Sluiten

Vakantie? Pas op voor hondsdolheid!

22-07-2019

Een hond, kat of aap in het buitenland mag er dan lief uitzien, toch bijten of krabben deze dieren regelmatig van zich af. Alarmcentrale Eurocross ziet over de afgelopen drie jaar een flinke stijging in het aantal meldingen van mogelijke rabiësbesmetting. In 2018 kwamen er maar liefst 342 meldingen binnen bij de alarmcentrale. Voorlichting over preventie en wat te doen na een incident is van groot belang. Daarom besteedt Eurocross aandacht aan de infectieziekte.

Blaffende honden bijten wel

Elk jaar overlijden wereldwijd ongeveer 60.000 mensen aan de gevolgen van rabiës. Rabiës, ook bekend als hondsdolheid, is een infectieziekte die kan worden overgedragen door een geïnfecteerd dier op de mens. Bij besmetting kan het virus zorgen voor een fatale afloop. Besmetting met het virus komt meestal van een hondenbeet, maar ook katten, apen en vleermuizen kunnen de ziekte bij zich dragen. “Hoe moeilijk het ook kan zijn, die lieve puppy of dat schattige aapje kun je beter niet aanraken, aaien of voeren als je op vakantie bent in een gebied waar rabiës voorkomt”, aldus Floriana Luppino, arts bij Eurocross. “Elk dier kan schrikken van een onverwachte beweging en daardoor letterlijk van zich af bijten, of krabben. Maar ook als je het dier voert kan het per ongeluk in je hand bijten. Als je – in welke situatie dan ook – bent gebeten, gekrabd of een dier heeft aan kapotte huid gelikt, reinig de wond dan direct 15 minuten lang met een tandenborstel, water en zeep en bel de alarmcentrale van je verzekeraar.”

Medicatie schaars

Rabiës komt wereldwijd in zo’n 150 landen voor, maar tussen 2016 en 2018 ontving Eurocross met name meldingen uit Indonesië, Thailand en Vietnam. Opvallend is mensen vaak lang wachten voordat zij hun verwondingen melden. 30 procent van de vakantiegangers maakt pas na 24 uur melding, terwijl te lang wachten met het behandelen van de eventuele besmetting fatale gevolgen kan hebben. “Bij een mogelijke rabiësbesmetting moet behandeling zo snel mogelijk plaatsvinden. Als je voor de reis niet bent gevaccineerd zijn twee verschillende soorten medicatie nodig”, aldus Luppino. “Eén daarvan, de antistoffen of immunoglobulines, is heel schaars. Het is soms noodzakelijk af te reizen naar een andere stad of zelfs een ander land. Dit zorgt niet alleen voor vertraging in de behandeling, maar ook zorgen, stress en het onderbreken of zelfs het beëindigen van een vakantie.”

Ook huisdieren kunnen besmet raken

Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen besmet raken met hondsdolheid. Daarom is het verplicht dat een hond, kat of fret die naar het buitenland reist, gevaccineerd wordt tegen rabiës. Soms is het bovendien verplicht om met behulp van een bloedtest aan te tonen dat de vaccinatie goed is aangeslagen. Het kan zijn dat het (vakantie)land waar u naartoe reist deze verplichting kent, maar het is ook mogelijk dat Nederland een bloedtest verplicht wanneer u uw dier na afloop van de reis weer mee terug naar huis wilt nemen. Het is dan belangrijk om dit ruim voor vertrek al te regelen, aangezien er na bloedafname nog een wachttijd van drie maanden is! Helaas gebeurt het toch nog regelmatig dan men met een hond naar bijvoorbeeld Marokko reist en geen bloedtest heeft laten doen. In dat geval wordt de hond op de terugreis in quarantaine gezet. De kosten daarvan zijn voor rekening van de eigenaar, maar bovendien betekent dat ook dat u uw huisdier maandenlang niet mee naar huis mag nemen!!! Zorg dus dat u goed voorbereid op vakantie gaat en zoek van te voren goed uit aan welke eisen uw huisdier moet voldoen. Het LICG geeft op haar website informatie over de eisen per land. Hou daarnaast rekening met andere dierziekten die in het buitenland kunnen voorkomen en bescherm uw dier tegen onder andere muggen en teken.

(bron: Eurocross)