Sluiten

Invoereisen per land - Buiten Europa

Wanneer u uw huisdier mee naar het buitenland wilt nemen, moet u zich houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving. Hier vindt u van diverse landen buiten Europa de invoereisen voor honden, katten en fretten. Let ook op het volgende:

  • Zorg er voor dat uw hond, kat of fret gechipt is. (Een tatoeage is in de EU alleen geldig als u kunt aantonen dat die voor 3 juli 2011 is gezet en als hij goed leesbaar is; in sommige landen buiten de EU is alleen de chip geldig). De chip moet worden ingebracht voordat de rabiës vaccinatie (inenting tegen hondsdolheid) wordt gegeven (op dezelfde dag mag wel).
  • Uw hond, kat of fret moet een Europees dierenpaspoort hebben, zo'n paspoort koopt u bij uw dierenarts. Soms moet er ook nog een speciaal gezondheidscertificaat worden ingevuld.
  • Meestal moet uw hond, kat of fret voor de reis worden gevaccineerd tegen rabiës (hondsdolheid). Soms moet er voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. Dit is een test om te zien of de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen. Dat moet soms lang (maanden!) voor de reis, dus begin op tijd met de voorbereidingen.
  • Let op! U heeft niet alleen te maken met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar ook met de regelgeving van ALLE landen waar u doorheen reist!
  • De regels bij genoemde landen gelden voor dieren vanuit Nederland. Voor dieren die vanuit andere landen reizen (vooral als dit landen buiten de EU zijn) kunnen andere regels gelden.
  • Als u uw dier weer mee terug wilt nemen naar Nederland, moet hij in elk geval een chip, EU dierenpaspoort en een rabiës vaccinatie hebben, maar vaak is ook een rabiës titerbepaling nodig. Zorg dat u dit voor vertrek goed uitzoekt!
  • Voorziet u dat de rabiësvaccinatie van uw dier tijdens uw verblijf buiten de EU zal verlopen, laat deze dan voor uw vertrek uit de EU herhalen. Vaccinaties die buiten de EU worden gegeven, mogen namelijk niet in het EU dierenpaspoort worden gezet, waardoor u bij vaccinaties in het buitenland altijd een gezondheidscertificaat moet laten opmaken als u terug naar de EU wilt reizen met uw dier.
  • Regels kunnen snel veranderen, neem daarom voor de meest recente regels contact op met de ambassade van het gewenste land.
  • Wanneer u met meer dan vijf dieren reist, valt uw reis voor de wet- en regelgeving meestal onder de categorie "commercieel verkeer" (dus onder ‘handel’). In dat geval kunnen er andere regels gelden!
  • De hier genoemde regels gelden voor niet-commercieel verkeer. Hieronder valt volgens de EU verordening “elke verplaatsing die niet tot doel heeft om een gezelschapsdier te verkopen of de eigendom ervan over te dragen”. Voor commercieel verkeer kunnen andere regels gelden. Over dieren die als handelsverkeer reizen kunt u meer informatie inwinnen bij de NVWA.

Eisen van niet-Europese landen

Landen buiten Europa (maar ook landen binnen Europa die geen lid zijn van de Europese Unie) vallen meestal onder de 'derde landen' en hebben hun eigen eisen voor de invoer van gezelschapsdieren. Voor de verschillende landen gelden verschillende eisen.

Sommige landen eisen dat het gezondheidscertificaat of EU dierenpaspoort wordt gelegaliseerd (afgestempeld) door een officiële dierenarts van de autoriteiten. In Nederland is dat een dierenarts van de NVWA.

Als er een rabiës titerbepaling wordt geëist, dan moet er bloed worden afgenomen en dit moet worden onderzocht door een daarvoor erkend laboratorium. In Nederland is dat het WBVR (Wageningen Bioveterinary Research) in Lelystad, uw dierenarts stuurt het bloed op. Ook eventuele andere onderzoeken die nodig zijn voor exportcertificering/ legalisering van honden en katten die naar derde landen reizen moeten door dat laboratorium worden gedaan. In het buitenland zijn andere goedgekeurde laboratoria voor deze onderzoeken.

Legalisatie (het afstempelen) van de reisdocumenten kan op afspraak bij de afdeling certificering op afstand (CoA) van het NVWA. U kunt een afspraak maken via 088-2232100.

Als u uw dier mee terug wilt nemen naar Nederland, zorg er dan voor dat uw dier gechipt is en een Europees dierenpaspoort heeft. Bovendien moet er meestal een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. Laat dat al voor uw vertrek uit Nederland doen, want als u dat in het buitenland laat doen moet u na de test vaak nog 3 maanden wachten voor uw dier weer naar Nederland mag. Als uw dier steeds binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, dan blijft de bloedtest voor veel landen geldig en hoeft u deze niet meer opnieuw te laten doen. Er zijn echter uitzonderingen: sommige landen zijn extra streng en dan kan het zijn dat u toch een nieuwe bloedtest moet laten doen, bijvoorbeeld voor reizen naar Australië.

Kijk hieronder om te zien welke eisen uw vakantieland stelt. Neem bij twijfel contact op met de ambassade van uw vakantieland.

Wat als uw land of uw dier niet vermeld staat?

