Sluiten

Betaald verlof na overlijden huisdier?

20-09-2018

Meer dan de helft van de mensen in westerse landen heeft ten minste één huisdier, zoals een hond, kat of vogel. De band tussen de mens en zijn huisdier wordt steeds hechter. Het merendeel van de Nederlandse huisdierenbaasjes ziet hun huisdier zelfs als een gezinslid, blijkt uit onderzoek van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht.

Maar overlijdt je huisdier, dan is het wel de bedoeling dat je dat in je eigen tijd regelt en te boven komt. De meeste cao’s kennen geen betaald verlof bij het overlijden van een hond of kat. Sommige bedrijven houden rekening met het verdriet na zo'n heftige gebeurtenis, maar lang niet elke werkgever heeft hier begrip voor.

Het verdriet van een huisdierenbaasje kan in sommige opzichten vergeleken worden met het rouwen om een dierbare, zegt Nienke Endenburg, die gespecialiseerd is in rouwverwerking bij het overlijden van huisdieren. Endenburg is verbonden is aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, waar ze de relatie tussen mens en dier onderzoekt.

‘Officieel’ verlof in de cao is moeilijk te regelen, denkt Endenburg, maar het is volgens de psycholoog wel belangrijk dat werkgevers zich bewust zijn van het rouwproces. ,,Baasjes hebben vaak een periode nodig om het verdriet te verwerken. Dat kan net zolang duren als het rouwen om een persoon."

(Bron: AD)