Sluiten

Bereid uw dier voor op vuurwerk

09-11-2017

Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk. In deze periode begint het knallen alweer en rond de jaarwisseling kan het voor deze dieren veel stress veroorzaken. Hoe kunt u hiermee omgaan?

Het wegtrainen van angst voor vuurwerk is wel mogelijk, maar kost veel tijd. Als uw dier nog niet eerder vuurwerk heeft meegemaakt, dan kan het wel zinvol zijn hem er nu nog langzaam aan te laten wennen. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een CD met vuurwerkgeluiden. Door die eerst zo zacht te zetten dat uw dier er nauwelijks aandacht voor heeft en tegelijk iets leuks met het dier te doen of hem iets lekkers te geven, leert hij het geluid negeren. Vervolgens kunt u de CD steeds ietsje harder zetten, maar nooit zo hard dat het dier er zenuwachtig van lijkt te worden. Voer het niet te snel op, en begin elke oefensessie met een laag volume.

Heeft uw huisdier al vuurwerkangst ontwikkeld? Dan kan bovenstaande methode op korte termijn de scherpe kantjes er soms wat afhalen, maar eigenlijk moet u deze training dan over een veel langere periode uitspreiden. In dat geval kunt u nu beter de jaarwisseling wat draaglijker maken voor uw huisdier, en volgend jaar bijtijds gaan oefenen.

Medicatie en alternatieve hulpmiddelen kunnen de angst dempen. Daar moet u soms wel enige tijd van tevoren mee beginnen, dus overleg dit bijtijds met uw dierenarts. Ook de mogelijkheid om ergens weg te kruipen, het aanzetten van een radio of televisie die het geluid wat maskeert, de gordijnen sluiten of veel afleiding geven kan helpen.

Wilt u weten wat voor mogelijkheden er zoal zijn om uw huisdier veilig en minder angstig de overgang naar 2018 te laten maken? Lees dan ons uitgebreide document over vuurwerk.