Sluiten

Juni Chipmaand gaat weer van start

31-05-2018

“Chip je dier en zorg voor een goede registratie !” is ook dit jaar weer de belangrijkste boodschap van de Juni Chipmaand. De maand juni zal ook in 2018 weer helemaal in het teken staan van het chippen en registreren van uw huisdier. Vele dierenartsenpraktijken en asielen ondersteunen de Juni Chipmaand met speciale chipacties.

Sinds 2013 is in Nederland het chippen en registreren van honden verplicht. Het LICG wijst er op dat het, hoewel niet verplicht, voor katten net zo belangrijk is en adviseert alle kattenbezitters die hun dier nog niet hebben laten chippen dit vooral nog vóór de vakantie te regelen. Juist in de vakantieperiode raken veel huisdieren zoek. Een dier dat gechipt is én bij een databank geregistreerd staat, kan gemakkelijk met zijn baasje herenigd worden.

Mensen die hun dier wel gechipt hebben doen er goed aan te checken of de gegevens die in de databank geregistreerd staan nog correct zijn. Bekijk ook welke gegevens u wilt openbaren. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw woonplaats en telefoonnummer zichtbaar te laten worden als iemand het chipnummer van uw dier invoert. Dat kan handig zijn, want de vinder van uw dier kan dan direct contact met u opnemen.

Vanwege pricacy redenen kunt u er ook voor kiezen om uw gegevens op ‘verborgen’ te zetten. Mensen kunnen dan alleen zien dat uw dier bij een bepaalde databank geregistreerd is. Men zal dan de databank moeten benaderen als men een dier gevonden heeft. Dit betekent wel dat uw dier minder snel bij u teruggebracht kan worden. Als een databank gesloten is, bijvoorbeeld in een weekend of buiten kantooruren, kan men geen contact met u krijgen.

Op de website chipjedier.nl kan men opzoeken waar welke acties gehouden worden. Hier staat ook een link naar websites van alle databanken om te zoeken naar het chipnummer en de bijbehorende registratie, zodat men de adresgegevens kan checken.