Sluiten

Maltezer

De Maltezer is een actieve en aanhankelijke hond met een bescheiden formaat. Hij leert snel en is speels. Maltezers houden er niet van om lang alleen te zijn. Hun vacht vergt dagelijks het nodige onderhoud. De Maltezer is geschikt voor een eigenaar die veel tijd heeft voor zijn hond, hem goed opvoedt zodat hij gemakkelijk overal mee naar toe kan en het leuk vindt om veel met zijn hond te ondernemen.

Kies het juiste ras voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de Maltezer het ras is dat u zoekt.

Algemeen

De Maltezer is een kleine hond uit rasgroep 9: ‘Gezelschapshonden’. Hij behoort samen met vijf andere kleine rassen tot de bichons. Van oorsprong is hij afkomstig uit kustplaatsen rond de Middellandse zee, waar hij op muizen en ratten jaagde. Later werden de Maltezers populair als gezelschapshondjes. Het zijn actieve, vrolijke hondjes die graag bij hun baas zijn. De Maltezer wordt gemiddeld twaalf jaar oud.

Uiterlijk

De Maltezer is een kleine hond met een lichaam dat relatief lang is. Zijn vacht bestaat uit witte, lange, zijdeachtige haren zonder krul of golf. Ook op de kop is het haar erg lang. De kop van de Maltezer heeft een rechte snuit die iets korter is dan de helft van de schedel en een hoek van 90 graden maakt met het voorhoofd. De ogen zijn donker okerkleurig, de neus is zwart.

De rug is recht en de lang behaarde staart wordt in een boog over het lichaam gedragen.
De poten horen recht te zijn, met zwarte kussentjes aan de voeten en zwarte of donkere nagels.
De schouderhoogte van reuen hoort tussen 21 en 25 centimeter te liggen, bij teven tussen 20 en 23 centimeter. Het gewicht is drie tot vier kilo.

De volledige rasstandaard van de Maltezer kunt u vinden bij de rasverenigingen. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland staan alle bij hen aangesloten rasverenigingen genoemd.

Karakter

Maltezers zijn echte gezelschapshonden. Ze zijn vrolijk, vriendelijk en zachtaardig en hechten zich sterk aan hun eigenaar. Daarnaast zijn ze intelligent, levendig en speels. Maltezers zijn het liefst bij hun eigenaar, ze zijn dan ook niet geschikt om lang alleen te laten. Het zijn gevoelige honden die slecht tegen een boze stem kunnen. Ze zijn waaks en zullen blaffen bij bezoek of onraad.

Maltezers kunnen doorgaans goed omgaan met andere honden en ook met andere diersoorten. Tegenover vreemden zijn ze meestal vriendelijk en ze kunnen goed met kinderen omgaan. Pas wel op dat kinderen de hond niet als speelgoed behandelen en laat uw hond nooit met de kinderen alleen!

Verzorging

De vacht van de Maltezer heeft veel verzorging nodig. Het is noodzakelijk om dagelijks de vacht helemaal door te kammen om te voorkomen dat deze gaat klitten. Kam daarbij in laagjes zodat u tot op de huid kunt komen, anders ontstaan er klitten in de onderste laag van de vacht en kan deze zelfs gaan vervilten. Dat geldt ook als u de vacht korter geknipt wilt houden, hoewel deze dan eenvoudiger door te kammen is. Vergeet niet de lastiger bereikbare plekken mee te nemen zoals het haar onder de oksels. Als u de dagelijkse vachtverzorging een bezwaar vindt, kunt u beter niet aan dit ras beginnen. Een voordeel van dit vachttype is dat u geen losse haren in huis vindt. Om de vacht wit te houden is het nodig de hond af en toe in bad te doen. Gebruik dan wel speciale hondenshampoo, mensen shampoo irriteert de hondenhuid en kan voor haaruitval zorgen! Het haar op de kop kan het beste met een strikje of haarelastiek omhoog worden gebonden zodat het niet in de ogen hangt.

