Sluiten

Aandacht voor huisdieren in de zorg

11-12-2018

Aan het einde van het jaar denken we vaak wat meer aan mensen en dieren die het moeilijk hebben. Maar wist u dat er ook veel hulpdieren zijn die het hele jaar zorgen voor mensen?

Binnenkort wordt de documentaire Buddy uitgebracht. Hierin wordt het werk van hulphonden en hun band met de mensen op een ontroerende manier in beeld is gebracht. In de documentaire wordt het verhaal verteld van zes bijzondere honden die onmisbaar zijn voor hun eigenaars. Ze zijn speciaal opgeleid om hen te helpen in het leven dat niet altijd makkelijk is. Dankzij de vaardigheden van hun honden zijn zij zo onafhankelijk als mogelijk. De film Buddy is vanaf begin januari te zien in diverse theaters in het land.

Het is mooi om te zien dat huisdieren in de zorg zoveel kunnen beteken voor mensen. Het LICG heeft op haar website een heel Praktisch document gewijd aan alles over zorgdieren. Dieren kunnen veel positieve effecten hebben op mensen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het omgaan met huisdieren lichamelijke voordelen biedt, zoals meer ontspanning en een lagere bloeddruk. Daarnaast kunnen dieren mentale steun geven, motiveren, het zelfbeeld verbeteren en contacten bevorderen.

Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat projecten met zorgdieren op een professionele manier worden aangepakt. Er zijn naast veel voordelen ook risico’s. Het welzijn van de zorgdieren zelf moet ook worden gewaarborgd. Zorgdieren moeten veel leren. Ze moeten kunnen omgaan met allerlei nieuwe situaties en goed zijn voor allerlei soorten mensen en kinderen. Ze moeten snel kunnen herstellen als ze ergens van schrikken. Ook zorgdieren moeten tussen sessies door voldoende tijd krijgen om tot rust te komen of juist even energie af te blazen.

Er zijn in Nederland goede organisaties die zorgprojecten professioneel kunnen begeleiden. Wilt u meer weten over zorgdieren? Bijvoorbeeld om een opleiding te gaan volgen of omdat u zelf gebruik zou willen maken van zorgdieren? Lees dan ons document ‘Dieren in de zorg”.