Sluiten

NVWA waarschuwt fokkers kortsnuitige katten

30-09-2019

De NVWA heeft controles uitgevoerd bij twee fokkers van kortsnuitige katten, zogenoemde ‘Peke Face Perzen’. Dit werd gedaan na handhavingsverzoeken van Dier&Recht. Beide fokkers hebben waarschuwingen gekregen, omdat ze in strijd handelen met het Besluit houders van dieren.

BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome) is recent veel in het nieuws geweest bij kortsnuitige honden, maar komt ook voor bij katten, zoals bij de Pers. De Pers is een kattenras met een erg korte snuit. Hierdoor heeft dit ras vaker last van bijvoorbeeld tranende ogen en verstopte neuzen. Hoe extremer de kopvorm van de Pers, hoe groter de kans op dergelijke problemen. Er kunnen bijvoorbeeld ook ademhalingsproblemen ontstaan en moeite met eten. Juist de 'Peke Face Pers' heeft een extreem korte kopvorm, wat welzijnsproblemen kan opleveren.

Bij de gecontroleerde fokkers is vastgesteld dat de gebruikte fokdieren kortsnuitig zijn (brachycefalie) en uiterlijke kenmerken hebben die het welzijn en de gezondheid van de dieren benadelen. Tijdens die controles is vastgesteld dat de fokkers niet hebben voorkomen dat schadelijke (uiterlijke) kenmerken zijn doorgegeven. Dit is in strijd met artikel 3.4 van het Besluit houders van dieren: de fokker moet zoveel mogelijk voorkomen dat uiterlijke kenmerken schadelijke gevolgen hebben voor het welzijn of gezondheid van de nakomelingen. Deze constatering heeft geleid tot schriftelijke waarschuwingen. Om overtredingen in de toekomst te voorkomen moeten de fokkers hun fokbeleid aanpassen.

(bron: NVWA)