Sluiten

Week van de Teek: 19 t/m 23 april

20-04-2021

In de Week van de Teek wordt extra aandacht besteed aan teken en tekenbeten en aan de mogelijke gevolgen van de ziekte van Lyme voor mens en dier. 

De eitjes, larven en nimfen van de teek hebben overwinterd in de grond of stapels bladeren. Zij worden actief zodra de temperatuur stijgt tot ongeveer acht graden Celsius. De microscopisch kleine nimfen klimmen op muizen en andere kleine dieren om hun dorst te lessen, maar ook honden en katten worden graag als gastheer gebruikt. De volwassen teek, die zich heeft ontwikkeld uit de nimf, heeft een enorme dorst en klimt daarom op alles dat warmbloedig is en voorbijloopt - hond, kat, vogel, mens - en slaat toe. Daarna heeft de teek twee tot tien dagen nodig om zich zo vol te zuigen met bloed dat het bolle lijfje duidelijk te zien is. Wanneer de teek zich uiteindelijk op de grond laat vallen, legt zij zo'n 5.000 (!) eitjes.  

De beet van de teek en zelfs het bloedzuigen is niet echt schadelijk voor de hond of de kat, behalve als er heel veel teken op het dier zitten. Veel gevaarlijker zijn de ziektes die teken bij zich dragen en in het bloed van hun gastheren afgeven. Dit kunnen levensbedreigende ziektes zijn, zoals borreliose en babesiose. Er zijn verschillende soorten teken in onze omgeving, en ze zijn allemaal in staat nare ziektes over te brengen. 

Het loont dus zeker de moeite om uw dier en uzelf elke dag even na te kijken op de aanwezigheid van teken. Ziet u ze, verwijder ze dan meteen. Producten die tekenbesmetting voorkomen, die teken doden en nieuwe parasieten verhinderen zich voort te planten, kunt u onder meer bij de dierenarts en dierenwinkel verkrijgen. Belangrijk is dat u het juiste middel gebruikt in de juiste dosering en met regelmatige nabehandelingen. Want niet alle producten zijn nog effectief nadat een hond heeft gezwommen of een kat in de regen heeft gelopen. Ook wordt de werking na enkele weken tot enkele maanden beduidend minder. Blijf uw dier het liefst behandelen totdat het weer gaat vriezen. Dan gaan de teken weer 'underground'.

Heeft u zelf een tekenbeet opgelopen? Via Tekenradar.nl kunt u dit melden en krijgt u meer inzicht in de oorzaken, klachten en behandeling van de ziekte van Lyme.