Sluiten

Op vakantie: gaat uw dier mee?

11-03-2019

Zorg dat uw vakantie goed geregeld is, ook voor uw huisdier. Nu is het moment om een aantal belangrijke zaken te controleren. Wacht niet tot vlak voor vertrek, want soms bent u dan te laat!

Uw dier gaat mee
Als uw dier mee gaat naar het buitenland, moeten er in de eerste plaats een chip, paspoort en vaccinaties geregeld worden, en soms nog meer. Daarbij kunt u ook te maken krijgen met een wachttijd. Ga na wat de invoereisen zijn, en houd er rekening mee dat niet elk hondenras overal welkom is! Sommige landen hebben regels voor ‘gevaarlijke rassen’. Welke rassen daar precies mee bedoeld worden, kan per land anders zijn. Let op dat deze regels ook gelden voor honden die alleen op doorreis door dit land komen.

Controleer daarom altijd de eisen van uw vakantieland en alle landen waar u doorheen wilt reizen. Op de website van het LICG vindt u van alle EU landen de invoereisen. Ook de invoereisen van veel landen buiten Europa kunt u daar terug vinden. Bij twijfel over de eisen adviseren wij u contact op te nemen met de controlerende instanties in dat land, of de ambassade.

Denk ook aan dierziekten die in het buitenland voor kunnen komen en zorg voor bestrijding van parasieten. Overleg dit goed met uw dierenarts.

Hoe gaat u uw dier vervoeren? En is dat wel veilig voor uw dier, uzelf en uw gezinsleden? Los in de auto is bijvoorbeeld een heel slecht idee... Hoe u uw dier dan wel veilig meeneemt leest u in ons document Uw huisdier in de auto.

Altijd doen
Zorg in elk geval voor voldoende voorraad van voer, medicijnen en andere benodigdheden en denk ook aan een EHBO-doos. In het buitenland is wellicht niet alles te krijgen wat u in Nederland voor uw dier gebruikt.

Zorg ervoor dat de parasietenbestrijding op orde is. U wilt immer niet thuiskomen in een huis vol vlooien… Gebruik altijd een middel dat speciaal voor uw huisdier bedoeld is. Gebruik nooit een middel tegen vlooien bij honden op uw kat, dit kan dodelijk zijn!

Chippen én de registratie controleren!

Natuurlijk zorgt u dat uw hond of kat (maar eventueel ook uw konijnen of papegaai!) gechipt is en dat de registratie up to date is. Mocht uw dier dan weglopen, dan is de kans dat u herenigd kunt worden veel groter! Check dus nog even of uw nieuwe adres en telefoonnummer wel goed in de database staan. Meer informatie over chippen vindt u op op onze speciale website www.chipjedier.nl.