Sluiten

Puberteit en rangorde bij de hond

Vanaf een maand of 5 begint uw pup in de puberteit te komen. Net als bij mensen ondergaat uw hond dan een hele reeks veranderingen die hormonaal bepaald zijn. Niet alleen verandert het lichaam van uw hond, ook het gedrag van uw hond kan behoorlijk beïnvloed worden. Reuen raken erg geïnteresseerd in teefjes en teefjes kunnen voor de eerste keer loops worden. Het gedrag en de gehoorzaamheid van uw hond veranderen vaak ook.

Rangorde

Dit is het moment waarop sommige honden die graag hoger in de rangorde zouden willen staan, actie gaan ondernemen. Zo kan de hond zich bijvoorbeeld meer vrijheden gaan veroorloven en commando’s die hij eerst goed opvolgde, worden nu opeens genegeerd. Het is belangrijk om consequent en duidelijk te blijven en niet toe te staan dat de hond uw grenzen steeds verder oprekt. Let op dat u niet steeds op de initiatieven van uw hond ingaat: als leider van de roedel bepaalt ú wat er gebeurt. Een goede hondenschool kan u helpen het gedrag van de hond te begrijpen en het pubergedrag in goede banen te leiden.

Gedragsveranderingen en castratie

Gedurende deze ontwikkelingsfase, die een jaar of langer kan duren, kan uw hond onder invloed van hormonen agressiever worden naar andere honden, maar ook naar personen. Ook andere gedragsveranderingen zijn mogelijk. Overleg met uw dierenarts of met een hondengedragstherapeut of castratie een oplossing kan zijn voor eventuele gedragsveranderingen in uw hond. Bij de Praktische informatie over castratie leest u meer over dit onderwerp.

Loopsheid van teven

In de puberteit wordt uw teefje voor het eerst loops. Bij grote rassen gebeurt dit meestal later dan bij kleine rassen. De loopsheid kan gedragsveranderingen met zich meebrengen. Welke dit zijn, is niet helemaal te voorspellen, wel kunt u zien dat het eraan begint te komen als uw teefje ineens veel vaker kleine plasjes doet. Hiermee bereidt zij de buurt er alvast op voor.

De eerste dag van de loopsheid is de eerste dag dat u bloed vindt. Dit is bij de ene hond duidelijker dan bij de andere, sommige teven zijn zo schoon op zichzelf dat u vrijwel niks merkt. Na een dag of tien lijkt het bloeden wat af te nemen. Het wordt vaak wat wateriger en veel mensen denken dan dat het ergste voorbij is. Niets is echter minder waar. Uw teef is er nu helemaal klaar voor om gedekt te worden. Na deze periode wordt de bloeding weer helderrood en pas hierna, als het bloeden is gestopt is de loopsheid voorbij. Houd uw teef aan de lijn vanaf de eerste voortekenen van de loopsheid, ook al luistert ze nog zo goed. Soms wint de natuur het van de gehoorzaamheid. Wandel ook niet door een losloopgebied, voor u het weet wordt u gevolgd door alle reuen uit de buurt.

“Verliefde” reuen

Reuen kunnen erg beïnvloed worden door de loopsheid van teefjes uit de buurt. Zeker jonge reuen raken er nog wel eens helemaal van slag van. Ze eten niet meer, ze slapen slecht, zijn onrustig en willen alleen maar naar buiten. De bal is niet meer interessant, het enige dat telt zijn de plasjes van de loopse teefjes. Na het ruiken of soms zelfs oplikken ziet u ze zelfs wel eens klappertanden. Ze willen het teefje dekken!

Spelen met de baas

In de puberteit en soms al wat eerder kan uw hond het samen spelen gaan gebruiken om te onderzoeken hoe sterk zijn roedelgenoten zijn. Dit doet hij heel vaak door u uit te dagen tot spel. Uw pup komt dan bijvoorbeeld aanlopen met zijn flostouwtje en nodigt u uit om te “touwtrekken”. Op zich is dit helemaal geen probleem, zolang het maar bij spel blijft. U heeft dan tevens de gelegenheid om aan te tonen dat u de sterkste bent en blijft. Hiervoor moet u wel regelmatig het spel winnen en uiteindelijk zelf het spel beëindigen.

