Sluiten

Het aanschaffen van een huisdier

Veel mensen zijn gek op huisdieren. En wat is voor een dierenliefhebber leuker dan een nieuw huisdier in huis? Maar voordat u een nieuw huisdier aanschaft, is het belangrijk om uzelf een aantal vragen te stellen. Zo weet u zeker dat u een keuze maakt die bij u en uw situatie past. Het kan zijn dat u besluit dat u nu beter geen huisdier kunt kopen, bijvoorbeeld omdat het u teveel tijd kost of omdat u de kosten van een huisdier te hoog vindt. Het kan ook zijn dat u vindt dat een dier juist heel goed bij u en uw persoonlijke situatie past en dat een dier meer dan welkom is. In dat geval heeft u, doordat u er van tevoren zorgvuldig over nagedacht heeft, een prima basis om goed voor uw nieuwe huisgenoot te kunnen zorgen. En dat is de beste garantie om samen een heel plezierige tijd tegemoet te gaan. 

Waarom wil ik een huisdier aanschaffen?

Als u van plan bent om een huisdier aan te schaffen, is het belangrijk dat u zichzelf eerst de vraag stelt waaróm u graag een huisdier wilt. Misschien...

 • Bent u op zoek naar gezelligheid en zoekt u een dier dat u lekker kunt aaien en knuffelen?
 • Wilt u een maatje dat structuur in uw leven kan brengen? 
 • Wilt u een dier omdat dit dier u in contact kan brengen met andere mensen, bijvoorbeeld doordat het uitgelaten moet worden? 
 • Wilt u een dier dat boeiend is om naar te kijken en interessant om u in te verdiepen?

Soms spelen ook andere zaken mee:

 • Sommige mensen willen een dier omdat dit een bepaalde status met zich meebrengt.
 • Soms willen mensen zich onderscheiden van anderen. 
 • Anderen willen een dier vanwege het schattige uiterlijk. 
 • En soms wil men een bepaald dier omdat daar in de media veel over geschreven wordt.

Laat u door zulke aspecten niet beïnvloeden, maar probeer voor uzelf duidelijk te maken waarom u een huisdier wilt aanschaffen. Als u dit helder hebt, dan kunt u voor uzelf nagaan of dit de juiste motieven zijn om aan een huisdier te beginnen. Want als u eenmaal een dier aangeschaft heeft, dan heeft u daarmee ook de verantwoordelijkheid op u genomen om er goed voor te zorgen. Het antwoord op de vraag waarom u een huisdier wilt hebben, is bovendien richtinggevend voor het soort of ras dat aan uw verwachtingen voldoet.

Geef een huisdier niet cadeau!

De aanschaf van een huisdier moet een weloverwogen keuze zijn. U wilt er immers zeker van zijn dat u voldoende tijd en ruimte heeft voor een dier en dat u genoeg weet over het dier om er goed voor te kunnen zorgen. Een dier moet tenslotte bij u passen, u wilt er enthousiast over zijn en er van kunnen genieten.

Helaas gebeurt het nog te vaak dat mensen bij bijvoorbeeld een verjaardag, een huwelijk of een andere gelegenheid een dier cadeau doen, zonder dit van te voren te overleggen met de toekomstige eigenaar. Die heeft daardoor geen gelegenheid om te bedenken of hij een dier wil, welk dier dan goed bij hem past en om zich voor te bereiden op de komst van een nieuwe huisgenoot. De nieuwe eigenaar kan dan ook behoorlijk met zo’n dier in zijn maag zitten als blijkt dat u als gever een ander idee had over het perfecte huisdier dan de ontvanger. De kans is daardoor aanzienlijk dat het dier in een asiel belandt. Het kan ook zijn dat het dier wel mag blijven, al is het maar omdat men de gulle gever niet voor het hoofd wil stoten, maar dat het onvoldoende zorg krijgt vanwege een gebrek aan tijd, kennis of interesse. Dat was natuurlijk helemaal niet wat u voor ogen had!

Een dier cadeau geven is daarom geen goed idee. Als u denkt dat iemand een huisdier heel leuk zou vinden, geef hem dan bijvoorbeeld liever een leuk boek cadeau waarmee hij of zij van alles over dat huisdier te weten kan komen. En als het u nou toch echt heel leuk lijkt om het dier zelf te geven, overleg dan eerst met de ontvanger of die dat wel ziet zitten. Zo kan deze precies aangeven wat hij wel en niet wil, kan hij zich goed voorbereiden en bovendien delen in de voorpret. Ga het dier samen uitzoeken en maak daar een feestje van. U maakt iemand ten slotte pas echt blij met een dier als dat dier ook een goede match is!

Past een huisdier bij mij?

Om te weten of het bij u en uw levensstijl past om een huisdier te nemen, is er een aantal vragen waar u even bij stil moet staan.

Tijd voor verzorging?

Een huisdier erbij is heel erg leuk, maar betekent ook dat u er nu én in de toekomst tijd voor vrij moet maken om het te verzorgen en om het aandacht te geven. Het is belangrijk om u dit te realiseren voordat u een huisdier koopt en u af te vragen hoeveel tijd u voor het dier beschikbaar heeft. Hoeveel tijd een huisdier u precies kost, is afhankelijk van het soort dier of het ras dat u kiest. De verzorging van een paard kost vanzelfsprekend veel meer tijd dan de verzorging van een cavia, maar ook een cavia wil met zekere regelmaat een schoon hok en aandacht. Kiest u voor een hond die als ‘beweeglijk’, ‘energiek’ en ‘ondernemend’ wordt omschreven, dan moet u er op rekenen dat dit dier u meer tijd kost dan een hond van een ras dat minder beweging nodig heeft. Een kat met lang haar moet regelmatig gekamd worden en daar bent u dus meer tijd aan kwijt dan aan een kortharige kat. Intelligente diersoorten moet men bovendien vaak bezig houden met bijvoorbeeld spelletjes. Ook dat kost tijd.

Voldoende geschikte ruimte beschikbaar?

Of een huisdier bij u past, is ook afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die het dier nodig heeft en die u het dier kunt bieden. Een hamster neemt niet zoveel plaats in beslag, maar een konijn heeft beduidend meer ruimte nodig. Bovendien is een konijn net als een aantal andere diersoorten een echt gezelschapsdier dat graag zijn hok deelt met een soortgenoot. En met z’n tweetjes hebben zij weer wat meer ruimte nodig dan in hun eentje.
De ruimte die een vogelkooi, aquarium of terrarium inneemt, is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid en soort dieren die u er in wilt houden.

Verder moet u ook bedenken of de ruimte waar u een dier wilt houden geschikt is voor uzelf en het dier. Een vogel in de keuken houden kan niet, omdat er dampen kunnen vrijkomen die giftig voor het dier zijn. En een dier dat heel veel geluid produceert, is misschien voor uzelf niet zo prettig in de slaapkamer.

Wat vinden huisgenoten ervan?

