Sluiten

Rashonden met slechte gezondheid weggestuurd van prestigieuze hondenshow

14-03-2012

Zes honden die tot beste van hun ras werden uitgeroepen op Crufts, de grootste hondenshow van Engeland, werd deze titel afgenomen nadat een onafhankelijke dierenarts ze op hun slechte gezondheid had afgekeurd. Dit overkwam de Bassethound, de Clumber Spaniel, de Engelse Bulldog, de Mastiff, de Mastino Napoletano en de Pekingees.

Extra controle
Net als in Nederland verkeert ook in Groot-Brittannië de hondenfokkerij in zwaar weer. Onder druk van de publieke opinie besloot de organiserende Kennelclub een lijst van vijftien rassen op te stellen, die vanwege het uiterlijk dat de rasstandaard van hen verlangt, veelal een slechte gezondheid hebben. Zij kregen om die reden een extra controle tijdens de tentoonstelling. Het gaat om de Bassethound, Bloedhond, Bordeaux Dog, Chinese Naakthond, Chow Chow, Clumber Spaniel, Duitse Herdershond, Engelse Bulldog, Franse Bulldog, Mastino Napoletano, Mopshond, Oud Engelse Mastiff, Pekingees, Shar Pei en de Sint Bernhard.

Opschudding
Het initiatief van de Kennelclub heeft voor veel opschudding gezorgd in de hele (honden)wereld en staat op dit moment op diverse platforms ter discussie. De maatregel laat in elk geval zien dat ook de georganiseerde kynologie niet ziende blind en horende doof is voor de dramatische gezondheidstoestand waaronder veel honden lijden.

Meer weten? Lees erover in ons praktische document over erfelijke aandoeningen bij honden.