Volg ons

TwitterFacebookLinkedIn

 

NIEUWSBRIEF

Ontvangt u graag de LICG nieuwsbrief? Voer dan hier uw e-mailadres in:


Huisdierenbijsluiters

De huisdierenbijsluiters geven voor ieder huisdier dat je in Nederland mag houden betrouwbare informatie over het gedrag, de gewenste huisvesting, de verzorging en de voeding. Maar ook over ziekten en erfelijke aandoeningen, risico’s bij het hanteren van het dier, de benodigde ervaring en een inzicht in de kosten die het houden van dit dier met zich meebrengt.

Zoekt u specifieke informatie over andere onderwerpen die met huisdieren te maken hebben, zoals over aanschaf, reizen met dieren, huisdier en gezondheid of wetgeving? Of wilt u meer weten over bijvoorbeeld diverse aspecten van hondengedrag, de verzorging van katten of ziekten bij konijnen? Kijk dan onder het tabblad ‘Praktisch’ voor nog veel meer informatie over huisdieren.

Met de slogan ‘Huisdier kopen? Lees eerst de bijsluiter’ wil het LICG de komende jaren bereiken dat iedereen die eraan denkt om een huisdier te kopen eerst de bijsluiter van het dier zal lezen. Er zijn al meer dan 100 bijsluiters gereed. Zo zijn er versies voor de veel voorkomende huisdieren als hond, kat, konijn, hamster, kanarie en kardinaaltetra. Maar ook voor de wat exotischer dieren als de vogelspin en de baardagame.

In 2006 heeft de Raad voor Dierenaangelegenheden positieflijsten opgesteld waarin staat aangegeven welke diersoorten geschikt zouden zijn om als huisdier te houden. Dit waren richtlijnen en nog geen wetgeving. Vanaf 1 februari 2015 is voor de zoogdieren de Huisdierenlijst in werking getreden. Hierin is aangegeven welke zoogdieren gehouden mogen worden, welke zoogdieren alleen onder bepaalde voorwaarden gehouden mogen worden en welke zoogdieren niet geschikt zijn als huisdier en daarom verboden zijn.

Naast de positieflijsten zijn er bovendien afspraken die in het kader van CITES gemaakt zijn. CITES regelt de internationale handel in bedreigde dieren en planten. De handel in en het bezit van beschermde dieren is aan strikte regels gebonden. Als u twijfelt of een dier in het CITES-verdrag is opgenomen, kijk dan op de website van CITES.