - Dier blijft thuis

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste Nederlandse huisdieren niet met hun baasje mee op vakantie kunnen of mogen. Als u besluit uw huisdier niet mee te nemen, zijn er verschillende mogelijkheden voor het regelen van verzorging van uw dier tijdens de vakantieweken. U kunt uw dier naar een pension brengen, oppas aan huis regelen of uw dier onderbrengen bij familie of vrienden. Hier leest u waar u dan allemaal aan moet denken.

Bekijk eerst deze tips over huisdieren en vakantie.

Accepteer alle cookies om deze video te bekijken. Wijzig je cookie instellingen

Pension voor uw hond of kat

Veel mensen vinden het vervelend om hun dier naar een pension te brengen. Misschien omdat het aanvoelt alsof u uw dier achterlaat. Dat is jammer, want in het pension treft u mensen die er hun beroep van hebben gemaakt andermans dieren te verzorgen. Zij weten door hun opleiding en ervaring waarop ze moeten letten. De bescherming en veiligheid van uw huisdier is daar in goede handen, het pension is daar op ingericht.

Op tijd regelen

Pensions zijn vaak al maanden vooraf volgeboekt, zeker in de drukke vakantieperiodes. Als u tijdens het hoogseizoen uw huisdier naar het pension wilt brengen, moet u op tijd reserveren.

Een pension kiezen

Natuurlijk wilt u een pension dat aan uw wensen voldoet. Het is daarom belangrijk om vooraf een afspraak te maken en eens rond te kijken. Zo komt u niet onverwacht voor verrassingen te staan. Vraag de eigenaar hoe alles in zijn werk gaat. Zorg ervoor dat u de kennels en speelruimtes te zien krijgt waar uw dier zal worden opgevangen. Zo kunt u zien of ze schoon zijn en zo nodig verwarmd. En u krijgt een indruk van de dieren die op dat moment worden opgevangen. Een goed dierenpension zal honden en katten apart van elkaar huisvesten. Vraag ook hoeveel tijd er per dag aan uw dier besteed zal worden. Hoe vaak en hoe lang worden honden bijvoorbeeld uitgelaten?

Kies voor een pension dat het verplichte bewijs van vakbekwaamheid, zoals vastgelegd in het Besluit Houders van Dieren, kan laten zien. Het DIBEVO-pension biedt de consument daarnaast zekerheid dat eventuele klachten kunnen worden voorgelegd aan de Stichting Geschillencommissie in Den Haag. Niet bij DIBEVO aangesloten pensions mogen deze mogelijkheid niet aanbieden. Er bestaat voor pensions ook het Dierbaar-keurmerk. Kiest u voor een pension van DIBEVO, dan kunt u op de Dierenpensionwijzer opzoeken welk pension bij u in de buurt nog plaats heeft voor uw dier.

Voorwaarden die het pension aan uw dier stelt

Het pension kan voorwaarden stellen aan het toelaten van uw dier. U bent in ieder geval verplicht om minimaal zeven dagen voordat u uw dier naar het pension brengt, uw dier te laten inenten. Voor de hond gaat dit om inenting tegen het parvovirus en hondenziekte (ook wel ziekte van Carré genoemd). De kat moet u laten inenten tegen kattenziekte en niesziekte. De dierenarts moet deze vaccinaties aftekenen in het dierenpaspoort.

Elk dierenpension mag extra eisen stellen aan de dieren die het opneemt. Veel dierenpensions eisen dat honden naast de standaardvaccinaties een extra vaccinatie tegen kennelhoest krijgen. Ook voor katten worden regelmatig aanvullende vaccinaties gevraagd, bijvoorbeeld tegen Bordetella bronchiseptica. Dit is een bacterie die bij katten niesziekte en bij honden kennelhoest kan veroorzaken. Het tijdstip van vaccinatie mag worden aangescherpt door het dierenpension, welk tijdstip gehanteerd wordt verschilt dus van pension tot pension.