Als u huisgenoten heeft, dan is het belangrijk dat niet alleen uzelf enthousiast bent over een huisdier, maar de huisgenoten ook. Vraag daarom van tevoren hoe zij tegen een huisdier aankijken. Misschien wil iedereen wel een ander soort dier? In dat geval is het belangrijk om samen een keuze te maken waar iedereen zich in kan vinden. Is iedereen enthousiast, dan willen ze misschien ook wel helpen bij de verzorging van het dier. Mooi meegenomen dus.

Zijn uw huisgenoten niet erg enthousiast, dan kunt u zich afvragen of u toch een huisdier moet willen aanschaffen. Ongeïnteresseerde blikken en snerende opmerkingen zijn niet leuk en kunnen er toe leiden dat u niet zoveel plezier aan het dier beleeft als u gehoopt had. Als huisgenoten bang zijn voor de door u gewenste diersoort, is het misschien een beter idee om dat dier niet te kopen.

Allergie

Bent u (of een van uw huisgenoten) allergisch voor een bepaalde diersoort? Dan is het verstandig om goed te laten testen waar u precies allergisch voor bent, voordat u een huisdier aanschaft. De kans is groot dat u ook allergisch zult reageren op een andere diersoort. En ook als u op dit moment nog niet allergisch bent voor de diersoort van uw keuze, bestaat de mogelijkheid dat u deze allergie zult gaan ontwikkelen. Dat is altijd mogelijk, maar als u aanleg heeft voor allergieën is het risico groter. Een allergoloog kan u advies geven over wat in uw situatie het beste is. Vaak is het wel mogelijk om bijvoorbeeld vissen of een reptiel te houden als u allergisch bent voor een dier met haren of veren, maar soms wordt helemaal afgeraden om een huisdier te houden. Lees hierover meer in de Praktische informatie over 'Allergie voor huisdieren'.

Wat vinden de buren ervan?

Natuurlijk staat het u vrij om een huisdier te kopen, maar het kan verstandig zijn om er bij stil te staan wat de buren er eigenlijk van vinden. Een kat in huis is leuk, maar of de buren zo blij zijn met uw nieuwe aanwinst als deze steeds zijn behoeften bij hen in de tuin doet, is zeer de vraag. Een blaffende hond kan behoorlijk goed door de muren heen te horen zijn. Pluimvee dat in de achtertuin scharrelt, is voor u heel leuk, maar of de buren de haan die ’s morgens vroeg een aantal keer luidkeels kraait kunnen waarderen, is niet vanzelfsprekend. Het kan ook zijn dat u een dier wilt kopen dat ze eng vinden. Niet iedereen is gecharmeerd van bijvoorbeeld slangen en vogelspinnen. Overleggen met de buren en vertellen welke voorzorgsmaatregelen u neemt om te voorkomen dat uw nieuwe huisgenoten een burenbezoekje kunnen brengen, kan verstandig zijn.

Alles weten over uw dier

Een voorwaarde om goed voor een dier te kunnen zorgen, is dat u voldoende kennis heeft van de behoeften en verzorging van een dier. Voordat u een dier daadwerkelijk aanschaft, moet u daar dus tijd en energie in stoppen. Niet elk dier is voor een beginner geschikt. Twijfelt u of een bepaald huisdier geschikt is voor u, neem dan eens contact op met iemand die zo’n dier heeft. Hij of zij kan u vanuit de praktijk vertellen wat er bij het houden van het dier komt kijken. Misschien kunt u een dagje meekijken? In de Huisdierenbijsluiters leest u alle basisinformatie die u moet weten voor u een bepaalde diersoort kiest.

Consequenties van het hebben van een huisdier

Het hebben van een huisdier neemt bepaalde consequenties met zich mee. U moet er bijvoorbeeld tijd en geld in steken om het dier goed te kunnen verzorgen, en soms moet u er dingen voor laten. Hieronder leest u een aantal zaken die u moet overwegen.

Eenmalige en vaste kosten

Een huisdier kost geld. Dat begint bij de aanschaf. Afhankelijk van het soort dier dat u wilt kopen, heeft u bijvoorbeeld een mand, een kooi, een aquarium of een terrarium nodig. Dit moet ook worden ingericht met bijvoorbeeld een ligkussen, zitstokken, spiegeltjes, tredmolentjes of planten. Dikwijls heeft u ook eet- en drinkbakjes nodig en soms ook verwarming en verlichting. Uiteraard kost het dier zelf ook geld. Deze kosten zijn in principe eenmalig, maar kunnen flink oplopen. Op de kosten willen besparen door bijvoorbeeld een goedkoop pupje te kopen via internet in plaats van een dure via een rasvereniging kan in sommige gevallen duurkoop blijken, wanneer u later geld kwijt bent aan dierenarts of gedragstherapeut.

Er zijn ook kosten die steeds terugkeren, zoals voer, een bodembedekker en elektriciteit voor licht en warmte. Verder kunt u denken aan kosten voor gebitscontrole en –behandeling, tekenbestrijding, vaccinaties en (preventieve) parasietbehandelingen die regelmatig herhaald moeten worden.

Wilt u een hond aanschaffen, dan kan het zijn dat de gemeente waarin u woont hondenbelasting heft.
Sommige honden moeten van tijd tot tijd naar een trimsalon om hun vacht te laten bijhouden. Doet u dat niet dan kan het dier last krijgen van knopen en klitten in het haar, wat pijnlijk kan zijn voor de hond en uiteindelijk zelfs ontstekingen kan veroorzaken.

Bij een aantal dieren, zoals konijnen en knaagdieren, moet de nagels regelmatig geknipt worden. Dat kunt u eventueel laten doen door een dierenarts. Paarden en ezels hoeven weliswaar niet naar een trimsalon, maar moeten wel regelmatig bekapt worden door een hoefsmid. De hoeven van schapen en geiten moeten regelmatig worden bijgewerkt en schapen moeten natuurlijk geschoren worden, dit zijn dingen die u beter aan een professional kunt overlaten.

Het is belangrijk dat u er rekening mee houdt dat u ook voor onverwachte uitgaven kunt komen te staan, bijvoorbeeld als uw dier ziek is en naar de dierenarts moet. Hoeveel u precies kwijt zult zijn aan uw nieuwe huisgenoot, kunt u van tevoren niet precies weten. De huisdierenbijsluiters van het LICG geven u wel een indicatie.

Opvoeding en socialisatie

Afhankelijk van het dier dat u wilt gaan kopen, zijn socialisatie en opvoeding van het dier belangrijk. Socialisatie is het proces waarin een jong dier kennis maakt met de wereld om hem heen: met het gezin waarin hij woont, bezoek dat in huis komt, soortgenoten, andere diersoorten, verkeer op straat, met de auto weggaan enzovoorts. Voor een vis is het proces van socialisatie en opvoeding niet van toepassing, maar voor bijvoorbeeld honden en katten zijn dit uitermate belangrijke processen.

