Sluiten

December: veilig eten

17-12-2018

December is een maand die in het teken van eten lijkt te staan. Helaas schuilen daar meerdere risico's in.

Lekker voor mensen, giftig voor dieren

  • Chocolade is giftig voor veel huisdieren. Met name honden, maar ook andere huisdieren, worden regelmatig met spoedeisende klachten naar de dierenarts gebracht. Uw huisdier kan erg ziek van chocolade worden en er in zeer ernstige gevallen zelfs aan overlijden! Zorg dus dat u chocoladeproducten op een voor uw dier onbereikbare plaats zet. 
  • Ook druiven, rozijnen en macadamia-noten zijn giftig voor honden. Let dus op met producten waar deze zaken in verwerkt zitten, zoals kerststol en oliebollen met krenten.
  • Avocado is giftig voor vrijwel alle dieren.
  • Alliumsoorten (uien, knoflook, bieslook en prei) zijn vooral giftig voor honden en katten, maar kunnen bij knaagdieren en konijnen ernstige darmproblemen geven.
  • Veel voeding die voor mensen is bedoeld, bevat voor huisdieren teveel calorieën, teveel zout en teveel kruiden. U kunt dit dus beter niet geven.

Mocht uw dier zich toch tegoed doen aan bijvoorbeeld chocolade, neem dan altijd contact op met uw dierenarts.

Niet teveel extraatjes

Een ander risico van de feestmaand december is dat men zijn huisdier teveel wil verwennen. Als we met de feestdagen zelf allerlei lekkernijen op tafel zetten, dan vinden we eigenlijk dat onze huisdieren ook wel iets extra’s mogen. Vooral honden zijn meesters in het zo lief mogelijk bedelen. Er zijn echter steeds meer huisdieren die lijden aan overgewicht. Natuurlijk kunt u uw huisdier best eens iets extra’s geven tijdens de feestdagen. Kies dan wel voor verantwoorde tussendoortjes. Geef extraatjes bij voorkeur in de voerbak om bedelgedrag te voorkomen. Houd bij het geven van het dagelijkse voer rekening met de extraatjes die uw dier op heeft. Zo voorkomt u dat uw huisdier, net als veel mensen, na de feestdagen op dieet moet!

Gourmetten? Vogel uit de kamer!

In veel gezinnen wordt tijdens de feestdagen de tafelgrill of het gourmetstel tevoorschijn gehaald. De anti-aanbaklaag van deze apparaten (en overigens ook van een gewone grill- of koekenpan) bevat echter polytetrafluorethyleen, een stof die bij vogels ernstige acute benauwdheid kan veroorzaken als de anti-aanbaklaag oververhit raakt. De vogel kan zelfs acuut sterven. Gebruik deze apparaten dus niet in het bijzijn van uw vogel: zet de vogel even in een andere ruimte als u apparatuur met een anti-aanbaklaag gebruikt. Als uw vogel onverhoopt toch Teflondampen inademt en benauwd wordt, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts: de vogels moet zo snel mogelijk extra zuurstof toegediend krijgen.

 

Wij wensen u een smaakvolle en gezellige decembermaand toe!