Sluiten

De invloed van huisdieren op kinderen

23-03-2021

Ook kinderen hebben het moeilijk tijdens deze coronacrisis. Ze mogen weer naar school, maar het komt regelmatig voor dat ze toch thuis moeten blijven, bijvoorbeeld omdat er besmettingen in de klas zijn. Het thuiszitten, zonder contact met vriendjes, kan zorgen voor een eenzaam gevoel. Kinderen willen hun verhaal kwijt kunnen en dat lukt niet altijd bij hun ouders. Huisdieren kunnen dan veel betekenen. In het LICG artikel “De invloed van dieren op kinderen” is te lezen dat dieren een positieve invloed kunnen hebben op kinderen, maar ook wat de nadelen kunnen zijn.

Het verzorgen van een dier kan kinderen leren verantwoordelijk te zijn, op te ruimen en discipline te ontwikkelen. Kinderen die opgroeien met een huisdier hebben over het algemeen meer zelfvertrouwen, empathie en verantwoordelijkheidsgevoel.  Het niveau van verantwoordelijkheid moet overigens wel passen bij de leeftijd en de kunde van het kind.

Daar staat tegenover dat kinderen te maken kunnen krijgen met het verlies van een huisdier, of frustratie of schuldgevoel kunnen hebben over de verplichte verzorging. Ook is er soms teleurstelling als een dier anders is dan een kind had verwacht.  

Overweegt u een huisdier aan te schaffen? Doe dit dan niet alleen omdat het zo leuk of fijn zou zijn voor uw kind. Verdiep u vooral ook in wat een dier nodig heeft en prettig vindt. Niet alle dieren zijn even geschikt voor kinderen en u zult voor goede begeleiding moeten zorgen. Als volwassene blijft u altijd eindverantwoordelijk, ook als uw kinderen het dier niet (meer) interessant vinden.

Denk ook na of een huisdier over vijf of tien jaar nog steeds bij uw gezinssituatie past. In deze coronatijd zijn er veel mensen die thuis werken en meer tijd hebben, maar dat moet niet de enige aanleiding zijn om dan maar een dier te nemen.