Van de landen buiten Europa die hieronder niet vermeld staan, hebben wij geen informatie kunnen achterhalen. Deze zult u zelf moeten opzoeken. Dat geldt ook als u wilt reizen met een ander dier dan hond, kat of fret.

Opzoeken wat uw dier nodig heeft om mee te mogen naar het buitenland
Volg daarvoor dit stappenplan.

Opzoeken wat uw dier nodig heeft om na vakantie terug te keren naar Nederland

Na een vakantie in een land buiten Europa is het belangrijk dat u weet wat de eisen zijn om uw dier weer mee terug te mogen nemen. Dit kunt u opzoeken via de speciale website van de NVWA: Import Veterinair Online. In dit document vindt u meer uitleg over wat u daar moet invullen.

Een dier meenemen naar Nederland

Wilt u een dier meenemen naar Nederland vanuit een land buiten Europa? Dan moet u opzoeken aan welke eisen het dier moet voldoen. Dit vindt u via de speciale website van de NVWA: Import Veterinair Online. In dit document vindt u meer uitleg over wat u daar moet invullen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de NVWA via 0900-0388 / info@nvwa.nl.

Denk ook aan de chip- en registratieverplichting. Alle honden die na 1 april 2013 Nederland binnenkomen moeten binnen twee weken na aankomst worden geregistreerd bij een daarvoor aangewezen databank. Meer informatie en de aangewezen databanken leest u op www.chipjedier.nl.

Invoer van buiten de EU

De controles bij invoer in de Europese Unie worden verscherpt voor niet commercieel verkeer. Als het dier uit een land van buiten de EU komt (met uitzondering van enkele sterk aan de EU gelinkte landen zoals Zwitserland en Noorwegen), is de eigenaar of verantwoordelijke verplicht om uit eigen beweging het dier op de plaats van binnenkomst voor controle aan te bieden bij de douane!

Argentinië

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës). Dieren jonger dan 3 maanden hoeven geen rabiësinenting te krijgen. De rabiësvaccinatie is één jaar geldig vanaf de datum van vaccinatie.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht.

Legalisering:
Legalisering gaat via de afdeling CoA (Certificering op afstand) van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Bijzonderheden:
U moet uw aankomst in Argentinië 24 uur van te voren melden.

Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Argentinië.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Een bloedtest om de Rabiës titer te bepalen is niet nodig (vrijgesteld).

Australië

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës). Een vaccinatie moet maximaal 12 maanden voor invoer gegeven worden. Het dier moet minimaal 90 dagen oud zijn wanneer de Rabiësvaccinatie gegeven wordt. Minstens 4 weken na de rabiësenting moet er een bloedtest op Rabiëstiter gedaan worden. Deze moet gedaan worden tussen 180 dagen en 730 dagen (24 maanden) voor de reis naar Australië.

Honden en katten kennen verplichte vaccinaties tegen ziekten en verplichte behandelingen tegen parasieten! De regels hierover zijn zeer streng en kennen een strak tijdschema. Kijk voor meer informatie bij de link onder “Bijzonderheden”.

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

Quarantaine:
Uw dier moet minimaal 10 dagen in quarantaine.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht, deze wordt door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) afgegeven op de plaats van inladen.

Legalisering:
Legalisering vindt plaats door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Om een AQIS importvergunning aan te kunnen vragen moeten zowel het bewijs van rabiësvaccinatie als ook de uitslag van de rabiës bloedtest gelegaliseerd worden door de officiële NVWA dierenarts.

Het certificaat deel A mag ingevuld worden door een dierenarts en wordt samen met alle laboratoriumuitslagen naar de NVWA gestuurd. Op de luchthaven vindt legalisering van deel A en B door de officiële dierenarts van de NVWA plaats.

Bijzonderheden:
Kijk voor de volledige informatie en benodigde papieren op: Invoereisen Australië. Zoek op "dog" of "cat" en selecteer uit de zoekresultaten "live domestic dogs" of "live domestic cats". Selecteer "Netherlands" als exportland.

Een "government approved veterinarian" = de dierenarts. Een "official veterinarian" = een dierenarts van de NVWA.

Uw dier moet minimaal 6 maanden oud zijn.

De volgende hondenrassen zijn niet toegestaan: Dogo Argentino, Fila Brazileiro, Japanese Tosa, Pit Bull Terrier, American Pit Bull, Perro de Presa Canario, Presa Canario. Voor honden waarvan niet duidelijk is dat zij niet tot bovenstaande rassen/kruisingen behoren, is een originele stamboom vereist om aan te tonen dat het niet een hond van één van bovenstaande rassen, of een kruising van (één van) bovenstaande rassen betreft.

Het dier moet minstens 6 aaneengesloten maanden in het exporterende land (Nederland) gewoond hebben, voorafgaand aan de reis naar Australië.

Het dier mag niet meer dan 30 dagen zwanger zijn en geen jongen zogen op het moment van de reis naar Australië.

U heeft een AQIS importvergunning nodig. Deze moet u tenminste 30 dagen voor de reis naar Australië aanvragen en is na afgifte 6 maanden geldig. Na ontvangst van de importvergunning kunt u een afspraak maken bij het quarantaine station om het verblijf van uw dier daar te boeken.