Daarnaast kan de pensioneigenaar verlangen dat uw huisdier gechipt of getatoeëerd is. Op die manier kan uw dier, als u óók alle gegevens hebt laten registreren bij een portaal, geïdentificeerd worden. Het is dus heel belangrijk dat u ruimschoots vóórdat u uw dier naar het pension brengt, informeert welke regels er voor uw dier gelden.

Vraag ook wat u verder mee moet nemen. U moet bijvoorbeeld het dierenpaspoort van uw huisdier bij de pensionhouder achterlaten als u uw dier naar het pension brengt. De pensionhouder moet namelijk bij controle de papieren van alle dieren kunnen tonen. Doet u dat niet, dan kan de pensionhouder uw huisdier weigeren.

Vlooien, wormen en teken

Ongedierte, zoals teken en vlooien, horen natuurlijk niet thuis in de vacht van uw huisdier. Regelmatig behandelen is de beste manier om besmettingen met deze parasieten te lijf te gaan. Behandel uw huisdier daarom enige dagen voordat het naar een pension gaat en ook weer bij thuiskomst na de vakantie. Met name in de (warme) zomerperiode én in een omgeving waar veel dieren dicht op elkaar verblijven, is een besmetting immers zo opgelopen. Sommige pensions willen een bewijs van ontvlooien en ontwormen. Vraag van tevoren of dit bij uw pension ook het geval is.

Checklist pension

Hieronder ziet u de punten waar u op moet letten bij het maken van uw keuze.

  • Kan het pension een bewijs van vakbekwaamheid laten zien?
  • Heeft het pension een Dierbaar-keurmerk?
  • Kunt u, in het geval van een klacht, deze aanhangig maken bij de Dibevo Geschillencommissie?
  • Hoe hygiënisch gaat het er in het pension aan toe?
  • Hoe zien de verblijfsruimten er binnen en buiten uit?
  • Als u meerdere dieren heeft, kunnen ze dan samen zitten?
  • Hoe worden de dieren precies verzorgd?
  • Kunnen de dieren er lekker bewegen?
  • Kunt u uw eigen voer meebrengen?
  • Biedt het pension ‘verzorging op maat’? Dienen ze eventuele medicijnen toe?
  • Komt er regelmatig een dierenarts over de vloer?
  • Welke procedures hanteert het pension als één van zijn gasten ziek wordt?
  • Welke eisen stelt het pension met betrekking tot inentingen?
  • Moet uw dier gechipt of getatoeëerd zijn?
  • Is een bewijs van ontvlooien en ontwormen verplicht?

Oppas aan huis

Sommige dieren, waaronder katten, maar ook vogels, konijnen en knaagdieren, hechten zich sterk aan hun eigen omgeving en voelen zich thuis daarom vaak het fijnst. Daarnaast zijn bepaalde dieren, zoals terrariumdieren, praktisch gezien lastig om ergens onder te brengen. Er kunnen dus verschillende redenen zijn waarom iemand ervoor kiest om tijdens de vakantie oppas aan huis te regelen.

Er zijn verschillende mogelijkheden als u oppas aan huis wilt regelen voor uw huisdier. Ten eerste kunt u bekenden, zoals familie, vrienden of buren vragen om voor uw dier te zorgen.

Een andere mogelijkheid is om betaalde opvang te regelen. Zo kunt u ervoor kiezen om een oppas in huis te nemen. Uw huis wordt dan in de vakantie door andere mensen bewoond en zij zorgen tegen een geringe vergoeding voor uw huisdier. Behalve dat zij op het huis en uw huisdier passen, houden ze vaak ook de tuin bij. Maak ruim van tevoren kennis met elkaar om te zien of het klikt.

Uit logeren

Het is ook mogelijk om uw huisdier te laten logeren bij familie of vrienden in huis. In dat geval moet u ervoor zorgen dat u alle spulletjes van uw dier meegeeft. Bij dieren die los in huis zullen lopen of vliegen is het belangrijk dat u er rekening mee houdt dat het huishouden van de oppas misschien niet zo goed is ingesteld op huisdieren als dat van u. Kijk daarom even samen met de oppas of alles veilig is: staan er meubels waarvan u vermoedt dat uw pup er aan zal knagen, giftige planten waar uw parkiet van kan snoepen of snoeren waar uw konijn zijn tanden in kan zetten? Natuurlijk moet u ook zorgen voor duidelijke instructies voor de verzorging.

