Sluiten

Utrecht krijgt landelijk centrum tegen dierenmishandeling

22-11-2017

Het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling (LED) wordt woensdag geopend in Utrecht. Het centrum is nodig omdat dierenartsen momenteel relatief lastig mishandeling van dieren kunnen herkennen.

Dierenartsen zijn opgeleid om dieren te genezen of preventieve zorg te bieden. Het herkennen van mishandeling is echter lastig zonder een brede kennis daarover. Zo zijn door de vacht van een dier bijvoorbeeld blauwe plekken minder goed zichtbaar dan bij mensen. Voor een proefperiode van één jaar hebben dertig artsen zich aangesloten bij het expertisecentrum. 

Artsen kunnen foto's maken van dieren waar zij vragen over hebben. Deze foto sturen zij vervolgens digitaal door naar het LED. Daar zal een panel van deskundigen, bestaande uit leden van het Nederlands Forensisch Instituut en medewerkers van de faculteit Diergeneeskunde, de beelden bestuderen en een conclusie trekken.

Het centrum is nodig omdat veel mishandeling van met name gezelschapsdieren achter gesloten deuren plaatsvindt, aldus Nienke Endenburg, coördinator bij het LED. "Dieren die mishandeld worden komen net zo vaak bij de dierenarts als dieren die niet mishandeld worden", stelt Endenburg. Daarbij komt het vaak voor dat de persoon die het dier brengt niet diegene is die het dier ook mishandelt.

Relatie met huiselijk geweld

In Nederland zijn er signalen dat er een relatie bestaat tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. Amerikaans en Engels onderzoek toont dit verband ook daadwerkelijk aan. Toch is aandacht in Nederland voor het herkennen van dierenmishandeling relatief nieuw en is het bij dieren soms lastig. De relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld is dermate sterk dat vroegtijdig ingrijpen van essentieel belang is om erger te voorkomen.

(Bron: nu.nl, uu.nl)