Katten en honden kunnen Australië alleen binnenkomen via de volgende luchthavens: Sydney (New South Wales), Melbourne (Victoria), Perth (Western Australia).

Meer informatie, inclusief een stappenplanner, vindt u hier.

Let op:

Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de Rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

BES-eilanden (Caribisch Nederland): Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Diersoorten:
Hond, kat, fret.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht, de eerste keer minimaal een maand voor vertrek vaccineren, daarna binnen het schema van het vaccin hervaccineren. Een dier kan gevaccineerd worden vanaf de leeftijd van 12 weken. Voor honden is bovendien de enting tegen hondenziekte verplicht, deze moet gegeven worden binnen 30 dagen en 1 jaar voor de reis.

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven!

EU dierenpaspoort:
Verplicht.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht, maximaal 10 dagen voor vertrek, in het daarvoor bestemde deel van het EU dierenpaspoort. Legalisering niet nodig.

Bijzonderheden:
Naast de vaccinatie tegen hondenziekte worden de gebruikelijke vaccinaties tegen parvo en hepatitis aanbevolen. Ook preventieve behandeling tegen hartworm wordt ten zeerste aangeraden. 

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Een bloedtest op Rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Brazilië

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës), minimaal 21 dagen voor invoer. Dieren jonger dan drie maanden hoeven niet gevaccineerd te zijn.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht. Het gezondheidscertificaat mag maximaal 10 dagen oud zijn en moet afgegeven worden door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Uw dier moet hiervoor gekeurd worden door een dierenarts van de NVWA.

Bijzonderheden:
Dieren moeten door een dierenarts behandeld worden tegen interne en externe parasieten. Deze behandeling moet binnen 15 dagen voor vertrek gegeven worden.

De precieze eisen kunt u nalezen op dit modelcertificaat. Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Brazilië.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de Rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Canada

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Volg hierbij het vaccinatieschema van het vaccin. Indien uw dier geen geldige rabiësvaccinatie heeft, moet het dier binnen twee weken na aankomst alsnog gevaccineerd worden. Hier zijn extra kosten aan verbonden.
Bij dieren jonger dan 3 maanden is een Rabiësvaccinatie niet verplicht, maar heeft u wel een gedetailleerde gezondheidsverklaring nodig.

Bijzonderheden:

Invoer van het eerste dier in Canada kost ongeveer 35 Canadese Dollars. Invoer van een tweede dier kost ongeveer 5 Canadese Dollars.
Voor blindengeleidehonden die vergezeld worden door de gebruiker is invoer gratis. Ook zijn daar geen eisen voor.
Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Canada.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Een bloedtest op Rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Filipijnen

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Deze moet plaatsvinden tussen 30 dagen en 12 maanden voor invoer.

Verplichte inenting voor honden: tegen hondenziekte, hepatitis, ziekte van Weil en parvo.
Verplichte inenting voor katten: tegen kattenziekte.

Voor honden en katten is behandeling tegen interne en externe parasieten verplicht (vlooien, wormen, teken).

Gezondheidscertificaat:
Verplicht. Het certificaat moet gelegaliseerd worden door de NVWA.

Bijzonderheden:
U moet een importvergunning aanvragen, zie ook hier
Het dier moet ouder zijn dan vier maanden.
Neem voor meer informatie contact op met het Bureau of Animal Industry.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de Rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Indonesië

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Deze moet plaatsvinden tussen 30 dagen en 12 maanden voor invoer.

Quarantaine:
Er is een quarantaineperiode van 2 weken.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht. Het gezondheidscertificaat mag maximaal 5 dagen oud zijn, en dient u in tweevoud te hebben.

Legalisering:
Legalisering gaat via de afdeling CoA (Certificering op afstand) van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Bijzonderheden:
U moet een importvergunning aanvragen. U kunt deze aanvragen bij:
Ministry of Agriculture, Department Pertanian. Up. Direktorat Jenderal Peternakan, Jl. Harsono RM No. 3-Ragunan-Jakarta 12550, Indonesia.
Van te voren moet u het tijdstip van aankomst vermelden.
Diersoorten die rabiës kunnen overbrengen (honden, katten e.a.) worden niet toegelaten in rabiësvrije gebieden als Centraal Java, Oost Java, Yogyakarta, Bali, Madura, West Nusa Tenggara en Oost Nusa Tenggara.

Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Indonesië.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de Rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Israël

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Deze moet plaatsvinden tussen 30 dagen en 12 maanden voor invoer. Tenminste 30 dagen na de vaccinatie moet een bloedtest worden afgenomen om de rabiës titer te bepalen. Deze moet groter of gelijk zijn aan 0,5 IE/ml.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht. Het gezondheidscertificaat mag maximaal 10 dagen oud zijn.

Legalisering:
Legalisering gaat via de afdeling CoA (Certificering op afstand) van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Dieren jonger dan 4 maanden:
Dieren jonger dan 4 maanden zijn niet toegestaan.

