Veel gestelde vragen

Vraag het de expert

Heeft u een vraag en staat uw vraag er niet bij?

Heeft u gekeken bij de bijsluiters en praktische documenten en kunt u het daar ook niet vinden? Vraag het dan aan onze experts. Zij zullen u zo snel mogelijk antwoord geven op uw vraag.

NIEUWSBRIEF

Ontvangt u graag de LICG nieuwsbrief? Voer dan hier uw e-mailadres in:


Veelgestelde vragen

Vragen over de aanschaf

Vragen over de huisdierenbijsluiters

Meer vragen over de huisdierenbijsluiters

Vragen over reizen en vakantie

Vragen over huisdier en ziekte

Vragen over huisdier en mens

Vragen over huisvesting

Vragen over het LICG

Meer vragen over het LICG

Vragen over de aanschaf

 • Waar kan ik het beste een huisdier kopen?

  Waar u het beste een huisdier kunt kopen, hangt af van het dier dat u wilt gaan kopen. Voor vissen kunt u bijvoorbeeld vaak goed terecht bij de dieren- of aquariumspeciaalzaak, maar een hond of kat kunt u er beter niet kopen. In de praktische documenten over aanschaf en in de huisdierenbijsluiter van het betreffende dier leest u waar u bepaalde dieren het beste kunt kopen. Maar u leest er ook waar u bij het aanschaffen op moet letten.

 • Waar moet ik bij het aanschaffen van een huisdier op letten?

  Als u een dier gaat aanschaffen, moet u altijd kijken hoe het dier er uit ziet. Het dier moet een levendige indruk maken, schone ogen hebben en een mooie vacht of huid. Dat geldt ook voor de dieren waarmee hij een hok, kooi of bak zit. Zien deze dieren er niet gezond uit, dan kunt u beter nog even verder kijken. In de huisdierenbijsluiters en in de praktische documenten over het aanschaffen van huisdieren leest u nog veel meer over waar u op moet letten. Een pup moet bijvoorbeeld al direct na de geboorte in een huiselijke omgeving opgroeien, zodat hij went aan alles in en rondom het huis. En zo zijn er bij ieder dier specifieke punten waar u op moet letten.

 • Hoe weet ik hoe ik voor een huisdier moet zorgen?

  Als u van plan bent een huisdier te gaan aanschaffen, dan is het belangrijk dat u er van tevoren veel over leest. Alleen dan kunt u bewust voor een dier kiezen en is de kans kleiner dat het dier in de praktijk toch tegenvalt. Op deze website leest u alles over wat er bij het aanschaffen en houden van dieren komt kijken. Maar voor meer informatie kunt u ook terecht bij een liefhebbersvereniging, de dierenspeciaalzaak, het asiel of de opvang. Ook op internet vindt u veel informatie. Houd er wel rekening mee dat niet alle informatie op internet klopt, dus wees kritisch als u gaat surfen.

 • Waar kan ik terecht voor meer informatie?

  Voor meer informatie kunt u vaak terecht bij een liefhebbersvereniging, de dierenspeciaalzaak, het asiel of de opvang. Zoekt u medische informatie, dan is de dierenarts natuurlijk het juiste adres. Zit u met een vraag en vindt u nergens een bevredigend antwoord? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Dan proberen wij u verder op weg te helpen.

Vragen over de huisdierenbijsluiters

 • Waar kan ik specifieke informatie over een diersoort vinden?

  In de huisdierenbijsluiters vindt u over heel veel diersoorten specifieke informatie. U kunt er lezen hoe een dier in de natuur leeft, hoe u het thuis moet huisvesten, wat het eet, wat het kost en welke aandachtspunten er nog zijn. We hebben de bijsluiters gerubriceerd naar zoogdieren, vogels, vissen, reptielen, amfibieën en ongewervelden om het overzichtelijk te houden. Weet u niet tot welke groep uw dier hoort, dan biedt de zoekmachine uitkomst.

 • Hoe kan ik de huisdierenbijsluiters uitprinten?

  U kunt de huisdierenbijsluiters downloaden als pdf en dan op A4 afdrukken. Dit kan in kleur, maar ook in zwart-wit. Wilt u het wat compacter houden, dan kunt u het ook als boekje op A5 printen. Die mogelijkheid (in het Engels ‘booklet’) vindt u onder de eigenschappen van de printer. Wilt u het niet op A5 formaat, maar wilt u wel papier besparen? Dan kunt u het document dubbelzijdig uitprinten.

