Sluiten

Besmettelijke paardenziekte ook in Nederland

04-07-2017

Op een locatie in Vreeland (Provincie Utrecht) is bij een polopaard Equine Infectieuze Anemie (EIA) vastgesteld. De eigenaar van het paard heeft zelfstandig besloten het paard te laten euthanaseren. Het bedrijf waar het paard stond zal gedurende drie maanden in quarantaine worden gesteld. 

EIA is een ziekte die bloedarmoede en terugkerende koortsperioden kan veroorzaken bij paarden, muilezels en ezels. EIA is niet direct van dier op dier overdraagbaar maar wordt verspreid door bloedzuigende insecten of andere manieren van bloed-op-bloedcontact (naalden, instrumenten, besmet plasma). Mensen kunnen niet besmet worden met EIA. 

De NVWA onderzoekt de paarden die bij het besmette paard in de stal stonden en de paarden waar het besmette paard mogelijk mee in contact is geweest, bijvoorbeeld bij wedstrijden die zijn bezocht. Dit om de herkomst en de eventuele verspreiding in kaart te brengen.

EIA is een meldingsplichtige ziekte. Dit betekent dat er bij de NVWA melding moet worden gedaan bij een verdenking maar dat bij een positieve uitslag de eigenaar van het dier zelf verantwoordelijk is voor het nemen van maatregelen om te zorgen dat andere dieren niet worden besmet.

Meer informatie:

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA (telefoonnummer 0900-0388).

(bronnen: Sectorraad Paarden, NVWA)