Een goede voorbereiding

Voordat u daadwerkelijk op vakantie kunt gaan en de zorg voor uw huisdier aan een ander kunt overdragen, zult u een aantal voorbereidingen moeten treffen. Zorg ervoor dat er voldoende voeding voor de huisdier(en) op voorraad is. Zorg ook voor een extra voorraadje kattenbakkorrels voor de kat, voor een grote voorraad hooi en andere bodembedekking voor uw konijn, knaagdier of vogel. Een oppas gebruikt hier vaak wat meer van dan u zelf. Bovendien ziet niet iedere oppas het zitten om bijvoorbeeld dagelijks de drolletjes uit de kattenbak te scheppen, maar verschoont hij deze liever helemaal. Als u een kat of hond hebt, is het verstandig deze te voorzien van een identificatiechip en hem te registreren bij een portaal. Regel dit ruim voor de vakantie. Mocht de kat of hond dan onverhoopt tijdens de vakantie zoek raken en door onbekenden gevonden worden, dan is de kans groter dat u en uw dier weer herenigd kunnen worden. De dierenarts kan u hierbij helpen.

Instructies achterlaten

Bij oppas aan huis of als uw dier gaat logeren is het belangrijk om niet alleen te vertellen hoe uw dier verzorgd moet worden, maar dit ook op te schrijven voor de oppas. Het is ook verstandig stil te staan bij minder leuke dingen die onverwacht kunnen gebeuren. Zo kan uw dier ziek worden tijdens de vakantie. Of het kan komen te overlijden als u er niet bent. Bespreek wat u in dat geval van de oppas verwacht. Wilt u dat de oppas contact met u opneemt op uw vakantieadres? Of wilt u dat de oppas u pas bij thuiskomst op de hoogte brengt? In het laatste geval is het belangrijk goede afspraken te maken over (ziekte)kosten die gemaakt mogen worden, zeker als uw dier niet verzekerd is. Bespreek ook of u wilt dat uw dier na zijn overlijden wordt begraven of gecremeerd.

Wilt u op uw vakantieadres wel op de hoogte worden gehouden over het wel en wee van uw huisdier, zorg dan dat u goed bereikbaar bent. Laat niet alleen uw mobiele telefoonnummer achter, maar - voor noodgevallen - het liefst ook een vast telefoonnummer van uw verblijfplaats of accommodatie. Laat ook het telefoonnummer en adres van de dierenarts bij de oppas achter, net als het registratiebewijs van het portaal met het chipnummer (als uw dier gechipt is), een duidelijke foto van uw huisdier en het dierenpaspoort. Vergeet niet ervoor te zorgen dat er voor noodgevallen altijd een contactpersoon voor de oppas is, bijvoorbeeld een (ander) familielid of goede vriend.

Vissen

De meeste mensen besteden de verzorging van vissen uit aan buren of vrienden. Hieronder enkele aandachtspunten:

  • Zoek het liefst een verzorger die verstand van zaken heeft. Hoe kwetsbaarder de biotoop van het aquarium, des te belangrijker is het dat de verzorger weet hoe hij hier mee om moet gaan.
  • Controleer ruim voor vertrek hoeveel water er per week verdampt. Houd rekening met extra verdamping bij warm weer. Vertel de verzorger hoe hij water bij kan vullen en hoe hij dit water op de juiste temperatuur kan krijgen.
  • Maak een lijstje van de vissoorten (uiterlijk en aantallen).
  • Beschrijf stapsgewijs alle handelingen die de oppas moet doen.
  • Leg uit wat de oppas moet doen met dode vissen.
  • Laat het adres van de dieren- of aquariumspeciaalzaak waar u uw aankopen altijd doet achter. De verzorger kan daar eventueel terecht voor advies en heeft, in geval van calamiteiten, een aanspreekpunt dicht bij huis.
  • Voer ruim voor vertrek een controle uit, maar stel veranderingen (zoals nieuwe filters, nieuwe vis en een grote schoonmaakbeurt) uit tot na de vakantie.
  • Maak een schematische tekening met daarop de relevante techniek. Geef ook schakelaars, kranen en leidingwerk aan.
  • Check indien van toepassing de voorraad CO2 en eventuele meststoffen in voorraadvaten.
  • Zorg voor een extra voorraad voer (diepvries en droogvoer). Een tijdelijke verzorger zal misschien meer voeren dan uzelf.
  • Schrijf alle informatie voor de oppas op, zodat deze het nog eens kan nalezen.
     