 • Mag ik de huisdierenbijsluiters op mijn website plaatsen?

  Wij vinden het goed als u delen van onze informatie wilt verspreiden, zolang u aangeeft dat het LICG de bron is (zie voor de manier van bronvermelding ons Copyright). U kunt zo maximaal 500 woorden overnemen. Wilt u de huisdierenbijsluiter op uw website hebben, dan kunt u dit doen door een link naar de bijsluiter op uw website te zetten. Het is niet de bedoeling dat u de bijsluiter download of kopieert naar uw eigen website. U loopt dan de kans dat u na enige tijd een verouderde versie heeft staan. Wij passen de huisdierenbijsluiters namelijk regelmatig aan om up-to-date te blijven. Met een link verwijst u altijd naar de meest recente versie. Meer informatie vindt u elders op de website. Professionals die onze bijsluiters willen gebruiken kunnen voor meer informatie op het website-deel voor professionals kijken.

 • Wie maken de huisdierenbijsluiters?

  De medewerkers van het LICG maken de huisdierenbijsluiters. Zij verzamelen betrouwbare informatie via literatuur en via contact met deskundigen. Deze deskundigen kunnen een wetenschappelijke achtergrond hebben, maar ook beschikken over veel praktijkervaring. Als de huisdierenbijsluiter in concept klaar is, sturen wij hem naar de wetenschappelijke toetsingscommissie. Deze bestaat uit medewerkers van de Faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) en van Wageningen University & Research Centre. Zij toetsen de huisdierenbijsluiter op wetenschappelijke wijze, bijvoorbeeld op brongebruik. Als de opmerkingen van de toetsingscommissie verwerkt zijn, wordt de huisdierenbijsluiter opgemaakt en gepubliceerd.

Meer vragen over de huisdierenbijsluiters

Vragen over reizen en vakantie

 • Ik wil mijn huisdier meenemen naar het buitenland. Kan dat?

  Afhankelijk wat voor huisdier u heeft, kunnen huisdieren mee naar het buitenland. In de praktijk zijn het vooral honden die mee gaan. Gaat u naar het buitenland, kijk dan wel aan welke eisen uw dier moet voldoen. Voor sommige diersoorten gelden invoereisen zodra u met uw dier de grens overgaat. Voor honden geldt dat in sommige landen bepaalde rassen verboden zijn. Meer over reizen met uw dier vindt u in de praktisch documenten over reizen en vakantie. Daar vindt u ook van heel veel landen de invoereisen zodat u precies weet waar u rekening mee moet houden.

 • Waar vind ik een oppas voor mijn huisdier als ik op vakantie ga?

  Vaak worden de buren gevraagd om voor een dier te zorgen op het moment dat zijn eigenaar op vakantie gaat. Houd er wel rekening mee dat niet iedereen voor ieder dier zal willen zorgen. Voor een kat, vogel of vissen is het meestal geen probleem maar het vinden van oppas voor een reptiel of amfibie kan lastiger zijn. Begin daar op tijd mee. Een alternatief voor buren of kennissen kan het pension zijn. Regel dit op tijd en informeer naar de voorwaarden. Veel pensions stellen eisen aan de vaccinaties. Ten slotte kan het asiel of de opvang een optie zijn. Neem ook met hen op tijd contact op om de mogelijkheden te bespreken. Meer informatie vindt u in het praktisch document over Vakantie – Uw dier blijft thuis.

 • Hoe ver van tevoren moet ik een pension reserveren?

  Hoe ver van tevoren u moet reserveren wisselt sterk van pension tot pension en van de periode waarin u met vakantie wilt. Neem daarom al enkele maanden voordat u op vakantie gaat contact op met het pension. Dit is zeker belangrijk als u in het hoogseizoen weggaat. Het is niet ongebruikelijk om al in januari contact op te nemen met het pension.

Vragen over huisdier en ziekte

 • Mijn huisdier is ziek. Wat moet ik doen?

  Als uw huisdier ziek is, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts. Het LICG beantwoordt geen medische vragen, omdat wij de patiënt en het eventuele dossier niet kennen en wij uw dier niet kunnen bekijken en onderzoeken. Uw dierenarts kan dat wel; neem dus met hem of haar contact op. Heeft u je een bijzondere diersoort waarvan niet alle dierenartsen verstand hebben? Neem dan contact op met een liefhebbersvereniging. Zij kennen vaak wel een dierenarts die meer dan gemiddeld van deze diersoort weet. Ook kunt u voor diverse bijzondere diersoorten contact opnemen met de gezelschapsdierenkliniek van de Universiteit Utrecht (link) en u eventueel laten doorverwijzen door uw eigen dierenarts.

