Sluiten

Voeding van uw hond - Algemeen

Voeding is een belangrijk onderdeel van de verzorging van een hond. Goede voeding helpt uw hond gezond te blijven. In de onderstaande tekst is algemene informatie over de voeding voor honden te lezen. U vindt er onder andere informatie over de voeding die de hond dagelijks nodig heeft, welke soorten voeding er allemaal verkrijgbaar zijn en wat veelgemaakte fouten zijn in de voeding van honden.

Wanneer u zich gaat verdiepen in hondenvoeding, dan kunt u verschillende termen en afkortingen tegenkomen. Hieronder vindt u de betekenis van deze woorden.

Geperste brokken
Bij geperste brokken wordt een aantal grondstoffen eerst voorbewerkt. Bij het persen wordt geen voldoende hoge temperatuur gebruikt om alle bacteriën te doden, daarom kan hierbij geen vers vlees gebruikt worden maar wordt vleesmeel gebruikt. Granen die gebruikt worden moeten voorgegaard zijn om ze te ontsluiten.

De grondstoffen worden gemalen en dan gemengd met vloeibaar vet en eventueel water. Dit mengsel wordt verwarmd met stoom en dan door een mal geperst. De temperatuur van de brokken is daarbij zo’n 70 tot 75 graden. Er komen lange brokken uit, die in kortere stukjes worden gebroken. De brokken worden daarna gekoeld en verpakt.

De geperste brok valt na het opeten uit elkaar in de maag. Geperste brokken nemen minder ruimte in de maag in dan geëxtrudeerde brokken. Dat zegt overigens niets over de vertering ervan.

Geëxtrudeerde brokken
Bij het maken van geëxtrudeerde brokken worden de grondstoffen eerst indien nodig fijngemaakt, gemengd en dan doorgevoerd naar het extrusievat waar ze worden gekneed en gemixt. Er wordt onder druk stoom en vocht toegevoegd. De massa in het extrusievat wordt verhit tot tenminste 100 graden maar meestal rond 130 graden. Hierdoor worden koolhydraten als granen beter verteerbaar en worden bacteriën gedood.

Het mengsel wordt daarna door een vorm geperst en in de gewenste grootte gesneden. Daardoor ontstaat de brokvorm. Als de brokken uit de extrusiemachine komen, valt de druk weg en zetten ze uit. Daarna worden ze gedroogd waardoor ze krokant worden en krijgen ze een coating van een smaakmaker (digest genoemd). Ook hittegevoelige stoffen zoals vetten worden daarmee nog toegevoegd. Als laatste stap worden de brokken gekoeld en verpakt.

Op geëxtrudeerde brokken moet meer gekauwd worden dan op geperste brokken. Wanneer een geëxtrudeerde brok in de maag komt zet deze uit doordat vocht wordt opgenomen en lost op die manier op.

KVV
KVV staat voor kant en klaar vers vlees. Het is gemalen vlees waar onder andere botten, spiervlees, orgaanvlees en vaak ook granen en groenten in zit. Er bestaan aanvullende en complete varianten KVV. Iedere fabrikant kan een andere verhouding van ingrediënten aan houden al naar gelang de achterliggende filosofie. De ene fabrikant wil een granenvrije KVV terwijl de andere er misschien geen groenten in doet.

BARF
BARF staat voor Bones And Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food en de meest gevolgde methode is die van de Australische dierenarts Ian Billinghurst. BARF is een manier van voeren waarbij de eigenaar zelf het voer samenstelt aan de hand van percentages bot, organen en spiervlees. Er kunnen ook groenten, granen en andere ingrediënten aan toegevoegd worden.

NRV
Een andere vorm van vlees voeren is de NRV (Natuurlijke Rauwe Voeding of Natuurlijk Rauw Voeren) methode, hierbij worden delen van dieren en hele dieren gevoerd. Ook hier wordt gebruikt gemaakt van percentages bot, spiervlees en orgaanvlees.

Prooidieren
Prooidieren zijn dieren die speciaal voor het voeren van andere dieren zijn gefokt. Het gaat om het hele dier inclusief de eventuele vacht. Onder prooidieren vallen onder andere ratten, muizen, kuikens, kwartels, hamsters, konijnen, cavia’s, duiven en diverse vissoorten. Vaak worden ze diepgevroren verkocht.