Bijzonderheden:
Wanneer u meer dan 2 dieren wilt importeren is een invoervergunning verplicht.
Wanneer de dieren zonder begeleiding reizen is een invoervergunning verplicht.
De eigenaar moet een schriftelijke verklaring maken, dat hij het dier 90 dagen in zijn bezit heeft voordat het dier aankomt in Israël. Deze verklaring moet in het Engels zijn opgesteld.
Iedere import moet 48 uur van te voren gemeld worden. U kunt dit melden via: Fax.nr. 00972-39605194. 
Een aantal hondenrassen is verboden: American Staffordshire terrier, Bull terrier, Dogo Argentino, Japanse Tosa, (Engelse) Staffordshire Bull terrier, Pit Bull terrier, Fila Brasileiro en Rottweiler.

Neem contact op met het Ministry of Agriculture and Rural Development (zie hier) voor meer informatie. U kunt ook kijken op de website van "veterinary services" (Hebreeuwse site).

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de Rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Japan

Diersoorten:
Hond, kat.
Honden jonger dan 4 maanden worden niet toegestaan!

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës). Uw dier moet gevaccineerd worden met geïnactiveerd rabiës vaccin.
Uw dier moet eerst gechipt zijn! Uw dier moet minstens 2 keer gevaccineerd worden tegen Rabiës, nadat de chip is ingebracht. (Onder strikte voorwaarden kan een eerste vaccinatie, gezet voordat de chip is ingebracht, geldig bevonden worden: er moet dan na het chippen, maar voor de tweede vaccinatie, een bloedtest worden uitgevoerd. Meer informatie over deze uitzondering vindt u hier.)

Uw hond of kat moet minstens 91 dagen oud zijn bij de eerste vaccinatie. Tussen de twee entingen moet een periode zitten van meer dan 31 dagen. Na de tweede rabiësenting, en binnen de geldige termijn, moet er een bloedtest gedaan worden waarbij de Rabiëstiter bepaald wordt. Na een positieve uitslag moet u nog 180 dagen wachten voor vertrek. Deze bloedtest is 2 jaar geldig. Als binnen twee jaar na de laatste titerbepaling een nieuwe titerbepaling wordt gedaan en beide uitslagen zijn hoger dan 0,5 IE/ml, is er geen wachttijd van 180 dagen nodig.

De laatste vaccinatie mag niet ouder zijn dan 12 maanden.

KLIK HIER voor de lijst van laboratoria die door de Japanse overheid zijn goedgekeurd voor het uitvoeren van de titerbepaling na rabiësvaccinatie.

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn vóórdat de rabiësvaccinatie gegeven is (zie hierboven).
De chip moet overeenkomen met de ISO standaard 11784 of 11785. Als het dier een andere chip heeft, moet de eigenaar een eigen scanner meenemen.

Quarantaine:
Er is een normale quarantaineperiode van maximaal 12 uur. Wanneer er documenten ontbreken kan deze periode langer duren, tot maximaal 180 dagen!

Gezondheidscertificaat:
Verplicht. Het gezondheidscertificaat mag maximaal 2 dagen oud zijn.

Legalisering:
Legalisering gaat via de afdeling CoA (Certificering op afstand) van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Bijzonderheden:
Voor meer informatie over invoereisen en een exportvergunning kunt u kijken op: Invoereisen Japan.
Import moet 40 dagen van te voren gemeld worden bij de Animal Quarantine Service. De formulieren kunt u bij bovenstaande link vinden.
Voor honden worden de volgende vaccinaties en behandelingen sterk aanbevolen: hondenziekte, HCC (adenovirus type II), Parvo, Parainfluenza, Leptospirose, Coronavirus, behandeling tegen interne en externe parasieten.
Voor katten worden de volgende vaccinaties en behandelingen sterk aanbevolen: Feline Virale Rhinotracheitis, Feline Calicivirus, Feline Panleukopenie, behandeling tegen interne en externe parasieten.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de Rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Korea (zuid)

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. 
Daarna moet bloed worden afgenomen om de rabiës antilichamentiter te bepalen. Deze moet groter of gelijk zijn aan 0,5 IE/ml. De bloedtest moet worden uitgevoerd tussen 3 maanden en 24 maanden voor import. De uitkomst moet worden genoteerd in het gezondheidscertificaat. Deze vaccinatie en bloedtest is niet verplicht voor dieren jonger dan 90 dagen.

EU dierenpaspoort:
Ja, Korea accepteert het EU dierenpaspoort als invoercertificaat.

Identificatie:
Verplichte chip. De chip moet overeenkomen met de ISO standaard 11784 of 11785. Als het dier een andere chip heeft, moet de eigenaar een eigen scanner meenemen.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht. Het gezondheidscertificaat mag maximaal 30 dagen oud zijn.

Legalisering:
Legalisering gaat via de afdeling CoA (Certificering op afstand) van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Bijzonderheden:
Er mogen maximaal 4 dieren worden meegenomen.
Het dier moet tenminste 1 dag in quarantaine. Voor meer informatie over de regels: klik hier.

Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Zuid-Korea.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de Rabiës titer bepaald zijn. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Marokko

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Deze moet plaatsvinden tussen 30 dagen en 12 maanden voor invoer.

EU dierenpaspoort:
Ja

Identificatie:
Verplichte chip

Gezondheidscertificaat:
Verplicht, maximaal 10 dagen oud.

