Sluiten

NVWA en Marktplaats slaan handen ineen in strijd tegen verboden producten en dieren

30-01-2019

Marktplaats en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan samenwerken om de verkoop van illegale producten en verboden handel in dieren aan te pakken. Ze ondertekenden een samenwerkingsdocument met afspraken die helpen advertenties met verboden producten en dieren zoveel mogelijk te weren van de website.

Wanneer NVWA-inspecteurs illegale producten of handel in dieren op Marktplaats zien, gaan ze dit bij de website melden. Die zal daarop de advertentie met voorrang verwijderen, waardoor dit soort advertenties sneller offline zijn dan voorheen. De verkoper krijgt dan een melding van de NVWA ('Notice and Take Down procedure').

Met behulp van een door Marktplaats en de NVWA samen gedefinieerde trefwoordenlijst worden verboden aanbiedingen automatisch verwijderd. Van aanbieders die meerdere keren worden betrapt, wordt het account geblokkeerd. De samenwerking gaat officieel op 1 maart 2019 van start.

De 'Notice and Take Down procedure' is afgelopen jaar door de NVWA getest in een pilot. Marktplaats haalde meer dan 100 advertenties van de site, onder meer voor illegaal rattengif, onkruidverdelgers en illegale diersoorten, zoals de blauwe floridakreeft.

De internethandel groeit, ook als het gaat om de handel in huisdieren. Regelmatig worden er op online handelsplaatsen dieren aangeboden of claims gedaan die niet voldoen aan de wetgeving. Marktplaats wordt dagelijks door 2,1 miljoen mensen bezocht en er worden per dag 350.000 nieuwe advertenties geplaatst.

De NVWA en Marktplaats roepen consumenten op om ook zelf alert te zijn en het te melden als ze vermoeden dat er illegale dieren te koop worden aangeboden. Marktplaats heeft als platform zelf geen actieve rol in de handel en is niet aansprakelijk voor de inhoud die op de site wordt aangeboden, maar wil zich wel inzetten om kopers en verkopers goed voor te lichten over wat wel en niet kan en mag. Ook werkt de handelssite samen met politie en justitie in de strijd tegen internetoplichting.

(bron: NVWA)