Sluiten

Is uw dier bang voor vuurwerk?

24-09-2018

Het lijkt veel te vroeg om over na te denken, maar voordat we het weten is het alweer december. Zoals ieder jaar zal er ruim voor oudjaarsnacht weer vuurwerk worden afgestoken. Veel huisdieren zijn er bang voor, de knallen en het gesis kunnen voor hen voor veel stress zorgen.

Het wegtrainen van angst voor vuurwerk is mogelijk, maar kost veel tijd. Als uw dier nog niet eerder vuurwerk heeft meegemaakt, dan kan het wel zinvol zijn hem er nu nog langzaam aan te laten wennen. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een CD met vuurwerkgeluiden. Door die eerst zo zacht te zetten dat uw dier er nauwelijks aandacht voor heeft en tegelijk iets leuks met het dier te doen of hem iets lekkers te geven, leert hij het geluid negeren. Vervolgens kunt u de CD steeds ietsje harder zetten, maar nooit zo hard dat het dier er zenuwachtig van lijkt te worden. Voer het niet te snel op, en begin elke oefensessie met een laag volume.

Heeft uw huisdier al vuurwerkangst ontwikkeld? Dan kan bovenstaande methode op korte termijn de scherpe kantjes er soms wat afhalen, maar eigenlijk moet u deze training dan over een veel langere periode uitspreiden. 

Medicatie en alternatieve hulpmiddelen kunnen de angst dempen. Daar moet u soms wel enige tijd van tevoren mee beginnen, dus overleg dit bijtijds met uw dierenarts.

Ziet u er erg tegenop om in verband met het vuurwerk met uw huisdier de jaarwisseling door te komen? Informeer dan eens naar vuurwerkvrije vakantieparken of hotels om samen oudjaar te vieren, of een rustig gelegen pension voor uw dier, en boek deze tijdig!

Wilt u weten wat voor mogelijkheden er zoal zijn om uw huisdier veilig en minder angstig de maand december in te laten gaan? Lees dan ons uitgebreide document over vuurwerkangst.