Bijzonderheden:
Het dier moet tenminste 7 maanden oud zijn. Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Marokko.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de Rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Nederlandse Antillen

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Deze moet plaatsvinden tussen 30 dagen en 12 maanden voor invoer of voor Curacao tenminste 21 dagen voor de reis.

EU dierenpaspoort:
Verplicht.

Identificatie:
Chip verplicht.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht. Het gezondheidscertificaat mag maximaal 14 dagen oud zijn bij aankomst.

Bijzonderheden:
Dieren mogen niet via Midden- of Zuid-Amerika worden aangevoerd.
Dieren moeten behandeld zijn tegen teken met een in Nederland geregistreerd tekenmiddel.
Verbod op invoeren van honden van het pitbull terriër type.

Curacao:
Honden, katten en fretten moeten een geldige rabiës vaccinatie hebben. Deze mag pas worden gegeven vanaf een leeftijd van 12 weken en daarna geldt een wachttijd van 21 dagen. Dieren onder 15 weken mogen daarom niet worden meegenomen naar Curacao.
De rabiës vaccinatie moet worden gegeven tenminste 21 dagen voor de reis en maximaal 1-3 jaar voor de reis (afhankelijk van de werkingsduur van het vaccin volgens de opgave van de fabrikant).

Op Curacao is het verboden pitbull-achtige honden mee te nemen (honden met stamboom zijn wél toegestaan; neem stamboompapieren mee!).

Honden, katten en fretten moeten zijn behandeld tegen alle ectoparasieten 24 tot 48 uur voor vertrek en tegen endoparasieten (wormen) binnen 14 dagen voor vertrek met een in Nederland geregistreerd middel. Laat de datum en tijd aantekenen in het paspoort.

Kijk hier voor de officiële informatie over het invoeren van honden, katten en fretten naar Curacao.
Kijk hier voor meer informatie over het invoeren van vogels naar Curacao.

Aruba:
Voor Aruba geldt dat pups onder 12 weken zonder vaccinatie mogen worden meegenomen. Pups vanaf 12 weken dienen wel zo snel mogelijk te worden gevaccineerd. Pups tussen 12 en 16 weken mogen worden meegenomen ondanks dat de enting nog geen 30 dagen oud is. Bij hen moet door een dierenarts een verklaring in het paspoort worden gezet dat de hond in Nederland geboren is.

Het is raadzaam de papieren voor vertrek aan de Veterinaire Dienst te mailen (vetservice@aruba.gov.aw) of te faxen (+2975850400) ter evaluatie vooraf. Als alles in orde is dan krijgt u daarvan bericht. Hiermee wordt onnodig oponthoud bij de douane op het moment van binnenkomst voorkomen.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort of een ‘veterinair certificaat’ verplicht. Een veterinair certificaat is een formulier, dat ingevuld moet worden door een officiële dierenarts of de bevoegde Antilliaanse autoriteit geautoriseerde dierenarts. In het laatste geval moet het formulier alsnog bekrachtigd worden door de bevoegde Antilliaanse autoriteit.
Een bloedtest op Rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Nieuw-Zeeland

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. De eerste vaccinatie moet plaatsvinden tussen 6 maanden en 12 maanden voor vertrek. Als het dier al eerder gevaccineerd is, mag de laatste vaccinatie maximaal 12 maanden oud zijn.
Tenminste drie weken na de rabiësenting moet er een bloedtest gedaan worden waarbij de Rabiëstiter bepaald wordt. Na een positieve uitslag mag invoer in Nieuw-Zeeland plaatsvinden tussen de 3 en 24 maanden na de datum van bloedafname.
Er worden ook nog andere bloedtesten geëist, zie de downloadformulieren onder “bijzonderheden”.
Uw dier moet minstens 3 maanden oud zijn bij de vaccinatie.

Identificatie:
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat alle behandelingen en onderzoeken beginnen!

Quarantaine:
De quarantaineperiode is minimaal 10 dagen (zie ook de links bij Bijzonderheden).

Gezondheidscertificaat:
Verplicht. Maximaal 2 dagen oud.

Legalisering:
Het certificaat deel A en B moeten maximaal 48 uur voor vertrek door de NVWA afdeling CoA worden gelegaliseerd.

Bijzonderheden:
Maak gebruik van de formulieren die hier en hier gepubliceerd staan.
U moet een importvergunning aanvragen, zie de eerste link hierboven.
De aanvraag van de importvergunning , 6 weken voor vertrek, bevat tenminste de volgende gegevens: Naam, adres, woonplaats, ras, geslacht, leeftijd, microchip, de gelegaliseerde laboratoriumuitslag van de test op rabiësantilichamen, een verklaring voor de dierenarts over de datum van bloedafname voor de rabiëstest, naam van de quarantaine waar het dier heen gaat, brief van de quarantaine dat er plaats is.
Het dier is tenminste 9 maanden oud.
Het dier is niet langer dan 42 dagen drachtig.
Het dier verbleef in de 6 maanden voor vertrek aaneengesloten in Nederland zonder onderbreking.
Transportkennels voldoen aan de IATA eisen.

Voor het reizen op een andere manier dan met het vliegtuig, bijvoorbeeld met een zeilboot, gelden andere eisen. Kijk voor import anders dan per vliegtuig hier voor meer informatie.

