Sluiten

Hondenziekte Noorwegen - maatregelen opgeheven

30-09-2019

In Noorwegen zijn er de afgelopen maand meerdere honden overleden. Omdat de oorzaak niet bekend was, werden er meerdere maatregelen getroffen om mogelijke verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Er is  inmiddels uitgebreid onderzoek gedaan. De bacterie Providencia alcalifaciens is in een groot deel van de zieke honden gevonden en men vermoedt dat deze van invloed geweest is. Deze bacterie is echter ook bij gezonde honden aangetroffen. De ziektegevallen waren daarom waarschijnlijk een samenloop van meerdere oorzaken. 

De Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid heeft op 26 september de ingevoerde maatregelen opgeheven. Zo is het advies ingetrokken om nauw contact tussen honden te beperken. Ook hondenshows mogen nu weer doorgaan.

De meldingen van zieke en dode honden kwamen uit meerdere steden. Onder meer in de hoofdstad Oslo, in de zuidwestelijke stad Bergen, in de meer noordelijke stad Trondheim en in de provincie Nordland, in het hoge noorden, zijn honden ziek geworden en/of gestorven.

Volgens de eigenaren waren de dieren kerngezond, totdat ze opeens bloederige diarree kregen en gingen braken. Het onderzoek naar de oorzaak is in volle gang.

De Noorse Kennel Club adviseerde haar leden om alle evenementen met honden te annuleren. De Noorse autoriteiten raadden eigenaren aan om uit voorzorg het contact met andere honden te beperken en hun hond aan de lijn te houden.

(bron: VeterinaerinstituttetNorsk Kennel Klub, Raad van Beheer)