Sluiten

Bazoeki wil einde maken aan malafide handel in puppy's

25-05-2021

Online platform Bazoeki wil samen met dierenspeciaalzaak Pets Place nieuwe baasjes wegwijs maken in de wildgroei aan aanbieders. Doel van de samenwerking is om de puppymarkt transparanter te maken en de illegale hondenhandel te bestrijden.

Volgens cijfers van Dibevo, de brancheorganisatie van dierenwinkels, steeg de hondenpopulatie het afgelopen jaar met 200.000 honden. “Die kunnen simpelweg niet allemaal afkomstig zijn van de Nederlandse fokkerij en komen dus via legale maar ook illegale import op de markt”, concludeert Paul Overgaauw, onderzoeker bij de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. “Bazoeki is naar mijn weten de eerste noemenswaardige partij die verantwoordelijkheid neemt en een verschil kan maken in de online puppyhandel. En dat is hoognodig.”

Bazoeki-oprichters Suzanne van der Vliet en Joris Kuijper vinden het zorgelijk dat sommige mensen denken dat ze met een puppy een gemakkelijke oplossing hebben tegen verveling en eenzaamheid. “Vaak is de wens het beestje vandaag nog in huis te hebben”, aldus Kuijper. “Tel daarbij op dat deze sterk toenemende vraag de puppyhandel erg lucratief heeft gemaakt”, vult Overgaauw aan. “Het afgelopen jaar werden bastaardhonden voor een kleine 1000 euro aangeboden. Buitenlandse pups zijn bovendien in veel gevallen nog te jong en ongevaccineerd tegen hondsdolheid.”

Bazoeki standaard

Bazoeki wil potentiële baasjes opleiden en informeren, verantwoordelijke fokkers een podium bieden en daarmee de markt transparant maken. Door samenwerkingen met experts op het gebied van diergeneeskunde is de Bazoeki-standaard ontwikkeld waaraan elke fokker op het platform moet voldoen. “Dat betekent dat ze niet alleen voldoen aan de wettelijke vereisten, maar ook aan de aanvullende gezondheidsvoorwaarden die opgesteld zijn samen met dierenartsen zoals dr. Overgaauw”, aldus Kuijper. “We bezoeken de fokker ook altijd zelf als onderdeel van ons screeningsproces. Tot slot houden we goed contact met zowel de fokker als baasje om ervoor te zorgen dat aan het eind iedereen tevreden is: de fokker, het baasje en voor ons het allerbelangrijkste, de puppy. Wij zijn ervan overtuigd dat deze markt transparant en veilig moet worden. Met de hulp van Pets Place verwachten we echt impact te kunnen maken in de branche”, aldus Kuijper.

Ook Ard Malenstein, CEO van Pets Place, is enthousiast over de samenwerking. “Een hond mag nooit of te nimmer een impulsaankoop zijn. Wij zien dan ook het belang en de noodzaak van een betrouwbare matchsite zoals Bazoeki. Door onze krachten te bundelen willen we de markt opschonen en het dierenwelzijn voorop zetten”, aldus Malenstein.

(bron: persbericht Bazoeki en Pets Place)