De volgende dieren zijn verboden in Nieuw-Zeeland in te voeren: Pit Bull Terriër, Fila Brazilieira, Tosa Inu en Dogo Argentino. Voor honden waarvan niet duidelijk is dat zij niet tot bovenstaande rassen, of kruisingen van deze rassen behoren, is een originele stamboom vereist om aan te tonen dat het niet een hond van één van bovenstaande rassen, of een kruising van (één van) bovenstaande rassen betreft.

De MAF Biosecurity N-Z moet minimaal 72 uur voor aankomst in kennis worden gesteld.

Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Nieuw-Zeeland.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de Rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Russische Federatie

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Het advies is om bij de eerste vaccinatie 30 dagen wachttijd te houden.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht. Het gezondheidscertificaat mag maximaal 5 dagen oud zijn.

Legalisering:
Legalisering gaat via de afdeling CoA (Certificering op afstand) van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Bijzonderheden:
In hotels worden huisdieren meestal niet toegelaten.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Een bloedtest op Rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Saoedi-Arabië

Diersoorten:
Hond, kat.
Een hond is verboden in te voeren, maar er wordt een uitzondering gemaakt voor honden met een 'gebruiksfunctie' als blindengeleidehond, waakhond (beveiligingshond) of jachthond. Uw dierenarts moet dan op het gezondheidscertificaat een verklaring opstellen dat de hond een functie als blindengeleidehond, beveiligingshond of jachthond vervult en het consulaat moet deze verklaring afstempelen. Een aantal hondenrassen is in elk geval verboden. Neem altijd vooraf contact op met het consulaat zodat u zeker weet of uw hond wel mee kan.

Verplichte inentingen:
Hond: Diverse rassen zijn verboden in te voeren (zie hierboven), honden die wel mee mogen hebben een geldige rabiës vaccinatie nodig, gegeven tussen 30 dagen en 12 maanden voor de reis.
Kat: Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Deze moet plaatsvinden tussen 30 dagen en 12 maanden voor invoer.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht, in tweevoud en goedgekeurd door het consulaat.

Legalisering:
Legalisering gaat via het consulaat.

Bijzonderheden:
Er is voor zowel hond als kat een importvergunning nodig van het ministerie van agricultuur.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de Rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Singapore

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Tenminste 30 dagen na vaccinatie en maximaal 6 maanden voor import moet bloed worden afgenomen voor een rabiëstiter bepaling. Zie voor meer informatie de link naar Uitgebreide eisen onder Bijzonderheden.

Quarantaine:
Er is een quarantaineperiode van minstens 10 dagen.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht. Het gezondheidscertificaat mag maximaal 7 dagen oud zijn.

Legalisering:
Legalisering gaat via de afdeling CoA (Certificering op afstand) van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Dier jonger dan 3 maanden:
Dieren jonger dan 3 maanden zijn niet toegestaan.

Bijzonderheden:
Kijk voor uitgebreide informatie op invoereisen Singapore en in deze PDF. Hierin staan precies vermeld waar de rabiësvaccinatie en bloedtest aan moeten voldoen en welke eisen er nog meer gesteld worden. Zo heeft u onder andere een zogenaamde hondenvergunning ("dog license") nodig voordat u een importvergunning kunt regelen.

Als agressief bekend staande rassen en kruisingen hiervan zijn verboden.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Een bloedtest op Rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Suriname

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Deze moet plaatsvinden minimaal 30 dagen voor invoer.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht. Het gezondheidscertificaat mag maximaal 2 weken oud zijn.

Bijzonderheden:
Indien de documenten niet aan de eisen voldoen, kan quarantaine tot verplichting worden gesteld.

Klik hier voor uitgebreide informatie.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de Rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Taiwan

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Het dier moet, als het om een eerste inenting gaat, worden ingeënt tegen rabiës op een leeftijd van tenminste 90 dagen oud. Tussen de datum van vaccinatie en de reis moeten minimaal 180 dagen en niet meer dan een jaar zitten. Als het gaat om een herhalingsenting dan mag deze niet ouder zijn dan 1 jaar. In het gezondheidscertificaat moet duidelijk zijn aangegeven of het om een eerste of een herhalingsenting gaat.
Er moet een bloedtest worden gedaan om de rabiëstiter te bepalen. De datum van bloedafname moet minstens 180 dagen voor vertrek en maximaal 2 jaar voor vertrek liggen. De uitslag moet tenminste 0,5 IE/ml zijn.

Identificatie:
Verplichte chip.

Quarantaine:
Er is een quarantaineperiode van tenminste 21 dagen.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht (uitgebreid), in Engels en/of Chinees.

Legalisering:
Legalisering gaat via de afdeling CoA (Certificering op afstand) van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Bijzonderheden:
U moet minimaal 30 dagen van te voren een importvergunning aanvragen. Dit kan bij:
CKS airport
Hsinchu Branch, Bureau of Animal and Plant Health Inspection and Quarantine
Tel.nr.: 00886-33982431
Fax.nr.: 00886-33982313
Email: hc04@mail.hcbaphiq.gov.tw

Of via:
Kaohsiung airport
Kaohsium airport Inspection Station
Kaohsiung Branch, Bureau of Animal and Plant Health Inspection and Quarantine
Tel.nr.: 00886 78057790
Fax.nr.: 00886-78068427
Email: kh0701@mail.khbaphiq.gov.tw

Extra benodigdheden: een kopie van het paspoort van de eigenaar.

