Sluiten

4 april: Wereld zwerfdierendag

04-04-2019

Op 4 april is het Wereld Zwerfdierendag. Deze dag is begonnen in Nederland, maar er is inmiddels al in meer dan 80 landen aandacht voor. Het doel van Wereld Zwerfdierendag is aandacht vragen voor de meer dan 600 miljoen zwerfdieren wereldwijd en stil te staan bij de verantwoordelijkheid van mensen voor deze dieren.

Zwerfdieren hebben het vaak moeilijk, lijden honger, worden weggejaagd en mishandeld en soms gedood door de autoriteiten. En dat terwijl veel zwerfdieren afkomstig zijn van onze wil om huisdieren te houden. Het kunnen dieren afkomstig van ongeplande nestjes of dieren die uiteindelijk niet meer gewild waren. Ook kan het gaan om dieren die zijn ontsnapt of dieren die officieel wel van iemand zijn, maar op straat leven en daar voor zichzelf moeten zorgen.

Ook in Nederland zijn zwerfdieren; zwerfhonden niet meer, maar wel een groeiend aantal zwerfkatten. Er zijn organisaties die belangrijk werk doen door te proberen deze populaties in de hand te houden, bijvoorbeeld door de dieren te vangen, neutraliseren (onvruchtbaar maken) en terug te zetten. Veel belangrijker is het om te voorkomen dat er zwerfdieren bijkomen doordat dieren gedumpt worden of zich voortplanten terwijl dat niet de bedoeling was. Wie katten heeft, moet daarom zijn verantwoordelijkheid nemen en de dieren laten castreren. Dat geldt voor zowel poezen als katers. Behalve dat u daarmee nestjes voorkomt en zo het overschot aan katten helpt inperken, is het vaak ook beter voor het dier zelf. 

Dit jaar vraagt Stray Animal Foundation Platform rondom de Wereld Zwerfdierendag extra aandacht voor het chippen én registreren van honden en katten. Hierdoor kan worden voorkomen dat honden en katten zwerfdieren worden, omdat baasjes sneller terug gevonden kunnen worden. Eigenaren vergeten nog regelmatig om het dier te registreren en op hun naam te zetten. Ook vergeten eigenaren soms om hun contactgegevens aan te passen na bijvoorbeeld een verhuizing of wanneer ze een nieuw telefoonnummer hebben.

(bron: Stray Animal Foundation Platform)