Controleer de oren van uw hond elke dag, maak eventueel de oorschelp schoon met een wattenschijfje (bij voorkeur geen watje i.v.m. losse pluisjes) als dat nodig is maar ga niet met watjes of wattenstaafjes in het oor zelf en gebruik geen cleaner zonder te overleggen met uw dierenarts. Overtollig haar vóór de ingang van de gehoorgang kan eventueel kortgeknipt worden zodat er voldoende lucht bij het oor kan. Trek geen haren uit de gehoorgang want dat kan beschadiging en ontstekingen geven, zeker bij honden die al een keer een oorontsteking hebben doorgemaakt. Groeit er erg veel haar in het oor, vraag dan uw dierenarts om advies. Stinkende oren of veel schudden en krabben kunnen wijzen op een oorontsteking, ga dan naar de dierenarts.

Er kunnen ook haren bij de ogen groeien die de ogen irriteren, deze moet u dan ook verwijderen. Maltezers hebben soms last van traanstrepen, maak de ogen dagelijks schoon. U kunt daarvoor speciale ooglotion gebruiken. Overleg met uw dierenarts als uw hond vaak last heeft van oogirritatie.

Poets liefst dagelijks de tanden van uw hond en controleer regelmatig het gebit, want zoals meer kleine rassen heeft de Maltezer snel last van tandplak. Kijk ook of de nagels niet te lang worden en knip ze indien nodig.

Beweging en activiteiten

Maltezers houden van rennen en spelen maar hebben geen hele lange wandelingen nodig. Regelmatig naar buiten zorgt ervoor dat uw Maltezer actief blijft en zijn energie kwijt kan.

De Maltezer is geschikt om gehoorzaamheidstraining mee te doen maar ook activiteiten zoals behendigheid of doggydance vindt hij leuk. Ook als u geen georganiseerde activiteiten met uw Maltezer wilt doen is het leuk om hem oefeningetjes of trucjes te leren: hij is er slim genoeg voor en vindt het leuk als u met hem bezig bent.

Socialisatie en opvoeding

Zoals bij alle honden is een goede socialisatie erg belangrijk. De fokker moet hiermee al begonnen zijn: vraag na wat hij of zij al heeft gedaan met de pup. Wen uw pup aan allerlei mensen, dieren en andere nieuwe zaken. Zorg er wel voor dat uw pup ook voldoende rust krijgt om alle nieuwe ervaringen te verwerken. Omdat de Maltezer een gevoelige hond is, is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat de kennismaking met nieuwe dingen rustig en plezierig verloopt.

Een Maltezer is niet moeilijk op te voeden, maar het is wel belangrijk dat u regels stelt en consequent blijft. Bij kleine honden is men soms geneigd de opvoeding over te slaan, maar dat resulteert vaak in hondjes die het huishouden manipuleren om steeds hun zin te krijgen. Bovendien is het vanwege zijn gehechtheid aan de baas fijn als u uw Maltezer gemakkelijk overal mee naar toe kunt nemen. Goede manieren zijn dan belangrijk! Ga daarom met uw pup naar een puppycursus, u leert daar hoe u op een leuke wijze de hond dingen kunt bijbrengen. Blijf altijd vriendelijk en rustig tegen de hond, hij kan slecht tegen boze woorden of schreeuwen.

Bij de opvoeding moet extra aandacht worden besteed aan het leren alleen te blijven. Dit moet voorzichtig worden opgebouwd! Leer uw pup ook om niet te veel te blaffen. Negeer daartoe elk blaffen door u weg te draaien en geef pas aandacht als uw hond stil is. Daarnaast is het erg belangrijk de pup te leren dat hij netjes toelaat dat u hem overal borstelt. Voor het bereiken van de moeilijke plekken kunt u hem het beste leren om op commando op zijn zij te gaan liggen zodat u zijn buik en borst kunt kammen.

Leer uw pup ook om toe te staan dat u zijn tanden poetst. Wen hem daar heel langzaam aan. Doe dit met een speciale tandenborstel en tandpasta voor honden.

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen.