Kijk voor uitgebreide informatie over import en quarantainebepalingen op Invoereisen Taiwan, en voor eventuele laatste quarantainebepalingen (ook voor andere diersoorten) hier.

U moet een veterinair certificaat aanvragen (KLIK HIER voor een voorbeeld). Dit kan via Bureau of Animal and Plant Health Inspection and Quarantine, Council of Agriculture, Executive Yuan, 9Fl., No. 51, Sec. 2, Chungching S. Rd., Jungjeng Chiu, Taipei, Taiwan 10075, R.O.C., TEL: (+886)(2)2343-1401, FAX: (+886)(2)2343-1400 E-Mail: baphiq@mail.baphiq.gov.tw

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Een bloedtest op Rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Thailand

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen: 
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. De vaccinatie moet gegeven worden tenminste 21dagen voor invoer.

Daarnaast moet de hond zijn ingeënt tegen leptospirose (ziekte van Weil), hondenziekte, hepatitis en parvo, allen minstens 21 dagen voor vertrek. In plaats van de enting tegen de ziekte van Weil mag ook een bloedtest worden gedaan waaruit blijkt dat het dier hiervan vrij is, binnen 30 dagen voor vertrek. De entingen moeten zijn aangetekend in een gezondheidscertificaat (EU-paspoort).
Uw hond of kat moet minimaal 90 dagen oud zijn.

Quarantaine:
Quarantaine duurt tenminste 30 dagen, de kosten daarvan zijn voor de eigenaar.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht, uitgebreid en opgesteld in het Engels (hiervoor kan het Europees Dierenpaspoort worden gebruikt). Het dier moet afkomstig zijn uit een gebied waar geen dierziekten heersen, gezond zijn en vrij zijn van klinische tekenen van besmettelijke ziekten en van ectoparasieten (vlooien, teken en dergelijke). Daarnaast moet worden vermeld: soort, aantal, ras, geslacht, leeftijd, chipnummer of kleur, naam en adres van de eigenaar of van de kennel waar het dier vandaan komt, gegevens over de entingen.

Legalisering:
Legalisering gaat via de afdeling CoA (Certificering op afstand) van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Bijzonderheden:

U heeft een importvergunning nodig. Extra benodigdheden: een kopie van het paspoort van de eigenaar.

Het is verboden om een Pit Bull Terriër of American Staffordshire terriër in te voeren.

Het dier moet in een goedgekeurde container worden vervoerd, volgens IATA standaard.

Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Thailand.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de Rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.

Voor terugkeer kan een exportvergunning nodig zijn. Neem hierover contact op met de lokale Thaise dierenarts, of de veterinaire autoriteiten ter plaatse.

Turkije

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Als de dierenarts verklaart dat de immuniteitsperiode bij het gebruikte vaccin langer is dan een jaar, is het niet noodzakelijk elk jaar te vaccineren.

Er moet een rabiës bloedtiter bepaling worden gedaan, minimaal 30 dagen na vaccinatie en minimaal 3 maanden voor invoer. De uitslag moet minstens 0,5 IE/ml zijn.

Identificatie:
Chip of goed leesbare tatoeage.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht, zie hier. Het gezondheidscertificaat mag maximaal 4 maanden oud zijn.
Laat uw dier door de dierenarts behandelen tegen teken en wormen en laat dit aantekenen in het Europees dierenpaspoort en op het gezondheidscertificaat.

Legalisering:
Legalisering gaat via de afdeling CoA (Certificering op afstand) van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Bijzonderheden:
Het is tot nader order verboden om pitbull terriërs in te voeren.
Dieren jonger dan 3 maanden zijn niet  toegestaan.

Voor meer informatie kun u contact opnemen met het Turkse Ministry of Food, agriculture and Livestock.

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Rabiës titerbepaling verplicht.

Verenigde Arabische Emiraten

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Er moet een rabiës bloedtiter bepaling worden gedaan, minimaal 30 dagen na vaccinatie en minimaal 3 maanden voor invoer. De uitslag moet minstens 0,5 IE/ml zijn.

Honden moeten gevaccineerd zijn tegen Canine Distemper Virus (CDV), Canine Parvovirus, Infectieuze Canine Hepatitis en Leptospirosis (icterohaemorrhagiae & canicola).

Katten moeten gevaccineerd zijn tegen Feline Panleukopenia virus, Feline Rhinotracheitis en Feline Calicivirus.

Identificatie:
Chip.

Gezondheidscertificaat:

Verplicht, zie hier. Per certificaat kan één dier (hond of kat) worden geëxporteerd. Certificering wordt verzorgd door de NVWA.

Bijzonderheden:

Reizen is toegestaan voor een maximale hoeveelheid van 2 katten of 2 honden of één kat en één hond per jaar.

