Sluiten

Besmettelijke paardenziekte in grensgebied

26-06-2017

Ruiters en eigenaren van paarden in het grensgebied van Twente met Duitsland krijgen het advies de omgeving van Bad Bentheim te mijden. Daar is de voor paarden zeer besmettelijke ziekte Equine Infectieuze Anemie (EIA) vastgesteld.

Het virus is uitgebroken op een paardenbedrijf. In Bad Bentheim geldt een vervoersverbod.

Equine Infectieuze Anemie is een virale infectieziekte die bloedarmoede en terugkerende koortsperioden veroorzaakt. Bloedzuigende insecten verspreiden het virus. De ziekte komt behalve bij paarden ook voor bij ezels en muilezels en is op geen enkele manier te behandelen. Mensen kunnen geen EIA krijgen.

Volgens Duitse media is EIA tot nu toe bij één paard in Bad Bentheim vastgesteld. Het dier heeft onlangs nog aan een polotoernooi deelgenomen en wordt - volgens de regels - afgemaakt. Bij een eerste test van de andere dieren op dezelfde hoeve werd geen EIA vastgesteld. Toch geldt nu een vervoersverbod.

Stalhouders in het grensgebied zijn volgens RTV Oost vanmorgen geïnformeerd over de uitbraak. Dat leidt niet tot veel onrust. Paardenhouder Gert-Jan Bruggink in De Lutte: "We treffen geen bijzondere maatregelen, want je kan er niets tegen doen. Maar we gaan nu ook niet naar Bad Bentheim met de paarden."

(bron: NOS)