Volgens recent onderzoek van Universiteit Utrecht zijn voor de Nederlandse populatie Maltezers de belangrijkste erfelijke aandoeningen:

  • Hyperadrenocorticisme (ziekte van Cushing)
  • Paradontitis
  • Portosystemische shunt (extrahepatisch)

Hyperadrenocorticisme of de Ziekte van Cushing is een aandoening waarbij er te veel van het hormoon cortisol wordt geproduceerd door de bijnieren. De productie kan verhoogd zijn door een goedaardige of kwaadaardige tumor van de bijnier of door een goedaardige tumor van de hypofyse. Het hormoon cortisol zorgt voor een stijging van het suikergehalte in het bloed. Als de concentratie cortisol blijvend verhoogd is en daardoor de suikerspiegel blijvend verhoogd, kan er suikerziekte (diabetes mellitus) ontstaan. Daarnaast speelt cortisol een rol bij de vet- en eiwitstofwisseling. De symptomen van de ziekte van Cushing zijn veel eten, veel drinken, veel plassen en uiterlijke veranderingen zoals een dikke buik, een dunnere vacht en dunne huid en soms kale plekken op de flanken.

Maltezers hebben een verhoogde aanleg tot paradontitis. Dit is een ontsteking van het tandvlees, het kaakbot en de vezels waarmee de tandwortels vastzitten in het kaakbot. De hond kan een stinkende adem krijgen, rood tandvlees en bij erge vormen van paradontitis ook loszittende tanden of moeite en pijn met eten. Een goede gebitsverzorging is dan ook belangrijk. Poets de tanden van uw hond en laat het gebit regelmatig controleren.

Een portosystemische shunt is een verkeerde aanleg van bloedvaten naar de lever. Via de poortader loopt bloed van het maagdarmgebied naar de lever, waar het gezuiverd wordt van allerlei afvalstoffen. Bij deze aandoening is de poortader verkeerd ontwikkeld, waardoor een abnormale verbinding met een ander bloedvat ontstaat. Hierdoor loopt het bloed vanuit de darmen niet naar de lever, maar direct naar de onderste holle ader (vena cava) of een ander groot bloedvat, de vena azygos. Er komen te veel afvalstoffen in het bloed, wat allerlei gezondheidsklachten bij de hond kan geven omdat de hond zichzelf als het ware vergiftigt. Bovendien groeit de lever niet met de hond mee, en wordt dus op den duur veel te klein wat betreft omvang en functie. Symptomen zijn onder andere hersenverschijnselen, sloomheid, braken, diarree en weinig eetlust. Er zijn verschillende varianten van de portosystemische shunt, bij de Maltezer gaat het om een extrahepatische (buiten de lever om lopende) portosystemische shunt.

Behalve deze aandoeningen zijn er volgens het onderzoek naar de Maltezer nog andere erfelijke aandoeningen die bij het ras van belang kunnen zijn, namelijk:

  • Persisterende ductus arteriosus
  • Patella luxatie (PL)
  • Dystocia

Een persisterende ductus arteriosus is een na de geboorte openblijvende verbinding (ductus van Botalli) tussen de lichaamsslagader (aorta) en de longslagader. Deze open verbinding zorgt er vóór de geboorte van een pup voor dat het bloed niet langs de longen gaat, aangezien deze nog geen zuurstof kunnen opnemen. Kort na de geboorte moet de ductus sluiten, zodat het bloed dan wél langs de longen wordt gepompt en er zuurstof in het bloed kan worden opgenomen. Als dit bloedvat niet sluit, raakt het hart overbelast en zullen zich in de loop van maanden symptomen ontwikkelen als benauwdheid, achterblijvende groei en soms hoesten.

Patella luxatie (PL) is een afwijkende bouw van het kniegewricht, waardoor de knieschijf niet in de groeve van het kniegewricht blijft en van zijn plaats schiet. Dit kan komen door onder andere een afwijkende bouw van de poten (bijvoorbeeld kromme poten), een afwijkende bouw van het kniegewricht zelf (een te ondiepe groeve) of een verkeerde aanhechting van de kniepees. Als de knieschijf van zijn plaats is (tijdelijk of blijvend) kan het kniegewricht niet meer goed buigen en zal de hond kreupel gaan lopen of ‘hinkelen’. Er bestaan diverse graderingen, variërend van een knieschijf die alleen met de hand van zijn plaats te krijgen is tot een knieschijf die blijvend van zijn plaats is. Door het uit en in zijn plaats schieten van de knieschijf kunnen schade aan het kraakbeen en artrose (gewrichtsslijtage) en daardoor pijn ontstaan. De aandoening heeft een erfelijke basis en wordt beïnvloed door omgevingsfactoren, zoals overbelasting.