Fretten, konijnen en knaagdieren

Fretten hebben een aantal keren per dag aandacht en verzorging nodig, ook als u op vakantie bent. Niet iedereen kan of wil op deze dieren passen. Gelukkig bestaan er steeds meer speciale opvangadressen voor fretten.

Konijnen en kleine knaagdieren kunt u laten verzorgen door een oppas die bij u aan huis komt, maar ze kunnen ook bij speciale knaagdierenpensions en bij sommige algemene pensions worden ondergebracht. Een andere mogelijkheid is om hen, met hun eigen hok, te laten logeren bij bijvoorbeeld familie of vrienden. Voor chinchilla's en andere stressgevoelige dieren is het beter als ze in hun eigen vertrouwde omgeving blijven. Komt de oppas aan huis, vraag dan of deze de dieren ook even observeert tijdens het eten. Zo kan hij of zij merken of de dieren gezond zijn. Geef duidelijke instructies over wat de dieren wel en niet mogen eten, bij veel van deze dieren kan te veel of verkeerde voeding al snel ziekte veroorzaken.

Vogels

Laat een verzorger het liefst een paar keer meekijken tijdens de verzorging van uw vogel(s). Als u meerdere vogelsoorten en dus verschillende soorten voer hebt, zoals tropisch zaad en tortelduivenvoer, wijs er dan op dat grote vogels wel kleine zaden kunnen eten maar niet omgekeerd. Zorg voor voldoende voorraad voer.

Zet alle informatie over de verzorging van de vogels op papier zodat de verzorger het nog eens kan nalezen. Zorg voor duidelijke instructies wat u verwacht van de oppas, bijvoorbeeld als er een vogel doodgaat. Als een geringde vogel doodgaat, moet de oppas het ringnummer noteren.

Geef het adres van een bevriende vogelliefhebber waar hij of zij met eventuele vragen terecht kan. Mochten uw vogels tijdens uw afwezigheid jongen krijgen, dan kan hij of zij helpen met het ringen van deze jongen. Laat ook het adres van de dierenspeciaalzaak waar u uw aankopen altijd doet achter. De verzorger kan ook daar eventueel terecht voor advies en heeft, in geval van calamiteiten, een aanspreekpunt dicht bij huis.

Papegaaien, maar ook parkieten en andere zogenaamde ‘kromsnaveligen’, zijn echte gezelschapsdieren. Als zo’n vogel zonder andere vogels in een kooi zit, zal een verzorger extra tijd en aandacht aan het dier moeten besteden. Alleen schoon water en nieuw voer neerzetten, is voor deze vogels echt onvoldoende.

Reptielen, amfibieën en ongewervelden

Omdat de meeste reptielen, amfibieën en ongewervelden niet graag uit hun vertrouwde omgeving gehaald worden en zij meestal in een speciaal terrarium zitten, kunt u het beste thuis opvang regelen. Sommige uitheemse diersoorten kunnen in een goed aangepast onderkomen volstaan met eens in de drie dagen een kwartiertje zorg. Maar bij andere soorten kan de zorg ingewikkelder zijn en al snel een uur of twee per dag in beslag nemen. Bij veel reptielen is de verzorging bovendien afhankelijk van het seizoen. Zorg dat er genoeg voer is en dat er een uitgebreide handleiding voor de verzorger klaar ligt.

