Sluiten

Een puppy van de Sint?

22-11-2018

Sinterklaas is weer in het land en op menig verlanglijstje zal misschien een hond of puppy staan. Het LICG adviseert de Sint om daar heel goed over na te denken. Want kan degene die het hondje vraagt er wel echt goed voor zorgen en weet de Sint wel precies waar hij allemaal op moet letten bij het uitzoeken van een hondje?

Het aanschaffen van een hond mag je namelijk nooit impulsief doen. Niet omdat kinderen het heel graag willen en ook niet omdat volwassenen zelf zo’n leuk nestje op internet zagen. Het LICG constateert dat er veel problemen zijn met honden. Denk aan zieke hondjes als gevolg van de malafide hondenhandel. Maar ook aandoeningen als gevolg van een extreem uiterlijk veroorzaken veel welzijnsproblemen.

Het aanschaffen van een gezonde,  goed gesocialiseerde pup is helemaal niet zo eenvoudig. Ook bij de aanschaf van een hond uit het asiel of het adopteren van een hond uit het buitenland zijn er veel zaken waar mensen op moeten letten. Het LICG biedt hierover uitgebreide informatie. Mensen die serieus op zoek zijn naar een fijne metgezel en zich realiseren dat ze daarmee een relatie voor jaren aangaan, zouden dit eerst goed moeten lezen. 

Dus Sint, geef een huisdier liever niet cadeau. Het is beter om op 5 december alleen wat spulletjes voor een toekomstig huisdier te geven. Pas later, op een rustig moment en als er goed is nagedacht over alle consequenties, kunnen de mensen dan zelf daadwerkelijk een dier kopen.

Om die mensen alvast een handje te helpen in de voorbereiding en de voorpret, heeft het LICG een filmpje gemaakt over de aanschaf van een hond. Zijn ze dan nog steeds super enthousiast? Dan moeten ze vooral ook ons document over de aanschaf van een hond lezen en de puppy-checklist meenemen als ze een nestje gaan bezoeken. Dan kunnen ze straks fijn met het hele gezin genieten van een gezond en vrolijk nieuw gezinslid!