Dystocia is een bevalling die niet vordert. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn, waaronder een baarmoeder die niet goed samentrekt doordat het teefje te weinig calcium in het bloed heeft, een pup die verkeerd ligt of een pup die te groot is voor het geboortekanaal. Bij de erfelijke vorm gaat het om dit laatste.

Overige aandoeningen die kunnen voorkomen zijn:

  • Open fontanel
  • Chiari-like malformatie (CM) en syringomyelie (SM)

Bij uitzondering komt voor dat Maltezers een open fontanel hebben. Dit is een plaats waar de schedelplaten niet aan elkaar gegroeid zijn, vaak boven op het hoofd en soms boven de ogen. Deze dieren zijn erg kwetsbaar zijn voor hersenletsel. Een open fontanel komt vaak voor samen met verdwerging. Dit is een hormoonafwijking waardoor miniatuurhondjes ontstaan. Dit wordt soms als verkoopargument gebruikt omdat sommige mensen mini-hondjes leuk vinden, maar in feite zijn deze hondjes ongezond en kwetsbaar omdat ook de botten en schedel erg breekbaar zijn. Ze worden vaak niet oud en er moet erg voorzichtig mee omgegaan worden.

Ook kan bij Maltezers chiari-like malformatie en syringomyelie voorkomen. Chiari-like malformatie (CM) is een aandoening waarbij de opening van de schedel naar de wervelkolom te ruim is en de schedel te klein is voor zijn inhoud. Hierdoor puilen delen van de kleine hersenen en hersenstam uit door het achterhoofdsgat. Daardoor wordt ook de stroom van de hersenvloeistof geblokkeerd. Er ontstaat dan te veel druk, wat pijn kan geven. Als gevolg van deze druk kan syringomyelie (SM) ontstaan: met vocht gevulde holtes in het ruggenmerg. Dit kan zenuwverschijnselen veroorzaken. De aandoeningen komen vooral voor bij kleine rassen met een korte snuit, waarbij een kortere snuit meer kans op problemen geeft. De symptomen kunnen op elke leeftijd ontstaan maar vaak al op vrij jonge leeftijd. Niet alle honden met chiari-like malformatie ontwikkelen ook syringomyelie.

Honden met CM en SM kunnen ernstige pijn hebben bij bepaalde houdingen, aanraking en bewegingen, waardoor dieren overgevoelig zijn en kunnen gillen. Ze zijn vaak sloom, willen niet springen of klimmen, krabben of schuren hun kop en oren, soms slapen ze slecht, houden ze hun kop laag of gaan in vreemde houdingen liggen om pijn te verminderen. Ook afwijkend lopen komt voor. Bij syringomyelie wordt ook vaak gezien dat honden ‘in de lucht krabben’ en kan de wervelkolom bij de nek een kronkel gaan vertonen.

Veel van deze symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben die onderzocht moeten worden. Een MRI-scan kan de diagnose van CM ondersteunen en kan SM aantonen. De aandoening kan niet genezen worden maar er kan vaak wel behandeld worden met medicatie om de pijn te verminderen. Operaties zijn soms mogelijk als medicijnen niet goed werken.

De rasvereniging EGCN stelt het testen op patella luxatie verplicht zonder dat aan de uitslag consequenties worden verbonden, de overige rasverenigingen stellen geen tests op erfelijke aandoeningen verplicht. In de fokreglementen van de rasverenigingen kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen.

Meer uitleg over het onderzoek door Universiteit Utrecht naar erfelijke aandoeningen bij rashonden in Nederland vindt u op www.rashondengids.nl.

Benodigde ervaring

Voor het op een verantwoorde wijze houden van een Maltezer heeft u geen specifieke ervaring nodig. Zorg dat u zich van tevoren goed informeert over het ras, bijvoorbeeld via een rasvereniging.

