Sluiten

Invoereisen per land - Buiten Europa

Gaat u met uw huisdier op reis? Reis veilig en wees voorbereid: kijk ook op de website van Nederland Wereldwijd voor actuele reisadviezen en de situatie in uw land van bestemming.

Wanneer u uw huisdier mee naar het buitenland wilt nemen, moet u zich houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving. Hier vindt u van diverse landen buiten Europa de invoereisen voor honden, katten en fretten.

TIP: Staat de informatie die u zoekt hier niet vermeld? Kijk dan op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 'Op reis met mijn huisdier'.

Belangrijk: lees eerst deze algemene reiszaken

Waarheen u ook reist, let ook op het volgende:

 • Zorg ervoor dat uw hond, kat of fret gechipt is. (Een tatoeage is in de EU alleen geldig als u kunt aantonen dat die voor 3 juli 2011 is gezet en als hij goed leesbaar is; in sommige landen buiten de EU is alleen de chip geldig). Let op: de chip moet worden ingebracht voordat de rabiës vaccinatie (inenting tegen hondsdolheid) wordt gegeven (op dezelfde dag mag wel).
 • Uw hond, kat of fret moet een Europees dierenpaspoort hebben, zo'n paspoort koopt u bij uw dierenarts. Soms moet er ook nog een speciaal gezondheidscertificaat worden ingevuld.
 • Meestal moet uw hond, kat of fret voor de reis worden gevaccineerd tegen rabiës (hondsdolheid).
 • Soms moet er voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. Dit is een test om te zien of de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen. Na een eerste rabiësvaccinatie moet er tenminste 30 dagen gewacht worden voordat de bloedtest kan worden gedaan. Als een eventuele eerdere rabiësvaccinatie nog geldig is, kan er wel meteen bloed afgenomen worden. Na de bloedtest is er soms nog een wachttijd van meerdere maanden, dus begin op tijd met de voorbereidingen. Let op: soms is de bloedtest niet verplicht om naar het buitenland te reizen, maar wel om daarna met uw dier weer terug naar de EU te kunnen.
 • Let op! U heeft niet alleen te maken met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar ook met de regelgeving van ALLE landen waar u doorheen reist!
 • De regels bij genoemde landen gelden voor dieren vanuit Nederland. Voor dieren die vanuit andere landen reizen (vooral als dit landen buiten de EU zijn) kunnen andere regels gelden.
 • Als u uw dier weer mee terug wilt nemen naar Nederland, moet hij in elk geval een chip, EU dierenpaspoort en een rabiës vaccinatie hebben, maar vaak is ook een rabiës titerbepaling nodig. Zorg dat u dit voor vertrek goed uitzoekt!
 • Als u reist vanuit een land buiten de EU moet u altijd een eigenaarsverklaring meenemen. In de eigenaarsverklaring staat dat het dier niet reist om van eigenaar te wisselen: zie formulier (en uitleg).
 • Voorziet u dat de rabiësvaccinatie van uw dier tijdens uw verblijf buiten de EU zal verlopen, laat deze dan voor uw vertrek uit de EU herhalen. Vaccinaties die buiten de EU worden gegeven, mogen namelijk niet in het EU dierenpaspoort worden gezet, waardoor u bij vaccinaties in het buitenland altijd een gezondheidscertificaat moet laten opmaken als u terug naar de EU wilt reizen met uw dier.
 • Regels kunnen snel veranderen, neem daarom voor de meest recente regels contact op met de ambassade van het gewenste land.
 • De hier genoemde regels gelden voor niet-commercieel verkeer. Hieronder valt volgens de EU verordening “elke verplaatsing die niet tot doel heeft om een gezelschapsdier te verkopen of de eigendom ervan over te dragen”.
 • Wanneer u met meer dan vijf dieren reist, valt uw reis voor de wet- en regelgeving meestal onder de categorie commercieel verkeer (dus onder ‘handel’). In dat geval gelden er meestal andere regels!
 • LET OP: Voor commercieel verkeer gelden meestal andere regels. Kijk op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor meer informatie over commercieel en niet-commercieel verkeer.

Eisen van niet-Europese landen

Landen buiten Europa (maar ook landen binnen Europa die geen lid zijn van de Europese Unie) vallen meestal onder de 'derde landen' en hebben hun eigen eisen voor de invoer van gezelschapsdieren. Voor de verschillende landen gelden verschillende eisen. Kijk hieronder om te zien welke eisen uw vakantieland stelt. Neem bij twijfel contact op met de ambassade van uw vakantieland.

Legalisering
Sommige landen eisen dat het gezondheidscertificaat en/of EU dierenpaspoort wordt gelegaliseerd (afgestempeld) door een officiële dierenarts van de autoriteiten. In Nederland is dat een dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Deze legalisatie van de reisdocumenten wordt gedaan door de afdeling Certificeren op Afstand (CoA) van het NVWA. U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Rabiës titerbepaling
Als er een rabiës titerbepaling wordt geëist, dan moet er bloed worden afgenomen en dit moet worden onderzocht door een daarvoor erkend laboratorium. Uw dierenarts stuurt het bloed op.

Een erkend laboratorium in Nederland is het WBVR (Wageningen Bioveterinary Research) in Lelystad. Het is ook mogelijk om het bloedmonster op te sturen naar een erkend laboratorium in het buitenland. Een lijst met erkende laboratoria vindt u hier

Ook eventuele andere onderzoeken die nodig zijn voor exportcertificering/ legalisering van honden en katten die naar derde landen reizen moeten door een erkend laboratorium worden gedaan. 

Als uw dier steeds binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, dan blijft de bloedtest voor veel landen geldig en hoeft u deze niet meer opnieuw te laten doen. Let op: er zijn uitzonderingen! Sommige landen zijn extra streng en dan kan het zijn dat u toch een nieuwe bloedtest moet laten doen! Een voorbeeld daarvan is Australië.

Terug naar Nederland
Als u uw dier mee terug wilt nemen naar Nederland, zorg er dan voor dat uw dier gechipt is en een Europees dierenpaspoort heeft.

Bovendien moet er meestal een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. Laat dat al vóór uw vertrek uit Nederland doen, want als u dat in het buitenland laat doen moet u na de test vaak nog 3 maanden wachten voor uw dier weer naar Nederland mag.

Wat als uw land of uw dier niet vermeld staat?

Van de landen buiten Europa die hieronder niet vermeld staan, hebben wij geen informatie kunnen achterhalen. Deze informatie zult u zelf moeten opzoeken.

Dat geldt ook als u wilt reizen met een ander dier dan hond, kat of fret. In sommige gevallen geeft een land daarover informatie op de website die wij hieronder aangeven bij het betreffende land, dus het kan de moeite lonen om daar eens te kijken. Vindt u daar niets, dan zult u de informatie zelf moeten achterhalen. Wij kunnen daarover dan geen informatie geven.