Zoek bij voorkeur een verzorger die dezelfde hobby heeft. Wanneer u op zoek bent naar een verzorger, informeer dan eens bij een vereniging. Laat het adres van de dierenspeciaalzaak waar u uw aankopen altijd doet achter. De verzorger kan ook daar eventueel terecht voor advies en heeft, in geval van calamiteiten, een aanspreekpunt dicht bij huis. Wacht met het kopen van nieuwe dieren tot u weer terug van vakantie bent.

Uw paard blijft thuis?

Voor mensen met een eigen paard kan het lastig zijn om goede oppas te regelen tijdens de vakantie. Uw paard heeft eten, drinken, verzorging én beweging nodig. Bovendien kan niet iedereen even goed met paarden omgaan. Misschien heeft u daarnaast ook andere wensen, bijvoorbeeld dat uw paard getraind wordt tijdens uw afwezigheid.

Pension of verzorger?

U kunt ervoor kiezen om uw paard naar een paardenpension te brengen. Daar krijgt het dier beweging, eten en drinken en een goed verzorgde stal. Als uw paard thuisblijft, zult u een ervaren iemand moeten vragen om in ieder geval elke dag minstens één keer langs te komen om uw paard te verzorgen. Regel dit op tijd, zodat deze mensen weten hoe ze met uw paard om moeten gaan. Maak duidelijke afspraken over de taken en een eventuele vergoeding. Zorg ervoor dat u de telefoonnummers van u zelf, de dierenarts en de hoefsmid aan de verzorger geeft.

Bijrijder

Als u wilt dat uw paard ook tijdens uw vakantie getraind wordt, kunt u een bijrijder vragen. Begin op tijd met zoeken, want u wilt natuurlijk wel dat er een klik is tussen u, uw paard en deze bijrijder. Misschien is er een goede vriend(in) met een eigen paard die tijdelijk uw paard erbij kan doen? Als hij of zij dan op vakantie gaat, kunt u misschien hetzelfde terug doen.
 

Checklists voor voorbereiden en inpakken

Een checklist is een handig hulpje bij de voorbereiding van uw vakantie. Hier kunt u twee checklists downloaden en uitprinten: voor als uw dier naar een pension gaat en voor als uw dier thuis blijft met of bij een oppas.

Handige adressen en links

www.hondenoppas.nl:
Op deze website kunt u mensen zoeken die tijdelijk of regelmatig op uw hond kunnen passen.

www.huisdierenoppas.nl:
Helpt bij het vinden van een huisdierenoppas in de buurt.

https://www.huisdierenspecialist.nl/dierbaar-keurmerk/wat-is-het-dierbaar-keurmerk/:
Meer informatie over het Dierbaar-keurmerk

https://huisdierenspecialist.nl/dierenpensionwijzer:
Om een Dibevo-dierenpension te zoeken in uw buurt waar nog plaats is voor uw huisdier.

https://huisdierenspecialist.nl/over-dibevo/geschillencommissie:
Dibevo Geschillencommissie Gezelschapsdierensector. Als u een geschil hebt met het pension waar u uw dier naar toe hebt gebracht of zou brengen en u komt er samen niet uit, dan kunt u hier uw klacht voorleggen (mits het pension is aangesloten bij DIBEVO).

www.PaardenOppasService.nl:
Dit is een website voor paardenhouders die een verzorger zoeken voor hun paard tijdens hun vakantie.

www.petbnb.nl:
Website met particuliere oppasadressen voor honden, voor vakantie of dagopvang.

www.voor-elkaar.net: Voor-elkaar: een dieren- en huisoppas club. Dit netwerk van dierenliefhebbers probeert huisdierbezitters en oppassers met elkaar in contact te brengen.

www.zwoofer.nl:
Bij Zwoofer kunt u zoeken naar een oppas voor uw huisdier of uzelf als oppas aanbieden, zowel voor vakanties als op meer regelmatige basis.

Video 100 Seconden Dierenarts over pension

In onderstaand filmpje wordt vermeld dat het injecteerbare vaccin tegen kennelhoest bij honden maar enkele maanden geldig is. Inmiddels is er echter een injecteerbaar vaccin beschikbaar met een werkingsduur van een jaar.