Met socialisatie moet u beginnen zodra u het dier in huis krijgt. Het is echter heel belangrijk dat ook de fokker daar al aandacht aan heeft besteed! Koopt u een hond, dan is het verstandig om te beginnen met een puppycursus. Niet iedere hondenschool hanteert dezelfde opvoedingsmethode, dus het is wel belangrijk dat u van tevoren uitzoekt welke opvoedingsmethode u het meest aanspreekt en bij welke hondenschool ze die toepassen. Sommige dierenartsen organiseren voor kittens een speciale kittenparty of kittencrèche. Daar komt uw kitten in contact met andere kittens en krijgt u veel informatie over de verzorging en opvoeding van uw kitten.

Ook voor puppies worden dergelijke bijeenkomsten georganiseerd. Overigens moet men niet alleen honden en katten, maar veel meer dieren socialiseren en opvoeden. Voorbeelden van andere diersoorten die opgevoed moeten worden om een fijn maatje te kunnen worden, zijn fretten, paarden en papegaaien. In de huisdierenbijsluiters en de Praktische informatie op onze website vindt u hier meer informatie over. Het socialiseren en opvoeden van een huisdier kost veel tijd en geduld en daarnaast in sommige gevallen ook geld. Het levert u echter ook heel veel op: het bepaalt of u er een leuke huisgenoot bij krijgt of een lastpost die u het bloed onder de nagels vandaan haalt.

Nakomelingen of niet?

Zeker als u kiest voor een echt groepsdier, zoals een chinchilla, cavia, konijn of rat, en ervoor zorgt dat ze minimaal met z’n tweetjes gehuisvest zijn, is het belangrijk om het geslacht van de dieren goed na te gaan. Want voor u het weet, krijgen ze nakomelingen waarvoor u zelf de zorg op u zult moeten nemen of waar u een goed adres voor moet zien te vinden. In veel gevallen kan de dierenarts een sterilisatie of castratie uitvoeren. Houd er wel rekening mee dat dit kosten met zich meebrengt en dat het een operatie is, wat enig risico met zich meeneemt. Voor sommige dieren zijn er nog andere mogelijkheden om voortplanting te voorkomen. Overleg dit met uw dierenarts.

Uw huisdier los laten in huis?

Honden en katten lopen uiteraard gewoon door het huis. Als u vindt dat ze in bepaalde vertrekken niet mogen komen, dan moet u voorzorgsmaatregelen nemen. Want niets is aantrekkelijker dan om bijvoorbeeld toch op dat fijne bed te gaan liggen als de baas het niet ziet of er niet is.

Ook andere huisdieren, zoals konijnen, fretten en vogels, vinden het heerlijk om van tijd tot tijd het huis onveilig te maken. U moet er dan wel van tevoren voor zorgen dat uw huis hier op ingericht is. Een konijn is weliswaar officieel geen ‘knaagdier’, maar kan toch aan de stroomkabels gaan knagen. U kunt hen dit niet afleren, dus u zult alle snoeren buiten hun bereik moeten houden of veilig weg moeten werken in kabelgoten. En bij fretten kunt u maar beter de bloempotten afdekken met gaas om te voorkomen dat de planten helemaal uitgegraven worden. Voor alle dieren moet u er bovendien voor zorgen dat er geen giftige planten in de kamer staan. Kiest u voor een pup of neemt u een kat, dan moet u er rekening mee houden dat zij de neiging kunnen hebben om tandjes of nagels in uw meubels te zetten. Bovendien verliezen veel dieren haar of veren in huis.

Realiseer u voordat u een huisdier koopt dat dit aanpassingen zal vergen in uw woning.

Verzekeren: zinnig of onzinnig?

Of u uw dier wilt verzekeren tegen ziektekosten, is natuurlijk aan u. Een verzekering voor uw dier kost u uiteraard premie. Daar staat tegenover dat een belangrijk deel van de dierenartskosten gedekt worden door de verzekering. Pakken de kosten voor de dierenarts hoger uit dan u had verwacht, dan is dat een prettig idee. Er zijn verschillende aanbieders van verzekeringen voor huisdieren. De voorwaarden verschillen per aanbieder, dus het is belangrijk om goed na te gaan wat u wel en wat u niet belangrijk vindt voor uw dier. Overigens kan men maar voor een beperkt aantal diersoorten een verzekering afsluiten. Kijk dus goed of de aanbieder die uw voorkeur heeft uw dier wel verzekert en ga anders na of er een aanbieder is die dat wel doet.

Kiest u er voor om geen verzekering af te sluiten of is dit voor uw diersoort niet mogelijk, overweeg dan om een spaarpotje aan te leggen voor onvoorziene uitgaven. Onverwacht hoge dierenartskosten kunt u zo wat makkelijker opvangen en dat geeft een veilig gevoel.

Behalve een ziektekostenverzekering kan het verstandig zijn om bij uw WA verzekering na te gaan of het dier daar onder valt. Als u bijvoorbeeld een hond of paard aanschaft is het prettig als u verzekerd bent tegen schade die het dier onverhoopt aan anderen toebrengt.

Wie zorgt er voor het dier als u dat niet kunt?

Als u van plan bent om een huisdier aan te schaffen, dan moet u er ook over nadenken wie de zorg voor het dier eventueel van u kan overnemen. Want wie zorgt er voor het dier als u op vakantie gaat of wanneer u onverhoopt naar het ziekenhuis moet? Niet ieder dier kunt u op vakantie meenemen en in ziekenhuizen zijn dieren in het algemeen niet welkom. Het is goed als u voor dat soort situaties een alternatief heeft. Zeker als u van plan bent een niet alledaags dier aan te schaffen, is het verstandig daar voor de aanschaf over na te denken. De meeste mensen willen nog wel tijdelijk voor een kat zorgen, maar voor een cavia of konijn wordt het misschien al lastiger, laat staan voor een hagedis, slang of vogelspin. Een alternatief kan een pension zijn, maar dit kost uiteraard geld en niet alle dieren kunnen in een pension worden ondergebracht.

Bent u al wat ouder, dan is het verstandig om na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor het geval u niet meer voor uw dier kunt zorgen, bijvoorbeeld omdat u naar een bejaardenhuis, verpleeghuis of verzorgingstehuis gaat. Soms is het mogelijk om uw dier mee te nemen. Als dat niet mogelijk is en u afscheid moet nemen van uw huisgenoot, dan zijn er wellicht familieleden of andere bekenden die het dier een nieuw thuis willen bieden. Het dier aanbieden via een rasvereniging, liefhebbersvereniging, een advertentie of een forum op internet is ook een mogelijkheid. Tenslotte is het ook mogelijk het dier naar een asiel of een opvangcentrum te brengen. Niet leuk om van tevoren over na te denken, maar wel belangrijk.

Wat als het dier ouder wordt?