De volgende honden zijn verboden:

Pit Bulls (Staffordshire Bull Terrier, American Pit Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, American Bully);
Mastiff Dogs (Brazilian Mastiff (Fila Brasiliero), Argentinian Mastiff (Dogo Argentino), overige
Mastiffs of hybride;
Tosa (Japanese tosa of hybride);
Rottweilers of hybride;
Doberman Pinschers;
Canario Presa;
Boxers;
Elk gemengd ras van bovenstaande hondenrassen of hun hybride (als een hond de uiterlijke kenmerken heeft van bovengenoemde hondenrassen).

Verenigde Staten

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is niet overal verplicht, maar wordt wel geadviseerd. Sommige staten stellen het wel verplicht, bovendien is de vaccinatie nodig om uw dier weer mee terug te kunnen nemen.
Sommige staten hebben als extra eis dat de eerste enting na 1 jaar herhaald moet worden, daarna moet het vaccinatieschema worden gevolgd zoals aangegeven in de bijsluiter.

Het dier dient eerst gechipt te zijn voordat het zijn rabiësvaccinatie toegediend krijgt.

Voor Hawaï zijn aparte, strenge eisen. Uw hond of kat moet daarvoor onder andere twee rabiës entingen krijgen, tenminste 31 dagen na elkaar. Zie ook onder Bijzonderheden.

Identificatie:
Chip.

Quarantaine:
Quarantaine is niet nodig, behalve wanneer u naar Hawaï gaat. Hawaï kent een quarantaineperiode van 130 dagen, of u moet voldoen aan een aantal strikte voorwaarden waarna uw huisdier direct kan worden vrijgegeven. Zie ook onder Bijzonderheden.

Collies, herderachtige en andere honden die met vee in contact gaan komen, moeten wel in quarantaine totdat met zekerheid is vastgesteld dat ze geen lintworm hebben.

Gezondheidscertificaat:
Niet overal verplicht, maar afzonderlijke staten kunnen hier eigen eisen voor hebben. Neem daarvoor zelf contact op met de staat waar u heen wilt reizen. Het gezondheidscertificaat mag over het algemeen maximaal 3 dagen oud zijn. Aan de grens wordt uw dier bekeken en als hij tekenen van een op mensen overdraagbare ziekte lijkt te hebben, mag hij het land niet in. Als hij ziek lijkt te zijn, wordt hij op uw kosten onderzocht. Het is daarom verstandig uw dier kort voor vertrek door uw eigen dierenarts te laten nakijken en dit aan te laten tekenen in het paspoort.

Bijzonderheden:
Let op: elke staat kan zijn eigen eisen hanteren!

In hotels worden huisdieren meestal niet toegelaten.

Kijk voor meer informatie op: Invoereisen USA en op deze website.

Omdat Hawaï rabiës-vrij is, zijn hier strenge invoereisen. U vindt deze op de website van Hawaï. Houd er rekening mee dat u ruim op tijd moet beginnen met de voorbereidingen (voor volwassen dieren die al eens zijn ingeënt tegen rabiës duurt dit tenminste 4 maanden, voor pups en kittens duurt dit nog langer waardoor zij minimaal 10 maanden zijn voor zij Hawaï binnen kunnen komen).

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Een bloedtest op Rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).

Zuid-Afrika

Diersoorten:
Hond, kat.

Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Deze moet plaatsvinden tussen 30 dagen en 12 maanden voor invoer, wanneer het de eerste vaccinatie betreft. Wanneer het een booster vaccinatie is, geldt geen wachttermijn van 30 dagen. De booster is maximaal 12 maanden geldig.

Identificatie:
Verplichte chip. De chip moet overeenkomen met de ISO-standaard 11784 of 11785. Als dat niet het geval is, moet de eigenaar een eigen scanner meenemen waarmee de chip af te lezen is.

Gezondheidscertificaat:
Verplicht. Het gezondheidscertificaat mag maximaal 10 dagen oud zijn.
De honden moeten negatief zijn getest op: Brucella canis, Trypanosoma evansi, Babesia gibsoni, Dirofilaria immitis en Leishmaniasis. Zie ook HIER bij Zuid-Afrika - Honden. Deze onderzoeken moeten worden uitgevoerd door het WBVR in Lelystad.

Certificering:
Gaat via de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), op locatie bij de eigenaar. Kijk voor meer informatie HIER.

Dieren jonger dan 3 maanden:
Dieren jonger dan 3 maanden hoeven niet gevaccineerd te worden tegen hondsdolheid. Wel moet het moederdier tegen rabiës gevaccineerd zijn. Deze vaccinatie moet minimaal 30 dagen en maximaal 12 maanden voor de geboorte van pup of kitten gegeven zijn. Wanneer het jonge dier de leeftijd van 3 maanden bereikt, moet hij alsnog tegen rabiës gevaccineerd worden, en moet bewijs van die vaccinatie aan de Zuid-Afrikaanse autoriteiten gepresenteerd worden.

Bijzonderheden:
Een invoervergunning is verplicht. Kijk voor meer informatie op: Invoereisen Zuid-Afrika. Klik op "How to apply for an import permit".

Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort verplicht.
Vóórdat u uit Nederland vertrekt, moet met behulp van een bloedtest de Rabiës titer bepaald worden. Als het dier binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, is dit maar één keer nodig.