Aanschaf en kosten

Lees voor u een hond aanschaft het Praktisch document 'De aanschaf van een hond' op www.licg.nl

Let goed op als u een Maltezer pup wilt aanschaffen. Pups die via een rasvereniging worden aangeboden, zijn in elk geval gefokt volgens het fokreglement van deze vereniging. Er zijn geen verplichte gezondheidstests voor dit ras op grond waarvan dieren wel of niet voor de fok gebruikt mogen worden. Wel worden welzijnsregels gesteld aan de fokdieren, zoals een maximum aantal nestjes per teef, en mag alleen met gezonde dieren gefokt worden.

Van pups met een FCI-stamboom heeft u zekerheid over de afkomst van de pup, want sinds juni 2014 moet voor alle rassen voor het afgeven van stamboompapieren een DNA-test op afkomst worden gedaan. Via de website van de rasvereniging kunt u informatie over pups inwinnen.

Koop geen ‘goedkope’ pups via internet of handelaars die allerlei rassen verkopen of veel nesten tegelijk hebben. Deze zijn vaak niet goed gesocialiseerd en u heeft geen zekerheid over de afkomst.

Bij dergelijke adressen worden bovendien regelmatig Maltezers of kruisingen daarvan aangeboden onder de naam 'Maltezer leeuwtje'. Deze naam klopt niet en een goede fokker zal deze dan ook niet gebruiken. Ook ‘mini- of miniatuur Maltezers’ of ‘Tea-cup Maltezers’ bestaan niet: door te fokken op hele kleine hondjes worden de dieren kwetsbaar en ongezond. Door onzorgvuldig fokken kunnen bovendien karakterproblemen ontstaan zoals angst en nervositeit. Koopt u bij zo’n adres dan loopt u daardoor het risico dat u op termijn alsnog veel geld kwijt bent aan medische kosten of gedragstherapie.

Gebruik de puppy-checklist van het LICG om u te helpen beoordelen of bij u een betrouwbaar adres koopt.

Wilt u een volwassen Maltezer aanschaffen dan kunt u terecht bij een rasvereniging, deze bemiddelen bij herplaatsing. U kunt ook kijken bij een asiel.

Maak bij de aanschaf van een pup of oudere hond duidelijke afspraken. Het gebruik van een koopcontract is aan te raden.

Het chippen en registreren van honden is verplicht. Pups moeten geregistreerd zijn op naam van de fokker. Honden uit het buitenland moeten geregistreerd zijn op naam van de importeur. Honden die herplaatst worden moeten geregistreerd zijn op naam van de vorige eigenaar. Vraag altijd om een registratiebewijs. Elke hond die na 1 november 2021 geboren of geïmporteerd is of van eigenaar wisselt moet bovendien een EU-dierenpaspoort hebben.

Krijgt u een hond aangeboden die niet gechipt is, niet geregistreerd is op naam van de verkoper of geen EU-dierenpaspoort heeft, dan houdt de verkoper zich niet aan de wet. Koop de hond niet, want dan bent u zelf ook in overtreding! U bent verplicht de registratie binnen twee weken na aanschaf op uw naam te zetten via één van de aangewezen portalen. Houd de registratie steeds up-to-date. Meer informatie vindt u op www.chipjedier.nl. Lees daar ook hoe u de registratie moet regelen als u zelf een pup wilt importeren.

Een Maltezer pup met FCI-stamboom die u via een rasvereniging aanschaft kost gemiddeld 1750 tot 2200 euro. Daarnaast bent u geld kwijt aan benodigdheden zoals een mand, een riem, een etensbak en speeltjes. Kosten voor voeding zijn mede afhankelijk van welk type voer u kiest, maar reken op ruim 10 euro per maand.

Als u de vacht van uw Maltezer kort wilt houden, moet u rekening houden met kosten van de trimsalon. De tarieven van de hondenbelasting variëren per gemeente. Denk ook aan de kosten van de puppycursus en vervolgcursussen of hondensport.

Houd rekening met terugkerende dierenartskosten zoals entingen, ontworming en behandeling tegen vlooien. Denk daarnaast aan eventuele castratiekosten. Deze zijn mede afhankelijk van het gewicht van uw hond en zijn voor teven hoger dan voor reuen. Informeer vooraf naar dergelijke kosten bij uw dierenarts. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. Voor (onverwachte) dierenartskosten kunt u een ziektekostenverzekering afsluiten.