Ook bij dieren komt ouderdom met gebreken. Net als mensen kunnen ook zij last krijgen van allerlei kwaaltjes, neemt hun energie om allerlei spelletjes te doen af, kunnen ze anders gaan ruiken of meer haren gaan verliezen. Soms kunt u hen niet meer alleen thuis laten, hebben ze meer verzorging nodig of laten ze hun plasjes in huis lopen. U zult zich dus op diverse vlakken aan uw ouder wordende dier moet aanpassen. Gelukkig nemen de meeste mensen die verantwoordelijkheid graag op zich en geven zij hun dier de waardige oude dag die het verdient. En uw bejaarde huisgenoot is natuurlijk niet alleen soms lastig, maar ook vaak nog steeds, net als “vroeger”, aandoenlijk en vertederend!

Al een huisdier in huis?

Als u al een huisdier in huis heeft en u wilt er nog een huisdier bij, dan zijn er wel wat spelregels waar u rekening mee moet houden. Heeft u bijvoorbeeld een kat, dan is een vogel of muis misschien niet zo’n goed idee. Een tweede kat erbij lijkt dan misschien meer voor de hand te liggen. Meestal verdragen en tolereren zij elkaar, maar soms levert de introductie van een nieuwe kat veel stress voor beide katten op.

Bij veel diersoorten kunt u niet zomaar een soortgenoot erbij zetten, maar moet dit begeleid worden, zoals bij konijnen. En er zijn ook dieren die van nature alleen leven en dus helemaal niet zitten te wachten op een soortgenoot erbij! In de huisdierenbijsluiters leest u hier meer over. U kunt uiteraard ook uw licht eens opsteken bij de dierenspeciaalzaak, de fokker of kweker of een vereniging.

Welk dier wil ik aanschaffen? Dieren in alle soorten en maten.

Wat voor een huisdier u wilt aanschaffen, is natuurlijk afhankelijk van wat u met het dier wilt en wat bij u past. Lekker in het bos wandelen met uw hond? Of met de kat op schoot een boek lezen? Genieten van de schoonheid van uw aquarium of misschien toch liever spelletjes bedenken voor uw papegaaien?

Houd wel rekening met de mogelijkheden en onmogelijkheden binnen uw situatie. Woont u op een flat zonder lift, dan is een grote hond bijvoorbeeld geen goed idee. Is uw huis erg gehorig, dan zijn “lawaaiige” dieren niet verstandig als u de buren te vriend wilt houden. En hoe graag u het misschien ook zou willen: uw achtertuin van twaalf vierkante meter is écht niet groot genoeg voor twee kleine pony’s.

De aanschafprijs kan bij uw keuze een rol spelen, maar dit is een eenmalig bedrag waar u eventueel voor kunt sparen. Terugkerende kosten voor voer, verzorging en eventuele dierenartskosten zijn echter wél iets om in overweging te nemen: een rasloze hond of een kruising kost aanzienlijk minder dan een rashond met stamboom, maar in het onderhoud zult u waarschijnlijk evenveel geld kwijt zijn.

Keuze voor een soort of ras

Als u goed nagaat wat u precies van een huisdier verwacht, welke (karakter)eigenschappen het moet hebben en wat bij uw situatie past, kunt u een eerste keuze maken voor een bepaalde diergroep of soort. U komt bijvoorbeeld uit op een tropische zoetwatervis, een knaagdier of een hond. Vervolgens moet u binnen die groep of soort uw uiteindelijke keuze gaan bepalen: wordt het een neontetra of een guppy, een gerbil of een cavia, een Deense dog of een Jack Russell? Verdiep u in de diverse mogelijkheden en laat u daarbij niet te veel leiden door een imago of door het beeld dat u van een bepaald ras of een bepaalde diersoort heeft gekregen door film en televisie; vaak kloppen deze beelden niet met de werkelijkheid.

Op die manier kunt u een soort of ras kiezen dat het beste bij u past. Zoekt u een waakhond of een schoothondje? Of gaat de voorkeur uit naar een jachthond? Als u een hond met een vriendelijk karakter zoekt, is een jachthond misschien inderdaad wel iets voor u. Maar realiseer u ook de keerzijde van de medaille: het is goed mogelijk dat bij elke wandeling die u met de hond maakt, het dier achter konijnen of eenden aangaat omdat dit past bij zijn instinct. Was u op zoek naar een dier om buiten te kunnen huisvesten? Dan komt u misschien wel bij konijnen uit, maar volièrevogels of een groepje kippen is ook mogelijk. Zoekt u een aaibaar dier voor de kinderen, dan blijkt een hamster bij een nadere oriëntatie wellicht niet zo’n goed idee te zijn: tegen de tijd dat de kinderen naar bed gaan, wordt de hamster wakker en komt hij pas tevoorschijn. De cavia daarentegen is overdag wél wakker en misschien in zo’n geval een betere keuze.

Jong of volwassen dier?

Sommige mensen willen per se een jong dier kopen, anderen geven de voorkeur aan een wat ouder dier. Wilt u niet te lang gebonden zijn aan een dier, dan kan een volwassen dier een goede optie zijn. Bent u zelf al wat ouder, dan kan een hond die ook wat ouder en rustiger is een prima match met u vormen. Het is niet verstandig om als u zelf al wat ouder bent te kiezen voor een dier dat heel oud kan worden en u kan overleven. Check daarom van tevoren goed hoe oud de soort of het ras gemiddeld wordt.

Het voordeel van een jong dier is dat u zijn ontwikkeling kunt volgen en beïnvloeden. Bovendien zijn jonge dieren vaak erg aaibaar. Het is echter soms moeilijk om in te schatten hoe het dier zal zijn als het is uitgegroeid, zowel wat uiterlijk als gedrag betreft. Ook is bij sommige diersoorten de opvoeding en socialisatie ontzettend belangrijk. Die verantwoordelijkheid komt dan voor uw rekening, en het kost veel tijd en energie! Bij een volwassen dier weet u wat u krijgt: hoe groot het is bijvoorbeeld en u kunt inschatten wat voor karakter het heeft.

Heeft u de voorkeur voor een dier dat gemiddeld behoorlijk oud wordt, dan is het belangrijk om u af te vragen of u het dier over een flink aantal jaren nog steeds leuk zult vinden. Dieren zijn geen artikelen die na verloop van tijd makkelijk aan de kant geschoven kunnen worden. Uw uitgangspunt zou moeten zijn: Baasje voor het leven.

Mannetje of vrouwtje?

Heeft u eenmaal de keuze gemaakt voor een soort of ras, dan dient zich – afhankelijk van de diersoort – mogelijk de vraag aan of u een mannetje of een vrouwtje wilt. Deze kunnen soms verschillen in uiterlijk of karakter. Bij sommige dieren is het mannetje “mooier” dan het vrouwtje, dus kiest u voor een mooi uiterlijk, dan komt u wellicht uit bij een mannetje. Het kan ook zijn dat u vindt dat er nadelen aan een bepaald geslacht zitten. Poezen worden krols en teefjes worden loops. Wilt u dat niet, dan kiest u mogelijk eerder voor een mannetje. Maar ook mannetjes hebben zo hun nadelen; ze zijn bijvoorbeeld in het algemeen meer vechtlustig ten opzichte van elkaar dan vrouwtjes.

