Sluiten

Dierenarts-specialisten

Uw eigen dierenarts heeft brede kennis over allerlei soorten dieren en aandoeningen. Hij of zij biedt de dagelijkse zorg voor uw dier. Zo’n dierenarts noemt men ook wel een ‘eerstelijns dierenarts’.

Het kan voorkomen dat uw dierenarts niet alle mogelijkheden of specifieke kennis heeft om uw dier te behandelen. In zo’n geval kan de dierenarts uw dier doorverwijzen naar een dierenarts-specialist, de 'tweedelijns dierenarts'.

Dat is vergelijkbaar met uw eigen huisarts die u kan doorverwijzen naar een specialist in een ziekenhuis voor nader onderzoek of behandeling.

Wat is een dierenarts-specialist?

Een dierenarts-specialist heeft na zijn zesjarige studie tot dierenarts nog een aanvullende opleiding gedaan van drie of vier jaar. Hij of zij werkt tijdens deze opleiding onder begeleiding van een al erkende specialist, schrijft artikelen en moet ook een examen afleggen. Op die manier krijgt de dierenarts veel kennis en ervaring in een bepaalde richting. Dat is bijvoorbeeld:

  • een diergroep, zoals vogels
  • een bepaalde discipline, zoals voortplanting, voeding of oogheelkunde.
  • een bepaalde discipline bij een specifieke diersoort, zoals chirurgie van het paard of cardiologie (leer van hart en bloedvaten) van hond en kat.

Dierenarts-specialisten moeten zich elke vijf jaar opnieuw laten registreren. Daarbij moeten ze aantonen dat ze nog werkzaam zijn op het vakgebied, dat ze nascholing hebben gevolgd, nascholing hebben gegeven en/of artikelen gepubliceerd hebben.

Een dierenarts-specialist is te herkennen aan het speciale logo:


 

Waar werken dierenarts-specialisten?

Er werken veel dierenarts-specialisten op de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ze werken daar in een van de dierenklinieken, laboratoria, in het onderwijs en ze doen wetenschappelijk onderzoek.

Verspreid in het land zijn andere dierenarts-specialisten gevestigd. Ze werken in speciale specialistenklinieken of komen op afroepbasis bij de eerstelijns dierenarts.

Daarnaast zijn er ook dierenarts-specialisten die bij bedrijven of laboratoria werken, of bijvoorbeeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren die zich vooral richt op de landbouwhuisdieren.

Niet alle dierenarts-specialisten behandelen zelf dieren. Ze kunnen ook onderzoeker of adviseur zijn. Een patholoog onderzoekt bijvoorbeeld weefselmonsters of overleden dieren, een specialist veterinaire volksgezondheid kan helpen om ervoor te zorgen dat producten van dieren geen ziekteverwekkers voor de mens bevatten en een specialist diervoeding kan helpen bij het ontwikkelen van gezonde diervoeding.

Hoe komt u bij een dierenarts-specialist terecht?

Als u voor uw dier op zoek bent naar een dierenarts-specialist, kunt u de zoekfunctie gebruiken op dierenarts.nl, de website van de KNMvD (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde). U vindt daar ook meer informatie over welke specialismen er bestaan.

Wilt u naar één van de klinieken van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht dan vindt u hier meer informatie.

Vaak vraagt een dierenarts-specialist naar een verwijzing van een eerstelijns dierenarts. Die kan dan alle gegevens doorgeven die hij zelf al van uw dier heeft verzameld. In sommige gevallen kunt u ook zelf een afspraak maken. U kunt dat navragen bij de betreffende specialist of kliniek.

Meer kennis door eigen interesse

Naast de officiële dierenarts-specialisten zijn er ook dierenartsen die door eigen interesse zich meer verdiept hebben in bepaalde dieren of in bepaalde onderdelen van het vak, zoals tandheelkunde. Vaak hebben zij daardoor ook meer ervaring met deze dieren of disciplines dan de gemiddelde dierenarts. Zij mogen zich echter géén dierenarts-specialist noemen. Uw eigen dierenarts kan u ook naar deze collega’s verwijzen als hij zelf niet veel ervaring heeft met uw diersoort of een bepaalde aandoening. Eventueel kunt u ook informeren bij liefhebbersverenigingen of er bij u in de buurt een dierenarts werkt die meer dan gemiddelde ervaring heeft met uw diersoort.

Is er meer aanvullend onderzoek nodig dan zal ook deze ‘gespecialiseerde’ dierenarts u kunnen doorverwijzen naar een erkende dierenarts-specialist.