Sluiten

Meebrengen van zwerfdieren uit andere landen: niet doen!

01-06-2012

Vakantiegangers die naar Oost- of Zuid-Europa of Marokko gaan, worden op hun vakantiebestemming vaak geconfronteerd met zwerfdieren. Een bekend voorbeeld is het grote aantal honden dat in Zuid-Europa na het ren- en jachtseizoen op straat belandt en dan een zwervend bestaan leidt. Ook veel katten zwerven op straat, hoewel daar ook dieren tussen zitten die wel degelijk een eigenaar hebben.

Het LICG adviseert vakantiegangers dringend om geen zwerfdieren mee naar huis te nemen. “Wij begrijpen heel goed dat mensen bij het zien van dit leed graag iets voor de dieren willen doen en ze mee naar huis willen nemen, maar het is niet verstandig om dat te doen. Je lost er het probleem ter plaatse niet mee op. Ook zijn de dieren vaak niet gewend aan onze drukke maatschappij, zijn ze gewend om te jagen en hun eigen gang te gaan en hebben ze nooit geleerd om bijvoorbeeld in huis te wonen en aan de riem te lopen. Dat kan flinke problemen opleveren.

Bovendien kunnen dieren die afkomstig zijn uit deze landen infecties bij zich dragen die gevaarlijk zijn voor mens én huisdier.”  Recentelijk bleek dit weer toen een uit Marokko afkomstige hond in Amsterdam besmet bleek te zijn met rabiës. De hond moest worden geëuthanaseerd en alle mensen die in contact waren gekomen met de hond moesten worden opgespoord door de GGD voor preventieve behandeling.

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is voor mensen, honden en katten een potentieel dodelijke ziekte. De ziekte wordt overgebracht door het bijten, krabben of likken door besmette dieren. Honden en katten kunnen al dagen besmettelijk zijn zonder dat ze zelf verschijnselen vertonen. Als je op tijd weet dat je in contact bent geweest met een besmet dier, kun je een rabiësbehandeling ondergaan. Mensen die besmet zijn geraakt en niet behandeld worden, zullen uiteindelijk vrijwel allemaal overlijden. De incubatietijd voor mensen is meestal 20 tot 60 dagen, maar is sterk afhankelijk van de plaats van de verwonding. Er is nog geen manier om rabiës bij mensen te behandelen als de ziekteverschijnselen zich eenmaal voordoen. “Haal dus geen zwerfdieren aan en neem ze ook niet mee naar Nederland,” aldus het LICG. Rabiës komt overigens niet alleen voor bij honden en katten, maar ook fretten kunnen besmet worden. Deze drie huisdiersoorten mogen dan ook nooit zomaar de grens over, maar moeten ruim van tevoren gevaccineerd worden om verspreiding van rabiës en mogelijke gevaren voor mensen te voorkomen.

Ook voor wie zijn eigen hond, kat of fret mee naar het buitenland wil nemen, heeft het LICG een advies. “Voorkom vervelende verrassingen en zorg dat je weet welke eisen je vakantieland stelt aan je dier. Vergeet daarbij ook de landen waar je door heen reist niet. Je huisdier moet in ieder geval gechipt zijn, gevaccineerd zijn tegen rabiës en beschikken over een Europees dierenpaspoort.” Houdt ook rekening met bescherming tegen ziekten die in Nederland niet voorkomen, maar in andere landen wel. Meer informatie over huisdieren en vakantie, importeisen en dierziekten in het buitenland is hier te vinden.