Tips voor het opzoeken wat uw dier nodig heeft om mee te mogen naar het buitenland:

Opzoeken wat uw dier nodig heeft om na vakantie terug te keren naar Nederland

Na een vakantie in een land buiten Europa is het belangrijk dat u weet wat de eisen zijn om uw dier weer mee terug te mogen nemen. Dit kunt u voor honden en katten opzoeken op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

U kunt dit (ook voor andere dieren) ook nagaan via de speciale NVWA-website Import Veterinair Online

Een dier meenemen naar Nederland

Wilt u een dier meenemen naar Nederland vanuit een land buiten Europa? Dan moet u opzoeken aan welke eisen het dier moet voldoen. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een regelhulp die u kunt gebruiken om te weten waar u aan moet voldoen om een hond of kat mee te nemen naar Nederland (vanuit zowel landen binnen als buiten de EU). U kunt deze regelhulp ook vinden via de algemene 'Op reis met mijn huisdier' pagina van de NVWA.

U kunt dit (ook voor andere dieren) ook nagaan via de speciale NVWA-website Import Veterinair Online

U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de NVWA via 0900-0388 / info@nvwa.nl.

Honden, katten en fretten jonger dan 15 weken mogen niet worden ingevoerd omdat zij nog geen geldige rabiës vaccinatie kunnen hebben.

Denk ook aan de chip- en registratieverplichting. Alle honden die na 1 april 2013 Nederland binnenkomen moeten binnen twee weken na aankomst worden geregistreerd bij een daarvoor aangewezen portaal. Vanaf 1 november 2021 moet de eerste registratie door een dierenarts gedaan worden. U moet hiervoor een UBN hebben. Meer informatie en de aangewezen portalen vindt u op www.chipjedier.nl.

Invoer van buiten de EU

De controles bij invoer in de Europese Unie worden verscherpt voor niet-commercieel verkeer.

Als het dier uit een land van buiten de EU komt (met uitzondering van enkele sterk aan de EU gelinkte landen zoals Zwitserland en Noorwegen), is de eigenaar of verantwoordelijke verplicht om zelf het dier op de plaats van binnenkomst voor controle aan te bieden bij de douane!

U moet dan bovendien een eigenaarsverklaring invullen en meenemen, zie hier.  ​

Uw route: punten waar u de EU mag binnenkomen met uw dier

Reist u met uw dier naar een niet-EU-land en weer terug naar de EU? Of haalt u een dier uit een niet-EU-land?

Dan mag u niet zomaar overal de EU binnenkomen. U mag de EU namelijk alléén binnenkomen via speciale punten waar de documenten van uw dier gecheckt kunnen worden.

Een lijst van deze plaatsen vindt u op de website van de EU

Argentinië

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës), minimaal 21 dagen voor legalisering.

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Maximaal 10 dagen voorafgaand aan legalisatie.
Na legalisatie nog maximaal 60 dagen geldig.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Bijzonderheden:
U moet uw aankomst in Argentinië minimaal 24 uur van te voren melden.

Dieren moeten door een dierenarts behandeld worden tegen interne en externe parasieten. Deze behandeling moet binnen 15 dagen voor legalisering gegeven worden en vermeld worden in het paspoort.

Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Argentinië en hier.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Een bloedtest om de rabiës titer te bepalen is niet nodig (vrijgesteld).

Australië

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Geldige inenting tegen hondsdolheid (rabiës). Het dier moet minimaal 90 dagen oud zijn wanneer de rabiësvaccinatie gegeven wordt.

Drie tot vier weken na de rabiësvaccinatie moet er een bloedtest op rabiëstiter gedaan worden. (Als het dier al eerder tegen rabiës gevaccineerd was, mag de bloedtest ook korter na de vaccinatie gebeuren. Is de titer echter te laag dan moet er opnieuw gevaccineerd en getest worden). De bloedtest moet gedaan worden tussen 180 dagen en 365 dagen (12 maanden) voor de reis naar Australië.

Het bloed mag alleen worden afgenomen in Nederland door een Nederlandse dierenarts. Het bloed mag alleen worden opgestuurd naar een hiervoor erkend laboratorium, deze vindt u hier​.

Voor honden zijn nog enkele bloedtests verplicht binnen 45 dagen voor vertrek op:

 • Brucella canis
  • Als de hond niet gecastreerd is; chemische castratie geldt ook, als hier een dierenartsverklaring van wordt getoond aan de NVWA bij keuring.
 • Leishmania infantum
 • Leptospira canicola
  • Alleen als de hond niet gevaccineerd is tegen leptospirose / ziekte van Weil; dit moet vermeld zijn in het paspoort. Vaccinatie moet controleerbaar gedaan zijn volgens de aanwijzingen in de bijsluiter, vaak een primaire vaccinatie bestaande uit twee vaccins met een tussenpoos van 2-4 weken, gevolgd door jaarlijkse boosters.

Honden en katten kennen verplichte vaccinaties tegen ziekten en verplichte behandelingen tegen parasieten! De regels hierover zijn zeer streng en kennen een strak tijdschema. Kijk voor meer informatie bij de link onder 'Bijzonderheden'.

De voorbereiding kost minstens 7 maanden of langer dus begin op tijd!

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

Quarantaine:
Honden en katten die vanuit Nederland naar Australië reizen, moeten bij aankomst 30 dagen in quarantaine. Deze quarantaine kan verkort worden als u voorafgaand aan de hele exportprocedure een officiële identiteitscontrole van uw dier laat uitvoeren.

Hiervoor moet u een keuring aanvragen bij de NVWA, waarbij een NVWA-dierenarts langskomt om de chip af te lezen, deze te controleren aan de hand van het EU-dierenpaspoort en hiervoor een officieel document in te vullen. Dit document stuurt de NVWA vervolgens naar de autoriteiten van Australië.

Belangrijk hierbij is dat de identiteitscontrole wordt uitgevoerd voordat er bloed wordt afgenomen voor de rabiëstiterbepaling (die tussen 180 dagen en 12 maanden voor export moet worden uitgevoerd).

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat (zie ook step-by-step guide op de Australische website). Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort (maximaal 5 dagen voor vertrek).

LET OP: Voor het afgeven van een gezondheidscertificaat moet er eerst een keuring worden aangevraagd bij de NVWA. De NVWA dierenarts komt het dier keuren en documenten controleren en geeft bij akkoord een officieel gezondheidscertificaat af.

Deze keuring is dus niet hetzelfde als de identiteitscontrole, want die moet voorafgaand aan het bloedonderzoek en de rest van de importprocedure plaatsvinden; de keuring voor het gezondheidscertificaat kan pas als al deze zaken geregeld zijn!

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Zo moeten alle (!) pagina’s van het certificaat en alle (!) laboratoriumuitslagen worden voorzien van handtekening en naamstempel. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Om een importvergunning aan te kunnen vragen moeten zowel het bewijs van rabiësvaccinatie als ook de uitslag van de rabiës bloedtest (RNATT) gelegaliseerd worden door de officiële NVWA dierenarts. Deze vult het RNATT formulier in (te vinden via het stappenplan op de Australische website, zie bij Bijzonderheden).  

Bijzonderheden:
Kijk voor de volledige informatie en benodigde papieren op: Invoereisen Australië. Via de Step-by-step guides krijgt u een volledig stappenplan. Nederland geldt hier als  'group 3 country'.

Een "government approved veterinarian" = de dierenarts. Een "official veterinarian" = een dierenarts van de NVWA.