Heeft u van de diersoort van uw keuze al een dier in huis of wilt u meer dan één dier kopen, denk dan ook goed na over de geslachten. In het algemeen leveren twee mannetjes bij elkaar meer gevechten op dan twee vrouwtjes of een vrouwtje en een gesteriliseerd of gecastreerd mannetje. Heeft u bijvoorbeeld een vrouwtjesleguaan en vindt u het leuk om er mee te kweken, dan kunt u een mannetje erbij nemen. Maar wilt u juist geen nakomelingen, dan is het verstandig om voor een vrouwtje erbij te kiezen. Bij sommige diersoorten kan de dierenarts een mannetje of vrouwtje steriliseren of castreren. Het probleem van mogelijke nakomelingen is dan verholpen.

Eén dier of meer?

Sommige dieren zijn echte groepsdieren. In dat geval kunt u het beste meerdere dieren tegelijk aanschaffen. Een dier dat van nature in groepen leeft, voelt zich vaak niet prettig in zijn eentje.

Andere dieren zijn juist niet gediend van soortgenoten en leven solitair. Zet deze nooit gedwongen in één ruimte, want de kans dat zij gaan lijden aan stress, elkaar verwonden of zelfs doden is groot.

Als u al een huisdier heeft, is het verstandig om te bedenken of een nieuwkomer een goede match kan vormen. Dit kan betekenen dat u er tijd en energie in moet stoppen om dieren aan elkaar te laten wennen. Want een hond die uw kat achternajaagt terwijl deze op zijn beurt uw vogels de stuipen op het lijf jaagt, daar wordt niemand gelukkig van. Probeer van te voren in te schatten hoe groot de kans is dat de dieren aan elkaar gewend raken. En zorg voor een goed tweede plan als alles toch niet gaat zoals u zou willen…

“Gemakkelijke” dieren

Natuurlijk is de ene diersoort gemakkelijker wat betreft verzorging dan de andere, maar echt “gemakkelijke” dieren zijn er maar weinig. Zelfs bij vissen komt veel meer kijken dan men zo op het eerste gezicht denkt. Een verkeerde samenstelling van het water kan hen soms fataal worden en ook de inrichting van aquarium luistert nauw. De medewerkers van de dierenspeciaalzaak of de fokker of kweker helpen u graag op weg, maar verwachten uiteraard wel dat u zichzelf er ook al goed in verdiept heeft.

Erfelijke gebreken en raskenmerken

Als u een soort of ras op het oog heeft, is het goed om na te gaan wat voor soort aandoeningen er relatief veel voorkomen bij dit dier. De huisdierenbijsluiters van het LICG bieden u enig houvast. Een dierenarts kan uw vragen hierover ook beantwoorden. Zo komt bij sommige honden- en kattenrassen heupdysplasie (een heupafwijking) veel voor. Bij andere hondenrassen heeft een groot deel van de populatie snel last van benauwdheid omdat de neus erg afgeplat is. Ook bij andere dieren komen dergelijke erfelijke gebreken voor. Bij paarden kunt u bijvoorbeeld te maken hebben met zomereczeem of bepaalde beengebreken, terwijl bij konijnen de stand van het gebit verkeerd kan zijn. Zo zijn er nog vele andere voorbeelden te noemen. Sommige afwijkingen zijn alleen belangrijk wanneer u bijvoorbeeld wilt gaan fokken of wanneer u met uw dier wilt gaan sporten. Andere gebreken kunnen het welzijn van het dier ernstig aantasten.

Weet ik voldoende om op een goede manier voor mijn dier te kunnen zorgen?

Voordat u een huisdier koopt, is het belangrijk dat u zich goed laat informeren over hoe u voor het dier moet zorgen. Bovendien zorgt een goede voorbereiding al voor een heleboel voorpret! Op de website van het LICG vindt u voor heel veel verschillende diersoorten een huisdierenbijsluiter. Ook vindt u er veel aanvullende Praktische informatie, bijvoorbeeld over onder andere honden en katten, maar ook over onderwerpen zoals huisdier en vakantie, overgewicht bij huisdieren en allergie voor huisdieren. Probeer op basis van de door u verzamelde informatie een beeld te vormen van hoe het is om het dier straks daadwerkelijk in huis te hebben. Weet u dan wat u moet doen? Of het vaccinaties nodig heeft? Wat het precies moet eten? Weet u wat voor gedrag het dier van nature vertoont en wat dit voor u in de praktijk betekent? Twijfelt u of heeft u nog vragen, kijk dan eens onder het kopje “waar kan ik mij verder oriënteren”. Daar vindt u tal van suggesties die u kunnen helpen.

Waar wil ik het dier gaan aanschaffen?

Als u heeft besloten dat er een  huisdier gaat komen, moet u natuurlijk nog wel beslissen waar u dat dier vandaan gaat halen. Er zijn allerlei mogelijkheden om aan een dier te komen, het is belangrijk om daaruit een goede keuze te maken.

Een betrouwbaar adres?

Het spreekt voor zich dat u het dier bij een betrouwbaar adres wilt kopen. Voor veel huisdieren, zoals konijnen, knaagdieren en verschillende soorten vogels en vissen, kunt u in een goede dierenspeciaalzaak terecht. Er zijn ook gespecialiseerde dierenspeciaalzaken; deze verkopen bijvoorbeeld uitsluitend vissen of reptielen en hebben daar dan ook speciale kennis over.

U kunt uw dier ook aanschaffen bij een fokker of kweker. Weet u zelf geen goede fokker of kweker, neem dan eens contact op met een vereniging. Zij kunnen u vaak helpen aan goede adressen.

Een andere mogelijkheid is om een dier uit een asiel of opvang te halen. Niet alleen honden en katten, maar ook konijnen, knaagdieren, fretten en soms zelfs klein vee kunt u op deze manier een nieuw tehuis geven. Ook als u een jong dier wilt, kan het de moeite lonen om bij een opvang te kijken. Er worden bijvoorbeeld regelmatig zwangere katten en konijnen opgevangen.

Ook particulieren verkopen soms dieren, bijvoorbeeld als zij een ongepland nestje hebben of als zij door omstandigheden niet langer voor hun dier kunnen zorgen.

Welk adres u ook kiest, kijk er eerst goed rond voor u er een dier aanschaft. Door te letten op huisvesting, hygiëne, ouderdieren, de manier van fokken en de manier waarop met de dieren wordt omgegaan kunt u al veel te weten komen over de betrouwbaarheid van de verkopende partij. Stel gerust vragen: een goede dierverkoper kan u informatie geven over het dier van uw keuze.

Eerste hulp bij lokkertjes

Een dier moet u natuurlijk niet kopen omdat een advertentie zo verleidelijk klinkt of omdat er een speciale aanbieding geldt: een dier is geen impulsaankoop! Als u overweegt een dier aan te schaffen, dan moet u dat weloverwogen doen. Zorg dat u vooraf weet waar u op moet letten, zowel bij het beoordelen van de verkoper als bij de keuze van het juiste dier. Ga liever niet ‘alvast eens kijken’ voor u zeker weet dat u een bepaalde diersoort wilt aanschaffen. Dieren zijn vaak zo verleidelijk dat u onherroepelijk toch met een dier thuiskomt!

