Sluiten

Adoptiemogelijkheid voor ex-proefdieren op ikzoekbaas.nl

29-12-2020

Sinds kort is er op de website ikzoekbaas.nl een tabblad bijgekomen: 'ex-proefdieren'. Mensen kunnen via de Dierenbescherming knaagdieren, honden en wellicht in de toekomst ook katten of andere dieren adopteren.

Met dit initiatief stelt de Dierenbescherming haar bemiddelingssite nu ook open voor onderzoeksinstituten die werken met proefdieren. Zij kunnen ervoor kiezen dieren die niet nodig zijn in experimenten te herplaatsen als huisdieren bij mensen thuis. Het gaat nu met naam om ratten en muizen, diersoorten die veel gebruikt worden, maar af en toe staan ​​er ook Beagles op de site.

Elly von Jessen, beleidsmedewerker van de Dierenbescherming, vertelt dat het vaak gaat over overschotdieren. “Dieren die niet gebruikt zijn voor dierproeven, of die zijn ingezet voor de fokkerij van proefdieren. In de meeste gevallen verlaten proefdieren het pand namelijk niet levend. Hoewel de dierenbescherming tegen dierproeven is, vindt ze wel dat deze dieren nog een kans verdienen op een gelukkig leven.

Volgens Elly zijn de muizen en ratten die gekweekt zijn voor dierproeven, in de regel geweldig tamme dieren die geschikt zijn als huisdier. Het feit dat de Dierenbescherming tegen dierproeven is, wil niet zeggen dat we niet kunnen samenwerken. We zien met lede ogen aan hoeveel dierproeven er elk jaar nog worden gedaan en dat in onderzoeksvoorstellen vaak nog te weinig kritisch wordt gekeken of een dierproef nu wel echt nodig is.

Maar enkel kritiek, vindt de Dierenbescherming te gemakkelijk. We moeten ons blijven realiseren dat dierproeven ons allemaal aangaan. We willen veilige vaccins en pillen. Door initiatieven zoals het dierdonorcodicil, maar ook de herplaatsing van ex-proefdieren, kunnen we zelf wel iets voor de dieren. En nog steeds tegen dierproeven zijn. "

Wie dieren wil adopteren moet zich eerst goed verdiepen in de verzorging en de huisvesting. Over de verzorging en huisvesting van de verschillende knaagdiersoorten en bijvoorbeeld de Beagle leest u meer in de huisdierenbijsluiters van het LICG. 

 

(Bron: Dibevo)