De volgende hondenrassen zijn niet toegestaan:

 • Dogo Argentino, Fila Brazileiro, Japanese Tosa, Pit Bull Terrier, American Pit Bull, Perro de Presa Canario / Presa Canario.
 • Voor honden waarvan niet duidelijk is dat zij niet tot bovenstaande rassen/kruisingen behoren, is een originele stamboom vereist om aan te tonen dat het niet een hond van één van bovenstaande rassen, of een kruising van (één van) bovenstaande rassen betreft.
 • Hybride hondenrassen zoals wolfhonden (o.a. ook de Saarloos wolfhond) zijn niet toegestaan. Zie voor meer informatie hier.

Hybride kattenrassen zoals de Savannah zijn ook niet toegestaan. Zie voor meer informatie hier.

Het dier mag niet meer dan 30 dagen zwanger zijn en geen jongen zogen op het moment van de reis naar Australië.

U heeft een importvergunning nodig. Deze moet u tenminste 42 dagen voor de reis naar Australië aanvragen en is na afgifte 12 maanden geldig. Na ontvangst van de importvergunning kunt u een afspraak maken bij het quarantaine station om het verblijf van uw dier daar te boeken.

Katten en honden kunnen Australië alleen binnenkomen via de luchthaven van Melbourne.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Een bloedtest op rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

BES-eilanden (Caribisch Nederland): Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Diersoorten:
Hond, kat, fret.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht, de eerste keer minimaal een maand voor vertrek vaccineren, daarna binnen het schema van het vaccin hervaccineren. Een dier kan gevaccineerd worden vanaf de leeftijd van 12 weken.

Voor honden is bovendien een vaccinatie tegen hondenziekte verplicht, deze moet gegeven worden binnen 30 dagen en 1 jaar voor de reis.

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

EU dierenpaspoort:
Verplicht EU dierenpaspoort.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort, maximaal 10 dagen voor vertrek.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is niet nodig.

Bijzonderheden:
Naast de vaccinatie tegen hondenziekte worden de gebruikelijke vaccinaties tegen parvo en hepatitis aanbevolen. Ook preventieve behandeling tegen hartworm wordt ten zeerste aangeraden. 

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Een bloedtest op rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Brazilië

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës), minimaal 21 dagen voor invoer. Dieren jonger dan drie maanden hoeven niet gevaccineerd te zijn.

Identificatie:
Verplichte chip (nodig voor afgifte gezondheidscertificaat, geen eis van Brazilië zelf).

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat. Het gezondheidscertificaat is 60 dagen geldig, maar er mag maximaal 10 dagen zitten tussen het bezoek aan de eigen dierenarts en de afgifte van het certificaat door de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten door de NVWA is verplicht. Voor meer informatie en voor het maken van een afspraak bij de NVWA neemt u contact op met de afdeling CoA via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Bijzonderheden:
Dieren moeten door een dierenarts behandeld worden tegen interne en externe parasieten. Deze behandeling moet binnen 15 dagen voor afgifte van het gezondheidscertificaat gegeven worden.

De precieze eisen kunt u nalezen op het modelcertificaat in dit document

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Canada

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. Volg hierbij het vaccinatieschema van het vaccin. Indien uw dier geen geldige rabiësvaccinatie heeft, moet het dier binnen twee weken na aankomst alsnog gevaccineerd worden. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Bij dieren jonger dan 3 maanden is een rabiësvaccinatie niet verplicht, maar heeft u wel een gedetailleerde gezondheidsverklaring nodig en een bewijs van leeftijd.

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!  

Gezondheidscertificaat
Een klinisch onderzoek dat wordt vermeld in het EU dierenpaspoort is verplicht. Een gezondheidscertificaat is niet nodig.

Uitzondering: Wanneer u als eigenaar niet mee reist met uw dier, dan is er wel een gezondheidscertificaat nodig (afgegeven binnen 48 uur voor vertrek, door een geregistreerde dierenarts en afgedrukt op briefpapier van de dierenartspraktijk).

Legalisering
Legalisering van de reisdocumenten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is niet nodig.

Bijzonderheden:
Voor hulphonden ('service dogs') die vergezeld worden door de gebruiker en waarvan documentatie bewijst dat het een hulphond is, zijn geen invoereisen.

Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Canada.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Rabiësvaccinatie verplicht (nadat de chip is gezet). Een bloedtest op rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Filipijnen

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. Deze moet plaatsvinden tussen 30 dagen en 12 maanden voor invoer.

Daarnaast zijn de volgende inentingen verplicht:

 • Honden: hondenziekte, hepatitis, ziekte van Weil en parvo.
 • Katten: kattenziekte.

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Maximaal 30 dagen voor vertrek.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Bijzonderheden:
U moet een importvergunning aanvragen. 

Het dier moet ouder zijn dan vier maanden.

Voor honden en katten is behandeling tegen interne en externe parasieten verplicht (vlooien, wormen, teken).

Neem voor meer informatie contact op met het Bureau of Animal Industry.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Indonesië

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. Deze moet plaatsvinden tussen 30 dagen en 12 maanden voor invoer.

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

Quarantaine:
Er is een quarantaineperiode van 2 weken.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat (in tweevoud!). Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Gezondheidscertificaat en klinisch onderzoek mogen maximaal 5 dagen oud zijn.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit moet op meerdere (!) plaatsen gebeuren, namelijk:

 1. Afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.
 2. Ministerie van Justitie en Veiligheid
 3. Ministerie van Buitenlandse Zaken
 4. Ambassade van Indonesië

Bijzonderheden:
U moet een importvergunning aanvragen. U kunt deze aanvragen bij:
Ministry of Agriculture, Department Pertanian. Up. Direktorat Jenderal Peternakan, Jl. Harsono RM No. 3-Ragunan-Jakarta 12550, Indonesia. Van te voren moet u het tijdstip van aankomst vermelden.

Diersoorten die rabiës kunnen overbrengen (honden, katten e.a.) worden niet toegelaten in rabiësvrije gebieden als Centraal Java, Oost Java, Yogyakarta, Bali, Madura, West Nusa Tenggara en Oost Nusa Tenggara.

Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Indonesië.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Israël

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. Deze moet plaatsvinden tussen 30 dagen (alleen bij een eerste vaccinatie) en 12 maanden voor invoer.

Tenminste 30 dagen na de vaccinatie moet een bloedtest worden afgenomen om de rabiës titer te bepalen. Deze moet groter of gelijk zijn aan 0,5 IE/ml.

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Maximaal 10 dagen voor binnenkomst in het land.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Dieren jonger dan 4 maanden:
Dieren jonger dan 4 maanden zijn niet toegestaan.

Bijzonderheden:
Wanneer u meer dan 2 dieren wilt importeren is een invoervergunning verplicht.
Ook wanneer dieren zonder begeleiding reizen is een invoervergunning verplicht.

De eigenaar moet een schriftelijke verklaring maken, dat hij het dier 90 dagen in zijn bezit heeft voordat het dier aankomt in Israël. Deze verklaring moet in het Engels zijn opgesteld.

Iedere import moet 48 uur van te voren gemeld worden. U kunt dit melden via mail: vs-airport@moag.gov.il. 

Een aantal hondenrassen is verboden:

 • American Staffordshire terrier, Bull terrier, Dogo Argentino, Japanse Tosa, (Engelse) Staffordshire Bull terrier, Pit Bull terrier, Fila Brasileiro en Rottweiler.

Neem contact op met het Ministry of Agriculture and Rural Development (zie hier) voor meer informatie. U kunt ook hier kijken en hier (Hebreeuwse sites, vertaal met google).