Dieren uit het buitenland?

Tegenwoordig worden regelmatig dieren aangeboden die afkomstig zijn uit het buitenland. Het gaat dan bijvoorbeeld om buitenlandse asieldieren of zwerfdieren. Deze dieren hebben vaak een verleden van verwaarlozing of mishandeling. U kunt zich aangesproken voelen om zo’n dier een tweede kans te geven. Realiseert u zich dan wel dat deze dieren soms problemen met zich mee kunnen brengen. Zo bestaat de mogelijkheid dat zij een ziekte meebrengen die nog niet aangetoond kan worden met de testen die in het land van herkomst uitgevoerd worden. Ook kunnen deze dieren slecht gesocialiseerd zijn en niet gewend aan onze drukke samenleving, waardoor ze bijvoorbeeld last kunnen hebben van gedragsproblemen en ze in huis slecht te houden zijn.

Als dit u niet weerhoudt, zorg dan dat u in zee gaat met een organisatie die hier zorgvuldig mee om gaat door bijvoorbeeld bloedtesten te doen, het karakter van het dier te testen en waarbij de dieren in Nederland bij gastgezinnen zijn ondergebracht, zodat u het dier vooraf kunt bezoeken.

Een aantal organisaties maakt zich gelukkig sterk om een bijdrage te leveren aan de oplossing van het zwerfdierenprobleem in het land van herkomst door lokale castratie/sterilisatie- en educatieprogramma’s. En bedenk: ook in Nederland zijn er genoeg dieren te vinden die dolgelukkig zouden worden van een tweede kans.

Veel Nederlandse organisaties die zich bezighouden met zwerfdieren in het buitenland hebben zich aangesloten bij het Animal Foundation Platform, een onafhankelijk platform met als doel om samenwerking op dit gebied mogelijk te maken. U vindt de aangesloten stichtingen op hun website.

Het is ook mogelijk dat u bijvoorbeeld een diersoort of -ras op het oog heeft die in Nederland niet (of nauwelijks) te verkrijgen is. Dan kunt u er voor kiezen zo’n dier bij een buitenlandse fokker te kopen. Omdat het in die gevallen voor u misschien niet mogelijk is van te voren langs te gaan, is het belangrijk om eerst te informeren of het om een betrouwbaar adres gaat. U kunt proberen daar via een buitenlandse rasvereniging of liefhebbersvereniging meer informatie over te krijgen. Houdt in gedachten dat u voor de import van een dier de juiste papieren in orde moet maken. Het importeren van een dier uit het buitenland is namelijk gebonden aan bepaalde regels.

Waar moet ik bij de aanschaf op letten?

Bij de uiteindelijke aanschaf van een dier is het prettig om te weten waar u op moet letten om een goede aankoop te doen. U wilt immers niet achteraf tot de conclusie komen dat het door u uitgezochte adres toch niet zo betrouwbaar was. Hieronder vindt u een aantal tips. 

Gezondheid en gedrag

In de eerste plaats moet het dier dat u wilt aanschaffen natuurlijk gezond zijn. Dat is niet altijd gemakkelijk vast te stellen. Door u vooraf te verdiepen in de gekozen diersoort kunt u echter al wel een aantal problemen voorkomen. Let bijvoorbeeld op de conditie van de huid, de vacht of het verenkleed: ziet deze er onbeschadigd en gezond uit? De ogen, oren en neus horen netjes schoon te zijn, evenals de anus of cloaca. De ademhaling moet gemakkelijk gaan en zonder bijgeluiden. Ook de ontlasting moet er gezond uitzien. Kijk of het dier zich gemakkelijk beweegt. Bij diersoorten waarbij dat van toepassing is moet u controleren of ze alle inentingen en behandelingen tegen parasieten hebben gehad.

Ook het gedrag van het dier is belangrijk. Het dier moet alert zijn en op zijn omgeving reageren. Hoe een dier reageert hangt echter af van de soort: een gezond cavia-jong rent meestal weg, terwijl u van een hond of kat juist wilt dat het dier nieuwsgierig is naar u.

Bij dieren waarbij het belangrijk is dat ze op de juiste manier op mensen reageren en niet bang voor u zijn, zoals bij honden, katten, fretten maar ook bijvoorbeeld papegaaien, moet u het gedrag goed bekijken. Dit kan veel zeggen over de manier waarop het dier gesocialiseerd is. Bij een goede socialisatie leert een dier om te gaan met verschillende mensen, dieren, geluiden enzovoorts. Het is heel belangrijk dat een dier hier aan went wanneer het nog jong is.

Leeftijd

Voor een aantal diersoorten is in het Besluit houders van Dieren een minimale leeftijd opgenomen waarop dieren bij hun moeder mogen worden weggehaald. Let hier op als u een dier aanschaft. Zo geldt voor honden en katten een minimumleeftijd van zeven weken. Daarnaast zijn er rasverenigingen die als richtlijn meegeven dat een dier langer bij de fokker blijft.

Voor bijvoorbeeld reptielen geldt dat erg jonge dieren een (veel) grotere kans hebben te overlijden dan dieren die iets ouder zijn. Om die reden kan het verstandig zijn om een iets ouder dier te kopen.

Huisvesting van het dier

Hoe een dier bij de verkopende partij gehuisvest is, kan veel zeggen over het aanschafadres en de gezondheid van het dier. Bij bijvoorbeeld paarden kunt u kijken of het paard stalondeugden vertoont, zoals rusteloos heen en weer bewegen in de stal, of het zogenaamde luchtzuigen. Hoewel dit soort gedrag vaak verdwijnt bij betere huisvesting, kunnen paarden soms uit automatisme de rest van hun leven deze ondeugden vertonen.

Te volle hokken, slechte hygiëne of dode vissen in een aquarium wijzen erop dat het welzijn van de dieren voor de verkoper ondergeschikt is aan de handel. Hier kunt u beter geen dieren kopen. Bij puppy’s en kittens is het belangrijk dat de dieren zijn opgegroeid in contact met mensen, liefst in een huiskamer en zeker niet in een schuurtje of kennel ergens achteraf. De manier waarop een verkoper met zijn dieren omgaat geeft vaak al een heleboel aan. Een goede fokker zal willen dat zijn dieren bij de juiste mensen terecht komen. Iemand voor wie geld het belangrijkste is, is daarentegen vaak vooral geïnteresseerd in een snelle verkoop. Zo’n fokker kan u proberen over te halen om snel te beslissen, want er is (zogenaamd) ook nog een andere geïnteresseerde. Of hij wil de prijs speciaal voor u (zogenaamd) verlagen als u het dier “nu meeneemt”, enzovoorts.

In zijn algemeenheid geldt: als u er geen goed gevoel bij hebt, koop het dier dan niet!!! Door toch dat “zielige dier” te kopen, houdt u ondeugdelijke praktijken in stand, want even later zit er weer een nieuw dier dat net zo zielig is.