Soms gaat spel over in agressie. U kunt dat zien aan de manier waarop de hond het speeltje vast heeft. Als zijn tanden bedekt zijn, bijt hij uit spel. Als u zijn voortanden of zelfs zijn hele gebit ziet als hij vast heeft, dan is het verstandig het spel onmiddellijk te stoppen. Grommen hoeft niet altijd slecht te zijn. Als de grom wat hoger is en een beetje afwisselend van toon is, is het een zogenaamde spelgrom. Gromt uw hond echter heel laag vanuit zijn tenen op dezelfde toonhoogte, dan is het spel voor de hond geen spel meer. Ook nu geldt dat het beter is direct het spel te stoppen en te zoeken naar andere spelletjes met uw hond.

Zijn vrienden worden zijn concurrenten

Soms zien we een gedragsverandering ten opzichte van andere puppy’s die eerst zijn vrienden waren. In eerste instantie konden ze samen fantastisch spelen. Op deze leeftijd kan het spel echter steeds fanatieker worden en uiteindelijk uitmonden in ruzie. Dit betekent niet dat uw hond vals aan het worden is. Hij verlegt zijn grenzen en andere dingen beginnen belangrijker te worden. U kunt niet anders dan accepteren dat uw hond niet meer zo goed met alle andere honden overweg kan.

Uiteraard zult u er wel voor moeten zorgen dat u zelf belangrijker voor hem gaat worden zodat uw hond geen vechtersbaas wordt. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door middel van de aandachtsoefeningen en het hierkomen met wat lekkers of een speeltje. Gelukkig zijn er ook veel honden die het wel altijd en overal met de meeste andere honden goed kunnen vinden.

Kinderen en rangorde

Pups zien kinderen doorgaans niet als concurrenten en willen niet de baas over hen spelen: ze zijn immers zelf nog jong. Maar als de hond in de puberteit komt, begint hij zich volwassen te voelen en kan hij merken dat hij sterker en zelfverzekerder is dan de kinderen. Hij kan zich dan ook afvragen wie er hoger in rang is: hij of het kind. De rang van het kind is mede afhankelijk van de rang van de ouders én van hun aanwezigheid. Als de ouders van het kind duidelijk hoger in rang zijn dan de hond, zal de hond het kind met rust laten als de ouders in de buurt zijn.
Goed met kinderen gesocialiseerde honden, die leven in een gezin waar de ouders voldoende de baas zijn over de hond, zijn dus veelal veilig voor kinderen en beginnen geleidelijk ook naar hen te luisteren. De ouders kunnen deze gehoorzaamheid stimuleren door, als de hond niet luistert, hetzelfde te vragen van de hond als het kind net deed. De ouders moeten uiteraard wel steeds in de buurt blijven, zeker als de kinderen jonger zijn dan een jaar of twaalf.

Waar echter de rangverhoudingen tussen ouders en de hond niet duidelijk zijn, zijn de risico’s aanzienlijk groter en kan een hond zichzelf inschatten als ranghoger dan de kinderen en daaraan rechten gaan ontlenen. Ook als u zelf niet in de buurt bent, verdwijnt het effect van uw eigen hogere rang. Honden kunnen, als ze door een jong kind op straat worden uitgelaten, daar ervaren dat het uitlatende kind niet sterk genoeg is. Dit is een van de redenen waarom het niet verstandig is om uw kind alleen met de hond te laten wandelen.

Wanneer is de puberteit voorbij?

Honden zijn echt uitgerijpt op een leeftijd van 1,5 tot 2,5 jaar, waarbij de ontwikkeling bij reuen langer duurt dan bij teven. Ook zijn er rasverschillen mogelijk.