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Japan

Diersoorten:
Hond, kat.
Honden jonger dan 4 maanden worden niet toegestaan!

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës). Uw dier moet gevaccineerd worden met geïnactiveerd rabiës vaccin. Uw dier moet eerst gechipt zijn! Uw dier moet minstens 2 keer gevaccineerd worden tegen rabiës, nadat de chip is ingebracht.

(Onder strikte voorwaarden kan een eerste vaccinatie, gezet voordat de chip is ingebracht, geldig bevonden worden: er moet dan na het chippen, maar voor de tweede vaccinatie, een bloedtest worden uitgevoerd. Meer informatie over deze uitzondering vindt u hier.)

Uw hond of kat moet minstens 91 dagen oud zijn bij de eerste vaccinatie. Tussen de twee vaccinaties moet een periode zitten van meer dan 31 dagen. Na de tweede rabiësvaccinatie, en binnen de geldige termijn, moet er een bloedtest gedaan worden waarbij de rabiëstiter bepaald wordt. Na een positieve uitslag moet u nog 180 dagen wachten voor vertrek. Deze bloedtest is 2 jaar geldig. Als binnen twee jaar na de laatste titerbepaling een nieuwe titerbepaling wordt gedaan en beide uitslagen zijn hoger dan 0,5 IE/ml, is er geen wachttijd van 180 dagen nodig.

Klik hier voor de lijst van laboratoria die door de Japanse overheid zijn goedgekeurd voor het uitvoeren van de titerbepaling na rabiësvaccinatie.

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn vóórdat de rabiësvaccinatie gegeven is (zie hierboven).

De chip moet overeenkomen met de ISO standaard 11784 of 11785. Als het dier een andere chip heeft, moet de eigenaar een eigen scanner meenemen.

Quarantaine:
Er is een normale quarantaineperiode van maximaal 12 uur. Wanneer er documenten ontbreken kan deze periode langer duren, tot maximaal 180 dagen!

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Maximaal 10 dagen geldig.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Bijzonderheden:
Voor meer informatie over invoereisen en een exportvergunning kunt u kijken op: Invoereisen Japan.

Import moet 40 dagen van te voren gemeld worden bij de Animal Quarantine Service. De formulieren kunt u bij bovenstaande link vinden.

Voor honden worden de volgende vaccinaties en behandelingen sterk aanbevolen: hondenziekte, HCC (adenovirus type II), Parvo, Parainfluenza, Leptospirose, Coronavirus, behandeling tegen interne en externe parasieten.

Voor katten worden de volgende vaccinaties en behandelingen sterk aanbevolen: Feline Virale Rhinotracheitis, Feline Calicivirus, Feline Panleukopenie, behandeling tegen interne en externe parasieten.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Een bloedtest op rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Korea (zuid)

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht voor dieren vanaf 90 dagen oud. 

Daarna moet bloed worden afgenomen om de rabiës antilichamentiter te bepalen. Deze moet groter of gelijk zijn aan 0,5 IE/ml. De bloedtest moet worden uitgevoerd binnen 24 maanden voor import. De uitkomst moet worden genoteerd in het gezondheidscertificaat (EU dierenpaspoort).

Deze vaccinatie en bloedtest zijn niet verplicht voor dieren jonger dan 90 dagen.

EU dierenpaspoort:
Ja, Korea accepteert het EU dierenpaspoort als invoercertificaat.

Identificatie:
Verplichte chip (voordat de rabiësvaccinatie gegeven wordt). De chip moet overeenkomen met de ISO standaard 11784 of 11785. Als het dier een andere chip heeft, moet de eigenaar een eigen scanner meenemen.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Maximaal 30 dagen geldig.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Bijzonderheden:
Het dier moet tenminste 1 dag in quarantaine, maar wanneer alle documenten gecontroleerd zijn en de hond of kat na aankomst gezond verklaard wordt, is het mogelijk dat het dier dezelfde dag al doorgelaten wordt.

Bij invoer van meer dan 10 dieren is een invoervergunning nodig.

Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Zuid-Korea.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de rabiës titer bepaald zijn. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Marokko

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. De eerste rabiësvaccinatie moet minstens 1 maand voor vertrek worden gegeven.

EU dierenpaspoort:
Verplicht EU dierenpaspoort.

Identificatie:
Verplichte chip (voordat de rabïesvaccinatie gegeven wordt).

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat (zie hier). Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Dit moet worden gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die dan ook de papieren legaliseert. Maximaal 24 uur voor de reis! Zie ook hier en op ONSSA.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Bijzonderheden:
Afhankelijk van de plaats van binnenkomst in Marokko zijn er mogelijk aanvullende eisen. Dit moet nagevraagd worden bij de autoriteiten van Marokko (Animal products and products of animal origin - ONSSA).

Verboden rassen:

 • American Staffordshire Terrier, Staffordshire bull terrier, pit bull, Mastiff, boerbull, Tosa.
 • Let op voor wat betreft de Staffordshire Bull Terriër: de Marokkaanse regels spreken van een American Staffordshire Bull Terrier; dit ras bestaat niet dus, vermoedelijk wordt de Staffordshire Bull Terrier bedoeld, ook wel Engelse Stafford genoemd.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Mexico

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht.

EU dierenpaspoort:
Verplicht EU dierenpaspoort.

Identificatie:
Chip verplicht (voordat rabiësvaccinatie gegeven wordt).

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. In het Spaans of Engels ingevuld en maximaal 15 dagen oud. Het gezondheidscertificaat moet aan de voorwaarden voldoen zoals hier beschreven.

Legalisering:
Het gezondheidscertificaat kan opgesteld en afgegeven worden door uw eigen dierenarts. Maar let op, dit gezondheidscertificaat moet dan wel geprint zijn op briefpapier van de dierenarts met daarop ook het registratienummer van de dierenarts en opgesteld in het Spaans of Engels! In dat geval hoeft het niet gelegaliseerd te worden.

Als aan deze eisen niet is voldaan, dan moet het certificaat wel gelegaliseerd worden. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Dieren jonger dan 3 maanden:
Dieren jonger dan 3 maanden hoeven niet gevaccineerd te worden tegen hondsdolheid. Ze hebben wel een gezondheidscertificaat nodig.

Bijzonderheden:
Dieren moeten behandeld zijn tegen ecto- en endoparasieten, maximaal 6 maanden voor de reis.

Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Mexico.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Rabiësvaccinatie (nadat de chip is gezet). Een bloedtest op rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Nederlandse Antillen (Aruba, Curaçao)

Diersoorten:
Hond, kat, fret.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. De eerste keer minimaal 30 dagen voor vertrek (Aruba) of minimaal 21 dagen voor vertrek (Curaçao).

EU dierenpaspoort:
Verplicht EU dierenpaspoort.

Identificatie:
Chip verplicht (voordat rabiësvaccinatie gegeven wordt).

Gezondheidscertificaat:
Aruba:
Verplicht gezondheidscertificaat. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Maximaal 14 dagen voor vertrek.

Curaçao:
Een klinisch onderzoek dat wordt vermeld in het EU dierenpaspoort is verplicht. Maximaal 14 dagen voor vertrek. Een gezondheidscertificaat is niet nodig.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is niet nodig.

Bijzonderheden:
Aruba:
Dieren mogen niet via Midden- of Zuid-Amerika, Cuba, Haïti of de Dominicaanse Republiek worden aangevoerd.