 • Hoe lang kan ik het aankijken voordat ik contact opneem met de dierenarts?

  Als u denkt dat uw dier (misschien) ziek is, kunt u het beste direct contact opnemen met de dierenarts. Veel dieren zijn prooidieren en proberen hun ziekte zo lang mogelijk te verbergen. Als zij laten zien dat ze ziek zijn, lopen ze het risico dat ze opgegeten worden. Vandaar dat ze hun ziekte altijd zullen proberen te verbergen. Op het moment dat u ziet dat uw dier ziek is, is het vaak ook ernstig ziek en moet u meteen in actie komen. Daarom is het advies om altijd direct contact op te nemen met de dierenarts als u vermoedt dat uw dier niet in orde is.

Vragen over huisdier en mens

 • Waar kan ik meer vinden over hondenbeten?

  Helemaal voorkomen dat u door een hond gebeten wordt, kunt u niet. Maar door de tien gouden regels in acht te nemen en goed te kijken naar de lichaamstaal van een hond verkleint u het risico wel. Speciaal over dit onderwerp heeft het LICG een themawebsite ingericht: www.minderhondenbeten.nl. U vindt er veel informatie over hondengedrag, de tien gouden regels voor kinderen en u leest er wat u kunt doen als u gebeten bent door een hond of als uw eigen hond agressie vertoont.

 • Kan ik ziek worden van huisdieren?

  Van huisdieren kan men ziek worden. Allergie is daarvan een bekend voorbeeld. Maar dieren kunnen ook ziekteverwekkers bij zich dragen waar mensen ziek van kunnen worden. Deze ziekten noemt men zoönosen. Voorbeelden daarvan zijn Salmonella en Q-koorts, maar ook papegaaienziekte.

 • Wat voor voorzorgsmaatregelen kan ik treffen om te voorkomen dat ik ziek van mijn dier word?

  Voorkomen dat u allergisch wordt voor huisdieren, kunt u niet. Maar de kans op ziek worden door een zoönose kunt u wel verkleinen door een goede hygiëne naar te streven. Dit betekent bijvoorbeeld het wassen van uw handen als u een dier hebt aangeraakt. In het praktisch document over Zoönosen leest u hierover meer.

Vragen over huisvesting

 • Waar kan ik huisvesting voor mijn dier kopen?

  Voor huisvesting kunt u vaak bij de dierenspeciaalzaak of bij tuincentra terecht. Kijk goed of de huisvesting zodanig is dat het voldoet aan de eisen die het dier aan zijn leefomgeving stelt. Meer hierover vindt u in de huisdierenbijsluiter van het dier. Kunt u niet vinden wat u zoekt? Neem dan eens contact op met een liefhebbersvereniging, wellicht weet men daar een goed adres voor u.

Vragen over het LICG

 • Hoe kan ik het LICG bereiken als ik een vraag of opmerking heb?

  Op de website is een speciaal contactformulier. Probeer zo nauwkeurig mogelijk aan te geven waar het om gaat, dan kunnen wij u zo goed mogelijk helpen. Doorgaans antwoorden we binnen twee weken.

 • Waarom kan ik het LICG niet bellen?

  Veel van de vragen die aan het LICG gesteld worden, zijn dusdanig specifiek van aard dat het antwoord op de vraag door ons opgezocht moet worden. Als u ons belt, kunnen wij u dus vaak niet direct antwoord geven. Daarom handelen wij vragen en opmerkingen per e-mail af.

 • Ik wil graag werken bij het LICG. Wat zijn de mogelijkheden?

  Als er vacatures zijn, geven wij dit op onze website aan. Staan er geen vacatures, dan kunt u ons altijd een open sollicitatie sturen. Als wij denken dat uw sollicitatiebrief en Curriculum Vitae voldoende aanknopingspunten bieden, dan nemen we de brief mee in de sollicitatieprocedure.

 • Ik wil graag een stage doen bij het LICG. Wat zijn de mogelijkheden?

  Als u stage wilt lopen bij het LICG kunt u een e-mail aan ons sturen waarin u uw motivatie aangeeft. Sluit ook een Curriculum Vitae bij. Als we mogelijkheden zien, nemen we contact met u op om een afspraak te maken.

Meer vragen over het LICG