Sluiten

Vogels

De vogels die als huisdier gehouden worden, kunnen enorm van elkaar verschillen. Ze lopen uiteen van kleine prachtvinkjes, zoals de zebravink, tot grote loopvogels, zoals de struisvogel, en van de vertrouwde kip tot exotische papegaaien. Er is veel variatie in formaat, kleur, behoeften en gedrag.

Wie vogels als huisdier wil houden, kan kiezen voor vogels die op het erf, in een wei of in en rond een vijver leven, voor vogels in een buitenvolière of voor vogels die men in huis kan houden. Veel vogels leven graag in een groep, andere liever per paartje of soms alleen. Vogels hebben ruimte nodig om te kunnen vliegen, zwemmen of scharrelen. Het kunnen bovendien hele intelligente dieren zijn.

Veel vogels kunnen ouder worden dan men misschien zou verwachten. Prachtvinkjes leven gemiddeld ongeveer 5 jaar, maar een kip kan al zo’n 10 tot 15 jaar oud worden, grasparkieten 15 tot 20 jaar en amazonepapegaaien wel 70 jaar. Dat is iets om bij aanschaf rekening mee te houden.

De behoeften van vogels lopen erg uiteen, bijvoorbeeld wat betreft voeding, huisvesting en verzorging. Het is dan ook belangrijk om u hier goed in te verdiepen voor u een keuze maakt. De huisdierenbijsluiters vertellen u wat elke soort nodig heeft en wat u kunt verwachten. In de praktische documenten vindt u extra informatie die u kan helpen uw vogels gezond en fit te houden.

Aanschaf en verzorging

Gedrag en opvoeding

Gezondheid