Pups en kittens moeten minimaal 15 weken oud zijn. 

Honden die vallen onder de 'gevaarlijke honden' zijn misschien niet welkom. Vraag dit na bij de autoriteiten.

Er moet voor vertrek een invoervergunning worden aangevraagd via de Veterinaire Dienst op Aruba.

Het is raadzaam de papieren voor vertrek aan de Veterinaire Dienst te mailen (vetservice@aruba.gov.aw) of te faxen (+2975850400) ter evaluatie vooraf. Als alles in orde is dan krijgt u daarvan bericht. Hiermee wordt onnodig oponthoud bij de douane op het moment van binnenkomst voorkomen.

Curaçao:

Honden, katten en fretten moeten een geldige rabiës vaccinatie hebben. Deze mag pas worden gegeven vanaf een leeftijd van 12 weken en daarna geldt een wachttijd van 21 dagen. Dieren onder 15 weken mogen daarom niet worden meegenomen naar Curaçao.

Op Curaçao is het verboden pitbull-achtige honden mee te nemen (honden met stamboom zijn wél toegestaan; neem stamboompapieren mee, erkend door de Raad van Beheer).

Eisen kunnen onverwachts wijzigen. Het is raadzaam om alle papieren (zoals de pagina’s uit het EU-paspoort en de eventuele stamboom) binnen 14 dagen voor vertrek aan de Dienst Veterinaire Zaken te mailen (info.uovz@gobiernu.cw) ter evaluatie vooraf. Als alles in orde is dan krijgt u daarvan bericht.

Honden, katten en fretten moeten zijn behandeld tegen ectoparasieten met een langwerkend (>28 dagen) middel, binnen 14 dagen voor vertrek en tegen endoparasieten (wormen) binnen 14 dagen voor vertrek met een in Nederland geregistreerd middel. Laat de datum en tijd aantekenen in het paspoort.

Kijk hier voor de officiële informatie over het invoeren van honden, katten en fretten naar Curaçao.

Kijk hier voor meer informatie over het invoeren van vogels naar Curaçao.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU-dierenpaspoort: Het dier mag volgens de EU-eisen terugreizen met het EU dierenpaspoort wanneer de rabiësvaccinatie nog geldig is. Eventuele op de Antillen bijgeplaatste vaccinaties zijn niet geldig wanneer ze in het EU paspoort worden bijgeschreven. In dat geval is een gezondheidscertificaat verplicht, gelegaliseerd door de veterinaire dienst.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Een bloedtest op rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).
 • Curaçao vraagt zelf voor de terugreis bovendien in alle gevallen een gezondheidscertificaat dat is ingevuld door de lokale dierenarts en gelegaliseerd is door de veterinaire dienst van Curaçao, binnen 10 dagen voor de terugreis.

Nieuw-Zeeland

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. De eerste vaccinatie moet plaatsvinden tussen 6 maanden en 12 maanden voor vertrek. Als het dier al eerder gevaccineerd is, mag de laatste vaccinatie maximaal 12 maanden oud zijn.

Er moet een bloedtest gedaan worden waarbij de rabiëstiter bepaald wordt. Na een positieve uitslag mag invoer in Nieuw-Zeeland plaatsvinden tussen de 3 en 24 maanden na de datum van bloedafname.

Er worden ook nog andere bloedtesten geëist, zie de downloadformulieren onder 'bijzonderheden'.

Uw dier moet minstens 3 maanden oud zijn bij de vaccinatie.

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat alle behandelingen en onderzoeken beginnen!

Quarantaine:
De quarantaineperiode is minimaal 10 dagen (zie ook de links bij Bijzonderheden).

Voor de quarantaine zijn de volgende vaccinaties verplicht (let op: dit kan afhangen van het quarantaine adres):

 • Honden: canine distemper, hepatitis, parvovirus, parainfluenza en Bordetella bronchiseptica. Sommige instellingen eisen een leptospirosis-vaccinatie.
 • Katten: feline virale rhinotracheïtis, calicivirus, panleukopenie (FVRCP).

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Maximaal 48 uur voor vertrek.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Maximaal 48 uur voor vertrek.

 • Certificaat deel A moet worden gelegaliseerd door de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.
 • Certificaat deel B moet worden gelegaliseerd op Schiphol.

Bijzonderheden:
Maak gebruik van de formulieren die hier en hier gepubliceerd staan.

U moet een importvergunning aanvragen, zie de eerste link hierboven.

De aanvraag van de importvergunning, tenminste 20 werkdagen voor vertrek, bevat tenminste de volgende gegevens: Naam, adres, woonplaats, ras, geslacht, leeftijd, microchip, de gelegaliseerde laboratoriumuitslag van de test op rabiësantilichamen, een verklaring door de dierenarts over de datum van bloedafname voor de rabiëstest, naam van de quarantaine waar het dier heen gaat, brief van de quarantaine dat er plaats is.

Het dier is tenminste 9 maanden oud.

Het dier is niet langer dan 42 dagen drachtig.

Het dier verbleef in de 6 maanden voor vertrek aaneengesloten in Nederland zonder onderbreking.

Transportkennels voldoen aan de IATA eisen.

Voor het reizen op een andere manier dan met het vliegtuig, bijvoorbeeld met een zeilboot, gelden andere eisen. Kijk voor import anders dan per vliegtuig hier voor meer informatie.

De volgende dieren zijn verboden in Nieuw-Zeeland in te voeren: American Pit Bull Terriër, Fila Brazilieira, Tosa Inu, Dogo Argentino en Perro de Presa Canario. Voor honden waarvan niet duidelijk is dat zij niet tot bovenstaande rassen, of kruisingen van deze rassen behoren, is een originele stamboom vereist om aan te tonen dat het niet een hond van één van bovenstaande rassen, of een kruising van (één van) bovenstaande rassen betreft.

Dieren moeten uitgebreid behandeld zijn tegen ecto- en endoparasieten en er moet getest worden of de behandeling is aangeslagen.

 • Ectoparasieten: 2 keer behandelen met een topicaal product en tijdens klinische inspectie praktijk dierenarts geen aanwijzingen voor ectoparasieten. Eerste behandeling 30 dagen voor vertrek en teminste twee weken voor de tweede behandeling. Tweede behandeling binnen 2 dagen voor vertrek.
 • Endoparasieten: 2 keer behandeld met een geregistreerd product tegen nematoden en cestoden. Eerste behandeling 30 dagen voor vertrek en teminste twee weken voor de tweede behandeling. Tweede behandeling binnen 4 dagen voor vertrek.

Dieren moeten de 21 dagen voor vertrek niet op een plaats zijn geweest met dieren met symptomen van besmettelijke luchtweginfecties én hebben zelf in deze periode geen symptomen van besmettelijke luchtweginfecties gehad.

De MPI Biosecurity N-Z moet minimaal 5 dagen voor aankomst in kennis worden gesteld.

Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Nieuw-Zeeland.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Een bloedtest op rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld). 

Rusland

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht, 1e keer minimaal 21 dagen voor vertrek, daarna binnen het vaccinatieschema hervaccineren.

Daarnaast zijn de volgende inentingen verplicht:

 • Honden: distemper, hepatitis, parvovirus, leptospirose.
 • Katten: kattenziekte.