Alles thuis klaar?

Als u een dier aanschaft, is het belangrijk dat u thuis alles klaar heeft staan om het dier op een goede manier te kunnen huisvesten. Dit geldt zeker voor aquarium- of terrariumdieren. Deze diersoorten zijn gevoelig voor omgevingsinvloeden. Aquariumwater moet een juiste samenstelling hebben en het filter moet op gang kunnen komen. In een terrarium moeten de temperatuur en luchtvochtigheid op een constant niveau komen. Daarom is het nodig om een aquarium of terrarium tenminste twee weken voor de aanschaf van de dieren klaar te zetten en waterkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid te meten voor u het nieuwe huisdier gaat halen.

Ook bij andere dieren is het wel zo prettig als u alle benodigdheden zoals een hok of mand, voer, bodembedekking en dergelijke in huis heeft voor u het dier van uw keuze gaat ophalen. Op die manier bent u goed voorbereid en kan het dier meteen na de reis bijkomen in een voor hem geschikte omgeving.

Een aankoopkeuring?

Overweegt u om een paard of pony aan te schaffen, dan is het gebruikelijk om de dierenarts te vragen om een aankoopkeuring te doen. Bij een aankoopkeuring wordt gekeken of het dier dat u wilt gaan kopen helemaal gezond is. Zo weet u zeker dat u geen ‘kat in de zak koopt’. Zorg ervoor dat de aankoopkeuring gedaan wordt door een onafhankelijke dierenarts, en geef duidelijk aan voor welke doeleinden u het dier koopt.

Ook bij andere dieren is een aankoopkeuring mogelijk. Of u dat wilt laten doen, hangt vaak af van het bedrag waarvoor u een dier wilt kopen en wat u met het dier wilt. Bent u van plan een dure rashond te kopen om daar mee te gaan fokken, dan ligt een aankoopkeuring meer voor de hand dan wanneer u een hamster wilt gaan kopen voor de gezelligheid.

Bij sommige rassen is het door de rasvereniging aanbevolen of verplicht dat de ouderdieren op bepaalde gebreken getest zijn. Dit geeft geen garantie dat uw toekomstige dier gezond is, maar verkleint wel de kans dat het dier deze gebreken later ook krijgt.

Wetgeving

Voor u een dier aanschaft is het belangrijk om na te gaan of er speciale wetgeving voor de betreffende diersoort bestaat. Zo is er een aantal dieren dat internationaal beschermd wordt, bijvoorbeeld omdat deze dieren met uitsterven bedreigd worden. Het doel van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora) is om te voorkomen dat de internationale handel het voortbestaan van deze diersoorten bedreigt. In de Europese Unie is een aantal verordeningen van kracht waarmee het CITES verdrag kan worden uitgevoerd. In Nederland zijn de regels voor inheemse soorten ingebouwd in de Omgevingswet. Meer informatie over CITES vindt u hier.

Voor sommige diersoorten bestaat er een verplichte identificatie en registratie. Dit geldt in ieder geval voor landbouwhuisdieren zoals koeien, varkens, schapen, geiten en paarden, maar ook voor honden. Voor katten en fretten geldt een identificatieverplichting als u met ze naar het buitenland wilt reizen. Meer informatie daarover vindt u bij de Praktische informatie over 'Reizen en vakantie'.

Verder is het soms verplicht dieren te laten inenten. Zo is het in 2010 verplicht geworden om melkschapen of -geiten tegen Q-koorts in te enten. Datzelfde geldt voor alle geiten en schapen op bijvoorbeeld kinderboerderijen, dierentuinen en zorgboerderijen. Maar u kunt ook te maken krijgen met wettelijk verplicht gestelde entingen wanneer u uw huisdier meeneemt naar het buitenland.

Naast deze (inter-)nationale regelgeving kunt u te maken krijgen met regelgeving in uw gemeente. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van uw gemeente kan bijvoorbeeld opgenomen staan dat uw dier geen overlast mag veroorzaken. Ook hebben veel gemeenten regels omtrent het houden van gevaarlijke dieren opgenomen in hun APV. Verder kunt u denken aan regels over het uitlaten van uw hond (speciale uitlaatstroken, aanlijngebod, het opruimen van poep, zichtbaar dragen van de hondenpenning), regels over het wandelen met uw paard (opruimen poep, waar en wanneer mag u een bepaald gebied in), etc. Bovendien kunt u te maken krijgen met regels omtrent de ruimtelijke ordening (bijvoorbeeld het wel of niet mogen bouwen van stallen en hokken) en met milieuwetgeving.

Koopcontract

Wanneer u een dier koopt is het verstandig om een koopcontract af te sluiten of overdrachtspapieren te tekenen. Een dierenpaspoort of een chipregistratie op uw naam gelden namelijk niet als eigendomsbewijs! Wilt u aan kunnen tonen dat u de rechtmatige eigenaar van een dier bent, dan moet er een overeenkomst tussen verkoper en koper zijn. Hoewel mondelinge overeenkomsten rechtsgeldig zijn, is het soms zeer moeilijk om aan te tonen dat een dergelijke overeenkomst inderdaad heeft plaatsgevonden. Daarom is een schriftelijke overeenkomst, door beide partijen getekend, altijd verstandig.

Bij dieren die onder de CITES wetgeving vallen, moet u CITES papieren of een overdrachtsbewijs krijgen om aan te kunnen tonen dat u het dier op legale wijze verkregen heeft.

Vaak zijn er via bijvoorbeeld rasverenigingen voorbeeldcontracten te verkrijgen, maar een koopcontract kunt u zo uitgebreid maken als u zelf wilt. Zo kunnen er voorwaarden in opgenomen worden over het mogen gebruiken of de geschiktheid van een dier als fokdier. Lees een contract altijd goed na en teken pas wanneer u het eens bent met de eventueel genoemde voorwaarden.

Wat zijn mijn rechten en plichten als koper of houder van een huisdier?

Als huisdierbezitter heeft u de verantwoordelijkheid om op een goede manier voor uw dier(en) te zorgen, ongeacht of het nu gaat om een vis, een vogel, een rat of wandelende tak. Het gaat immers om levende wezens, die er niet zelf voor gekozen hebben om uw huisgenoot te worden. Deze verantwoordelijkheid is wettelijk vastgelegd. Wie zijn dier de benodigde zorg onthoudt, is zelfs strafbaar. Dit betekent indirect dat u dus zelf de verantwoordelijkheid heeft om u goed te laten informeren over hoe u voor uw dier moet zorgen en daar dan ook naar te handelen!

Garantie op uw dier

Gek genoeg is een dier volgens het consumentenrecht een ding. Dit betekent dat ook op dieren bij aankoop een ‘garantie’ zit. Dat is het gevolg van de wet op de consumptiegoederen. Deze wet komt er op neer dat klanten een jaar garantie krijgen op alles wat zij in de winkel kopen.

