Sluiten

DNA-databank als oplossing welzijnsproblemen rashonden

01-11-2012

De maatschappelijke discussie over erfelijke ziekten en schadelijke raskenmerken bij rashonden is volop gaande. De DNA-databank, ontwikkeld door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, maakt het mogelijk erfelijke ziektes vast te stellen en de fok van rashonden bij te sturen, zodat erfelijke ziektes niet meer doorgegeven worden.

In nauwe samenwerking ontwikkelden de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied en de faculteit Diergeneeskunde hiervoor de technische, organisatorische en juridische infrastructuur. Het systeem is in 2012 in praktijk gebracht om de praktische haalbaarheid te testen. Met de daarbij opgedane ervaringen kan het systeem aan alle rashondenorganisaties worden aangeboden. Met de informatie die hieruit voortkomt, kunnen straks relatief goedkope en betrouwbare DNA-tests voor erfelijke ziekten worden ontwikkeld. Dan wordt een succesvol beleid mogelijk om deze ziekten terug te dringen, aldus de initiatiefnemers.

De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren te Utrecht heeft in de afgelopen vier jaar constructief samengewerkt met de rasverenigingen van de cairn terriër, de labrador retriever en van de boxer. Van deze rassen is er een ideale set aan DNA-materiaal verzameld. Daardoor zijn er snel twee complexe ziektes (levershunt bij de cairn terriërs en de koperstapeling bij de labrador retrievers) vastgesteld en zijn genen gevonden die de ziekte veroorzaken.

(Bron: www.uu.nl)