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

Gezondheidscertificaat:
Een klinisch onderzoek dat wordt vermeld in het EU dierenpaspoort is verplicht. Maximaal 14 dagen voor de reis. Een gezondheidscertificaat is niet nodig.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Bijzonderheden:
In hotels worden huisdieren meestal niet toegelaten.

Bij meer dan 2 dieren moet er toestemming gevraagd worden bij Rosselkhoznadzor.

Voor meer informatie over de invoereisen van Rusland kijkt u hier

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Een bloedtest op rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld) tot en met 31 juli 2024. Voor dieren die na 1 augustus 2024 vanuit Rusland naar de EU komen, is een bloedtest wél verplicht. Regel dit voor vertrek uit de EU!

Saoedi-Arabië

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. De rabiësvaccinatie moet gegeven worden minimaal 21 dagen voor vertrek bij een eerste vaccinatie, daarna binnen het schema hervaccineren.

De vaccinatie moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn voor aanvraag van een importvergunning. 

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat (in tweevoud!). Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Binnen 14 dagen voor vertrek.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Bijzonderheden:

De volgende hondenrassen en hun kruisingen zijn verboden:

 • Affenpinscher, Boxer, Bull mastiff, Bulldog (Engelse bulldog), Cairn terrier, Chihuahua, Dandie Dinmont Terrier, Duitse Dog, Griffon Bruxellois (Brusselse Griffon / Brabancon / Belgische Griffon), Hovawart, Havanezer, Japanse Spits, Japanse Akita (Akita Inu), Leonberger, Lancashire Heeler, Mastiff/old English mastiff, Newfoundlander, Napolitaanse dog, Perro de Presa Canario, Pit Bull, Rottweiler, Shi Tzu, Staffordshire bull terrier, Swedish Vallhund (Swedish cattle dog/ Vastgotaspets), Tosa, kruisingen met wolven, ALLE terrier rassen.

Katten moeten vrij zijn van parasieten, in ieder geval vrij van toxoplasma.

Er is voor zowel hond als kat een importvergunning nodig van het ministerie van agricultuur, deze is 30 dagen geldig. 

Neem voor meer informatie contact op met het Ministry of Agriculture.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Singapore

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht tenminste een maand voor vertrek. Tenminste 30 dagen na de laatste vaccinatie moet bloed worden afgenomen voor een rabiëstiter bepaling. Het testrapport moet het gezondheidscertificaat vergezellen. Zie voor meer informatie de link naar Uitgebreide eisen onder Bijzonderheden.

Daarnaast zijn de volgende inentingen verplicht:

 • Honden moeten minstens 14 dagen voor vertrek gevaccineerd zijn tegen Canine Distemper Virus (CDV), Canine Parvovirus, Infectieuze Canine Hepatitis.
 • Katten moeten minstens 14 dagen voor vertrek gevaccineerd zijn tegen Feline Panleukopenia virus, Feline Rhinotracheitis en Feline Calicivirus. 

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

Quarantaine:
Er is geen quarantaineperiode voor honden die voor de reis tenminste 6 maanden in Nederland verbleven (Nederland is ingedeeld in categorie B).

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat, zie hier. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Maximaal 7 dagen voor vertrek.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Dier jonger dan 3 maanden:
Dieren jonger dan 3 maanden zijn niet toegestaan.

Bijzonderheden:
Kijk voor uitgebreide informatie over de invoereisen van Singapore hier.

Een aantal aandachtspunten:
Er is een importvergunning nodig. Voor honden heeft u daarvoor eerst een hondenvergunning nodig. 

Dieren moeten door een dierenarts behandeld worden tegen interne en externe parasieten. Behandeling tussen 2 en 7 dagen voor vertrek.

Er is een invoerverbod voor drachtige dieren.

Er geldt een invoerverbod voor honden van volgende rassen en hun kruisingen:

 • Pit Bull (inclusief American Pit Bull Terrier), American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bull Terrier, American Bulldog, Neopolitan Mastiff, Tosa, Akita, Dogo Argentino, Boerboel, Fila Brasileiro, Perro de Presa Canario.

Er geldt ook een invoerverbod voor eerste tot vierde generatie Bengaalse of Savannah kat kruisingen.

Hoeveel honden of katten u mee mag nemen hangt af van uw huisvesting in Singapore. Er mag in elk geval maximaal 1 hond per huishouden worden ingevoerd van de rassen: Bull Terrier, Doberman Pinscher, Rottweiler, Duitse herder en gerelateerde rassen zoals Belgische herder en East European Shepherd Dog, Mastiffs inclusief Bull Mastiff, Cane Corso en Bordeaux dog, en van kruisingen van deze rassen. Deze moet altijd aan de lijn en gemuilkorfd zijn en er is een extra verzekering nodig.

Zie ook https://pals.avs.gov.sg/ voor regels over wat wel en niet mag m.b.t. honden.

Voor aankomst moet u zich minimaal 5 dagen van te voren melden voor inspectie en quarantaine bij de Intelligent Food Approval & Safety Tracking System (iFAST) via https://ifast.sfa.gov.sg/eserviceweb/

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Een bloedtest op rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Sint Maarten

Diersoorten:
Hond, kat, fret. Honden en katten jonger dan 15 weken mogen niet ingevoerd worden.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht, de eerste vaccinatie moet plaatsvinden minimaal 21 dagen voor invoer. 

Daarnaast zijn de volgende inentingen verplicht:

 • Honden: distemper, hepatitis, parvovirus, leptospirose, parainfluenza en bordetella.
 • Katten: kattenziekte, Feline rhinotracheïtis, Feline calicivirus, Feline leukemie virus (FeLV) en Feline Pneumonitis (Chlamydophila felis).

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

​Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Maximaal 2 weken voor vertrek. 

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Bijzonderheden:
Er is een invoervergunning nodig, afgegeven door The Inspection Department TEZVT-LVV St. Maarten, minimaal 5 dagen voor aankomst, deze is 30 dagen geldig. Informatie vindt u hier

Verplichte behandeling tegen ectoparasieten en endoparasieten. Behandeling moet nog werkzaam zijn ten tijde van aankomst in Sint Maarten. Datum, tijd en product voor zowel endo- als ectoparasieten moeten op het gezondheidscertificaat vermeld worden.

Honden, katten en fretten moeten vrij zijn van waarneembare huidaandoeningen.

Meer informatie vindt u hier.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Een bloedtest op rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Suriname

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. 

Daarnaast zijn de volgende inentingen verplicht:

 • Honden: distemper, hepatitis, parvovirus, leptospirosis en parainfluenza (DHLPP). 
 • Katten: feline virale rhinotracheïtis, calcivirus, panleukopenie (FVRCP).

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

​Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. innen 7 dagen voor vertrek. 

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Quarantaine:
Nee, maar dieren na aankomst tenminste 2 weken afgezonderd houden.

Bijzonderheden:
Indien de documenten niet aan de eisen voldoen, kan quarantaine tot verplichting worden gesteld.

Er is een importvergunning nodig. Neem daarvoor contact op met:

 • Import dieren en levende vissen - Overheid van de Republiek Suriname (gov.sr) (Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij)
  • info@gov.sr.
  • Telefoon +597 479112
  • Fax +597 424407

Meld tenminste 48 uur voor aankomst uw dier aan met tijdstip en plaats van invoer bij de Veterinaire Inspectie.