Die garantie geldt dus ook voor verkochte planten en dieren. Als het dier binnen een jaar na de aankoop ziek wordt of dood gaat, kunt u terug naar de winkel en moet u een nieuw dier krijgen of uw geld terug. Alleen als de verkoper kan aantonen dat het dier niet ziek was op het moment van de verkoop of dat de koper het dier verwijtbaar slecht heeft verzorgd, geldt de garantie niet. Natuurlijk willen de meeste mensen hun dier niet inruilen. Vaak wordt dan ook een regeling getroffen waarbij de verkoper een deel van het aankoopgeld terugbetaalt of meebetaalt aan de medische kosten. Het is daarbij wel belangrijk dat u de verkoper raadpleegt vóór u dergelijke kosten maakt.

Ook na een jaar kunt u nog aanspraak maken op garantie. In dat geval moet u als koper echter kunnen aantonen dat het gebrek al aanwezig was bij de aankoop van het dier. Meer hierover leest u in het Praktisch document over ‘Consumentenrecht’.

Geschillen

Als u uw dier bij de dierenspeciaalzaak koopt, moet de medewerker van de dierenspeciaalzaak u betrouwbare informatie verstrekken. Zo weet u waar u aan toe bent en wat er van u verwacht wordt. Natuurlijk kan het voorkomen dat u een klacht heeft over uw contact met de dierenspeciaalzaak, bijvoorbeeld over de afhandeling van een verkoop of van de garantie. Leg deze klacht altijd eerst voor aan de winkelier. Komt u er samen niet uit, dan kunt u eventueel in beroep gaan bij de Geschillencommissie Gezelschapsdieren. Ook als u uw dier bij een pension brengt en er een geschil ontstaat, kunt u een beroep doen op de Geschillencommissie. Voorwaarde is wel dat de dierenspeciaalzaak of het dierenpension is aangesloten bij de brancheorganisatie Dibevo. Het is dus verstandig om dit vooraf even te checken.

Waar kan ik mij verder oriënteren?

Afhankelijk van wat voor informatie u precies zoekt, kunt u zich op verschillende plaatsen verder oriënteren:

 • Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG)
  • Op onze website vindt u veel informatie over alles wat met huisdieren te maken heeft. Zo kunt u er terecht als u iets wilt weten over allergie voor huisdieren of over het verzekeren van uw huisdier, maar ook als u meer wilt lezen over huisdieren en vakantie of over te dikke huisdieren. Op deze website vindt u bovendien voor heel veel diersoorten een huisdierenbijsluiter. In de Huisdierenbijsluiters is veel informatie over het verzorgen van huisdieren en allerlei andere zaken die daar bij komen kijken op een rijtje gezet. De bijsluiters helpen dus bij het bepalen of het dier dat u op het oog heeft echt aansluit bij wat u wilt. Voor verschillende diersoorten is bovendien veel extra Praktische informatie beschikbaar.
  • Kunt u desondanks niet vinden wat u zoekt, dan kunt u uw vraag mailen via ons contactformulier.
 • Dierenspeciaalzaak
  • Ook bij de dierenspeciaalzaak is kennis over het verzorgen van huisdieren aanwezig. Het is bovendien verplicht dat u bij de aankoop van een dier informatie op papier meekrijgt over het houden en verzorgen van het dier, dus vraag daarnaar. Uiteraard zijn de medewerkers in de dierenspeciaalzaak graag bereid om vragen te beantwoorden en mee te denken. En komen zij er niet uit, dan kunnen zij altijd contact opnemen met het LICG. Leuke bijkomstigheid is dat u het dier van uw keuze in de dierenspeciaalzaak daadwerkelijk kunt bekijken. Houd er wel rekening mee dat u niet alle dieren in de dierenspeciaalzaak kunt kopen en dat u voor sommige diersoorten beter naar een ander adres kunt gaan. Zo verkoopt niet iedere dierenspeciaalzaak reptielen en amfibieën en verkoopt vrijwel geen enkele dierenspeciaalzaak honden of katten. 
 • Fokker en kweker
  • Sommige diersoorten kunt u niet in de dierenspeciaalzaak kopen, maar vaak wel bij een fokker of kweker. Bij de fokker of kweker kunt u ook terecht met vragen; hij of zij zal u graag adviseren. Weet u niet hoe u in contact kunt komen met een betrouwbare fokker of kweker? Voor veel diersoorten zijn liefhebberijverenigingen of rasverenigingen. Daar weten ze welke adressen betrouwbaar zijn en verwijzen ze graag door.
  • Heeft u moeite met het vinden van een vereniging, dan kunt u contact opnemen met het LICG via ons contactformulier.
 • Vereniging
  • Bij een liefhebberijvereniging of rasvereniging kunt u niet alleen terecht voor een betrouwbaar verkoopadres, maar ook met uw vragen. Veelal weten de mensen die actief zijn binnen zo’n vereniging niet alleen heel veel, maar hebben ze zelf ook ervaring met het houden van deze dieren. U krijgt daar dus advies uit de praktijk.
  • Voor honden is er een overkoepelende organisatie van rasverenigingen, de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. 
 • Tentoonstelling
  • Weet u nog niet zo goed wat u precies wilt en wilt u zich graag breder oriënteren, dan kan een bezoek aan een tentoonstelling een uitkomst zijn. Op tentoonstellingen zijn vaak meerdere diersoorten of rassen aanwezig. Zo kunt u de dieren dus gemakkelijk onderling vergelijken. De deelnemers aan zo’n tentoonstelling weten bovendien vaak veel interessante dingen over hun dieren te vertellen. 
 • Dierenartspraktijk
  • Hoewel u misschien niet direct denkt aan de dierenartspraktijk als informatiebron, bent u ook hier van harte welkom met vragen. Vooral voor vragen die direct betrekking hebben op de gezondheid van dieren bent u hier aan het goede adres. Wilt u bijvoorbeeld meer weten over veel voorkomende aandoeningen bij sommige diersoorten en wat u daar tegen kunt doen of wilt u een dier kopen, maar bent u bang dat het dier last heeft van een (erfelijke) aandoening, dan bent u bij de dierenartspraktijk precies op de goede plaats. De dierenarts of dierenartsassistente kan vragen daarover beantwoorden, het dier onderzoeken of een aankoopkeuring verzorgen. 
 • Asiel en opvang
  • Bij een asiel of een gespecialiseerde opvang, zoals een knaagdieren- of frettenopvang, kan men u vaak ook veel vertellen over een bepaalde diersoort of een specifiek ras. De mensen die er werken hebben zich vaak verdiept in de dieren die er opgevangen worden en zijn meestal ervaren liefhebbers.

Een goede oriëntatie vooraf kost weliswaar tijd, maar het kan ook heel leuk zijn om informatie te verzamelen. Bovendien voorkomt het uiteindelijk teleurstelling omdat het dier niet aan uw verwachting voldoet. U weet immers wat voor dier u koopt, waar u rekening mee moet houden en hoe u er voor moet zorgen. En dat is een prima uitgangspunt voor een goede relatie tussen u en uw huisdier!