Sluiten

Konijnenopvangen overvol: konijnen houden wordt vaak onderschat

06-07-2022

Al enkele maanden berichten diverse konijnenopvangen dat ze te maken hebben met een flinke toestroom aan konijnen. De periode voor de zomervakantie is daar berucht om, maar de laatste jaren lijkt dit nog erger te zijn. Wellicht heeft dit te maken met mensen die tijdens corona een konijn hebben aangeschaft (vaak voor de kinderen) zonder zich eerst goed te verdiepen in wat deze dieren aan verzorging vragen. En blijkbaar ook zonder erbij na te denken wie er in de vakantie voor het konijn kan zorgen.

Konijnen worden ergens op straat gedumpt, in de natuur ‘vrijgelaten’ en gelukkig soms ook naar de opvang gebracht zodat ze in elk geval goed verzorgd worden en herplaatst kunnen worden. Dat vrijlaten in de natuur is overigens een heel slecht idee: het klinkt misschien mooi, maar een konijn dat opgegroeid is als huiskonijn kan daar vaak niet overleven en valt bovendien door gebrek aan schutkleur en door zijn gedrag extra op voor roofdieren. Zo’n dier gaat dus een angstig avontuur tegemoet dat dikwijls al snel eindigt in opgegeten worden.

Verkeerd ingeschat
Redenen die worden opgegeven om een konijn weg te willen doen zijn onder andere allergie, gebrek aan tijd voor aandacht en verzorging of kinderen die niet meer naar het dier omkijken. Het houden van konijnen wordt duidelijk nog regelmatig verkeerd ingeschat en valt dan tegen. Wie aan konijnen begint, moet zich daarom een aantal dingen realiseren:

  • Konijnen zijn geen knuffeldieren. Ze houden meestal niet van op schoot zitten en willen al helemaal niet door kinderen rondgedragen worden.
  • Konijnen zijn bij uitstek groepsdieren. Een konijn in zijn eentje mist een ander konijn om mee te spelen, elkaar te wassen en tegenaan te slapen. Een ander konijn als maatje geeft hem een veilig gevoel. Een eenzaam konijn kan heel sloom worden of zich onzeker en onprettig voelen en daardoor bijvoorbeeld gaan bijten of snel ziek worden. Houd dus altijd tenminste twee konijnen bij elkaar!
  • Lang niet alle konijnen passen bij elkaar, en u kunt niet zomaar twee konijnen bij elkaar zetten. Ze moeten langzaam aan elkaar wennen, anders is de kans op vechten groot. Verreweg de beste combinatie is een mannetje en een vrouwtje, en natuurlijk moet dan in elk geval het mannetje gecastreerd zijn. Er zijn immers al zoveel konijnen die geen baasje hebben… Twee mannetjes gaat meestal fout, en ook twee vrouwtjes kunnen gaan vechten als ze volwassen worden.
  • Konijnen hebben veel ruimte nodig om te kunnen rennen, kosten tijd voor verzorging en aandacht en zijn bovendien helemaal niet zo goedkoop in het onderhoud. Konijnen kosten jaarlijks een veelvoud van hun aanschafprijs. Onverwachte dierenartskosten kunnen oplopen, want met een ziek konijn kunt u vaak niet wachten tot de volgende dag of na het weekend!
  • Konijnen zijn kwetsbare dieren die onder andere gevoelig zijn voor verkeerde voeding. U moet dus goed weten wat u doet om hem gezond te houden.
  • Konijnen kunnen veel ouder worden dan u misschien denkt: met een goede verzorging is 10 jaar goed haalbaar en soms nog meer. Een konijn van 4 is dus niet oud!

Een konijn aanschaffen
Lees voor de aanschaf eerst onze huisdierenbijsluiter over het konijn. Daarin leest u nog veel meer informatie die u moet weten voor u kunt beslissen of konijnen echt in uw leven passen.

Overweegt u om konijnen (meer dan 1 dus!) aan te schaffen, kijk dan eens bij een konijnenopvang. Er zitten konijnen van allerlei maten, kleuren, leeftijden (ook jonkies) en karakters. Men kan u helpen om een combinatie te maken als u al een konijn heeft dat u een maatje wilt geven. De mannetjes zijn regelmatig al gecastreerd, en u kunt er ook al gekoppelde stelletjes aanschaffen. Dat scheelt een hoop gedoe!

Afstand doen van een konijn
Overweegt u juist om uw konijn weg te doen? Kijk dan eerst eens of dat wel de beste oplossing is. Voor vakantie is vaak wel een oppas te vinden. Misschien vindt iemand bij u in de straat het wel heel leuk om voor uw konijnen te mogen zorgen. Vraag het eens op de buurt-app! En wellicht is er nog een plekje vrij in een pension. Er zijn bovendien ook mensen die tegen betaling uw konijn kunnen komen verzorgen: kijk maar eens rond op internet.

Vinden uw kinderen (of uzelf?) het konijn niet meer leuk, kijk dan eens hoe dat komt. Is het konijn sloom? Met een maatje erbij en een groter verblijf waar hij in kan spelen en rennen worden konijnen veel interessanter, ook voor uzelf. Bijt het konijn? Ook daar is vaak wel iets aan te doen met een groter verblijf, een andere omgang met het konijn en door te zorgen voor een maatje. Lees daarover ook eens ons artikel over bijtende konijnen.

Wilt u het konijn echt niet houden, dump het dier dan nooit op straat of in een bos maar breng het naar een opvang of probeer zelf een nieuwe eigenaar te vinden. Dat kan lastig zijn nu alles zo vol zit, maar het is uw verantwoordelijkheid om een goede plek voor het dier te vinden. U bent er nu eenmaal aan begonnen, dus dat is wel het minste dat u voor het dier kunt doen. Bovendien is het dumpen van dieren strafbaar. Zorg dus goed voor uw konijn tot u een geschikt nieuw adres voor hem of haar heeft gevonden.

Bronnen o.a. jeugdjournaal; telegraaf 

Adressen van konijnenopvangen vindt u bij Stichting Konijnenbelangen.