Behandeling tegen parasieten: Binnen 7 dagen voor de exportdatum behandelingen tegen endo- (met breedspectrum antihelminticum) en ectoparasieten.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Taiwan

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht.

Het dier moet, als het om een eerste inenting gaat, worden ingeënt tegen rabiës op een leeftijd van tenminste 90 dagen oud. De vaccinatie moet tussen 90 dagen en 12 maanden voor vertrek gegeven worden. Als het gaat om een herhalingsenting dan moet deze tussen 30 dagen en 12 maanden voor vertrek gegeven worden.

In het gezondheidscertificaat moet duidelijk zijn aangegeven of het om een eerste of een herhalingsenting gaat.

Er moet een bloedtest worden gedaan om de rabiëstiter te bepalen. De datum van bloedafname moet minstens 90 dagen voor vertrek en maximaal 1 jaar voor vertrek liggen. De uitslag moet tenminste 0,5 IE/ml zijn.

De importquarantaine kan komen te vervallen wanneer de bloedtest op de rabiëstiter tenminste 180 dagen en maximaal 1 jaar voor vertrek is uitgevoerd en hiervoor een RNATT declaration is afgegeven door de NVWA. Uw dierenarts moet daarvoor een verklaring invullen, zie hier.

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

Quarantaine:
Er is een quarantaineperiode van tenminste 7 dagen (tenzij er een RNATT declaration is afgegeven, zie hierboven).

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat (uitgebreid), in Engels en/of Chinees, zie hier. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Maximaal 10 dagen oud.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Bijzonderheden:

U moet minimaal 20 dagen van te voren een importvergunning aanvragen. Dit kan bij: Quarantine for Dogs & Cats (Bureau of Animal and Plant Health Inspection), zie hier.

Extra benodigdheden: een kopie van het paspoort van de eigenaar.

Kijk voor uitgebreidere informatie over import en quarantainebepalingen op Invoereisen Taiwan of bij The Importation of Dogs or Cats into Taiwan FAQ.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Een bloedtest op rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Thailand

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen: 
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. De vaccinatie moet gegeven worden tenminste 21 dagen voor invoer.

Daarnaast moet de hond zijn ingeënt tegen leptospirose (ziekte van Weil), hondenziekte, hepatitis en parvo, allen minstens 21 dagen voor vertrek.

In plaats van de vaccinatie tegen de ziekte van Weil mag ook een bloedtest worden gedaan waaruit blijkt dat het dier hiervan vrij is, binnen 30 dagen voor vertrek.

Katten moeten gevaccineerd zijn tegen feline panleukopenie (kattenziekte) en niesziekte, minimaal 21 dagen voor vertrek.

Vaccinaties moeten zijn aangetekend in een gezondheidscertificaat (EU-paspoort).

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat, uitgebreid en opgesteld in het Engels. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Maximaal 10 dagen oud.

Het dier moet afkomstig zijn uit een gebied waar geen dierziekten heersen, gezond zijn en vrij zijn van klinische tekenen van besmettelijke ziekten en van ectoparasieten (vlooien, teken en dergelijke).

Daarnaast moet worden vermeld: soort, aantal, ras, geslacht, leeftijd, chipnummer en kleur, naam en adres van de eigenaar of van de kennel waar het dier vandaan komt, gegevens over de vaccinaties. 

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Bijzonderheden:

U heeft een importvergunning nodig. Extra benodigdheden: een kopie van het paspoort van de eigenaar en een foto van het dier. Mail voor de vergunning naar qsap_bkk@dld.go.th 

Het dier moet in een goedgekeurde container worden vervoerd, volgens IATA standaard.

Uw hond of kat moet minimaal 90 dagen oud zijn.

Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Thailand.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Turkije

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. 

Er moet een rabiës bloedtiter bepaling worden gedaan, minimaal 30 dagen na vaccinatie. De uitslag moet minstens 0,5 IE/ml zijn.

Identificatie:
Chip of goed leesbare tatoeage.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat, zie hier. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Maximaal 24 uur voor vertrek.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Bijzonderheden:
Voor meer informatie kun u contact opnemen met het Turkse Ministry of Food, agriculture and Livestock of met de Turkse ambassade.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip (of goed leesbare tatoeage t/m 02-07-2011).
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Rabiës titerbepaling verplicht.

Verenigde Arabische Emiraten

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. Honden en katten moeten gevaccineerd zijn tegen rabiës tenminste 21 dagen voor de reis op een leeftijd van minimaal 12 weken.

Daarnaast zijn de volgende inentingen verplicht:​

 • Honden: Canine Distemper Virus (CDV), Canine Parvovirus, Infectieuze Canine Hepatitis en Leptospirosis (icterohaemorrhagiae & canicola).
 • Katten: Feline Panleukopenia virus, Feline Rhinotracheitis en Feline Calicivirus.

Identificatie:
Chip verplicht.

De honden en/of katten moeten daarnaast een Europees dierenpaspoort hebben, volledig ingevuld met microchipnummer, signalement (soort, kleur, geslacht, geboortedatum, overige kenmerken), vaccinaties (vaccinnaam, fabrikant, batchnummer, vaccinatiedatum) en overige behandelingen.

Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat, zie hier. Per certificaat kan één dier (hond of kat) worden geëxporteerd.
Let op: Certificering wordt verzorgd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Het dier moet binnen 24 uur voor vertrek onderzocht worden op tekenen van ziekte, dit gebeurt door de certificerende NVWA-dierenarts.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Bijzonderheden:

Reizen is toegestaan voor een maximale hoeveelheid van 2 katten of 2 honden of één kat en één hond per jaar. U hebt een importvergunning nodig. 

De volgende honden zijn verboden:

 • Pit Bulls (Staffordshire Bull Terrier, American Pit Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, American Bully); Mastiff Dogs (Brazilian Mastiff (Fila Brasiliero), Argentinian Mastiff (Dogo Argentino), overige Mastiffs of hybride; Tosa (Japanese tosa of hybride); Rottweilers of hybride; Doberman Pinschers; Canario Presa; Boxers.
 • Daarnaast elk gemengd ras van deze hondenrassen of hun hybride (als een hond de uiterlijke kenmerken heeft van bovengenoemde hondenrassen).

Het dier moet binnen 14 dagen voor vertrek behandeld worden tegen inwendige en uitwendige parasieten.

Wanneer uw hond oorspronkelijk uit een ander land dan Nederland komt en nog geen 6 maanden in Nederland heeft gewoond, dan is een aanvullende rabiëstiterbepaling verplicht als het land waar het dier eerder vandaan kwam een 'high risk country' is. Deze bloedtest moet dan worden uitgevoerd tussen twaalf weken en twaalf maanden voorafgaand aan de export naar de Verenigde Arabische Emiraten en de uitslag moet groter of gelijk zijn aan 0,5 IE/ml.

Voor meer informatie over de invoereisen kijkt u hier.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Een bloedtest op rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Verenigde Staten

Diersoorten:
Hond, kat. Let op, de eisen voor honden veranderen per 1 augustus 2024.
Vanaf 1 augustus 2024 moeten honden tenminste 6 maanden oud zijn.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is niet overal verplicht, maar wordt wel geadviseerd. Bovendien is de vaccinatie nodig om uw dier weer mee terug naar Nederland te kunnen nemen.

Vanaf 1 augustus: rabiësvaccinatie verplicht voor honden die in de 6 maanden voor binnenkomst in landen met een hoog risico op rabiës zijn geweest.

Sommige staten stellen rabiësvaccinatie wel verplicht.

Sommige staten hebben als extra eis dat de eerste vaccinatie na 1 jaar herhaald moet worden, waarna het vaccinatieschema moet worden gevolgd zoals aangegeven in de bijsluiter.

Hawaï

Hawaï is vrij van rabiës en om dat zo te houden gelden er aparte, strenge invoereisen. Uw hond of kat moet twee rabiës vaccinaties krijgen, tenminste 31 dagen na elkaar, met de laatste vaccinatie 90 dagen voor aankomst in Hawaï.

Er moet een rabiës bloedtiter bepaling worden gedaan tussen 120 dagen en 36 maanden voor binnenkomst in Hawaï. De uitslag moet minstens 0,5 IE/ml zijn.

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

Quarantaine:
Quarantaine is niet nodig, behalve wanneer u naar Hawaï gaat.

Hawaï
Hawaï heeft een quarantaineperiode, tenzij u voldoet aan een aantal strikte voorwaarden die u hier vindt.

Gezondheidscertificaat:
Tot en met 31 juli 2024: Gezondheidscertificaat is niet verplicht, TENZIJ u naar Hawaï gaat.
Vanaf 1 augustus 2024: Gezondheidscertificaat verplicht voor honden, niet voor katten (wel voor Hawaï).

Hawaï
Verplicht gezondheidscertificaat. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Maximaal 14 dagen voor binnenkomst.

Legalisering
Tot en met 31 juli 2024: Legalisering van de reisdocumenten is  niet verplicht, TENZIJ u naar Hawaï gaat.
Vanaf 1 augustus 2024: Legalisering van de reisdocumenten is verplicht voor honden. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Hawaï
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Bijzonderheden:

Belangrijk: de eisen voor honden veranderen vanaf 1 augustus 2024 en zijn afhankelijk van of de hond in de 6 maanden voor de reis in een land is geweest met een hoog risico op rabiës (hondsdolheid). De lijst met hoog-risicolanden is hier te vinden. Nederland hoort daar op dit moment niet bij.

Tot en met 31 juli: Voor honden is een verklaring van de eigenaar nodig (schriftelijk of mondeling) dat het dier in de laatste 6 maanden of sinds geboorte niet in een land is geweest met een hoog risico op rabiës.

Vanaf 1 augustus 2024 geldt voor honden die in de 6 maanden voor de reis alleen in landen met een laag risico op rabiës geweest zijn:

 • De hond moet tenminste 6 maanden oud zijn.
 • Er moet een CDC Dog Import Form zijn ingevuld, inclusief geuploade foto van de hond (liefst 2-10 dagen voor binnenkomst in de VS).
 • Er moet een gelegaliseerd gezondheidscertificaat worden getoond.
 • De veterinaire (diergeneeskundige) gegevens van de laatste 6 maanden moeten worden getoond bij binnenkomst (EU dierenpaspoort en/of betaalbewijzen voor veterinaire diensten).

Wanneer de hond in de laatste 6 maanden in landen met een hoog risico op rabiës is geweest, gelden andere regels.

Als de hond verkocht of geadopteerd wordt, gelden andere eisen. Kijk hiervoor op: How To Bring Dogs into the United States for Commercial Sale or Adoption

Let op: elke staat kan zijn eigen eisen hanteren!

Kijk voor meer informatie op: invoereisen USA en op deze website
Kijk voor de regels die tot en met 31 juli 2024 gelden voor honden hier.
Kijk voor de regels voor honden vanaf 1 augustus 2024 hier. 

Tip: Wilt u met uw hond naar de Verenigde Staten, dan kunt u gebruik maken van de handige DogBot. Hiermee kunt u precies zien welke regels er voor u gelden.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de ambassade in Den Haag en met de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In hotels worden huisdieren meestal niet toegelaten.

Hawaï
​Voor Hawaï gelden heel strenge invoereisen. Behalve de hierboven genoemde eisen voor vaccinaties, gezondheidscertificaat en quarantaine moet uw dier ook tegen teken behandeld zijn (binnen 14 dagen voor binnenkomst en met een door Hawaï geaccepteerd middel). Een overzicht van alle invoereisen vindt u deze op deze website van Hawaï. Houd er rekening mee dat u ruim op tijd moet beginnen met de voorbereidingen.​

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Rabiësvaccinatie verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Een bloedtest op rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Zuid-Afrika

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. Deze moet plaatsvinden tussen 30 dagen en 12 maanden voor invoer, wanneer het de eerste vaccinatie betreft. Wanneer het een booster vaccinatie is, geldt geen wachttermijn van 30 dagen. De booster is maximaal 12 maanden geldig.

Identificatie:
Verplichte chip. De chip moet overeenkomen met de ISO-standaard 11784 of 11785. Als dat niet het geval is, moet de eigenaar een eigen scanner meenemen waarmee de chip af te lezen is.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht gezondheidscertificaat. Daarnaast is een klinisch onderzoek verplicht, dat vermeld moet worden in het EU dierenpaspoort. Maximaal 10 dagen oud.

De honden moeten negatief zijn getest op: Brucella canis, Trypanosoma evansi, Babesia gibsoni, Dirofilaria immitis en Leishmaniasis. Kijk voor meer informatie hier. Deze onderzoeken moeten worden uitgevoerd door het WBVR in Lelystad. 

Certificering:
Certificering is verplicht. U moet daarvoor een verzoek indienen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit verzoek moet digitaal gebeuren, zie hier. De certificering vindt plaats bij de eigenaar (/ belanghebbende), dus niet bij een kantoor van de NVWA.

Let op: Kijk voor belangrijke informatie over de verplichte certificering hier.

Legalisering:
Legalisering van de reisdocumenten is verplicht. Dit gaat via de afdeling CoA (Certificeren op Afstand) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt een afspraak maken via 088-2232100 of via email: nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.​

Dieren jonger dan 3 maanden:
Dieren jonger dan 3 maanden hoeven niet gevaccineerd te worden tegen hondsdolheid. Wel moet het moederdier tegen rabiës gevaccineerd zijn. Deze vaccinatie moet minimaal 30 dagen en maximaal 12 maanden voor de geboorte van pup of kitten gegeven zijn.

Wanneer het jonge dier de leeftijd van 3 maanden bereikt, moet hij alsnog tegen rabiës gevaccineerd worden, en moet bewijs van die vaccinatie aan de Zuid-Afrikaanse autoriteiten gepresenteerd worden.

Bijzonderheden:
Meteen na de bloedafname voor de test op parasieten moet gestart worden met een behandeling tegen Dirofilaria immitis (hartworm), daarna moet de behandeling maandelijks herhaald worden tot 6 maanden na aankomst in Zuid-Afrika. LET OP: Neem medicatie daarvoor mee, want dit is in Zuid-Afrika niet verkrijgbaar.

Een invoervergunning is verplicht. Kijk voor meer informatie en contactgegevens op: Invoereisen Zuid-Afrika onder 'Veterinary Import Permits' bij 'Application forms'.

Let op:
Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

 • Verplichte chip.
 • EU dierenpaspoort verplicht.
 • Eigenaarsverklaring verplicht. 
 • Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.