Sluiten

Discussie over nut en noodzaak chipplicht katten

28-01-2013

Vorige week liet staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken, verantwoordelijk voor het dierenwelzijnsbeleid, de Tweede Kamer weten dat zij niet kiest voor een chipverplichting voor katten. De Partij voor de Dieren had daar vorig jaar november om gevraagd. De Dierenbescherming reageerde teleurgesteld op de beslissing van de bewindsvrouw.

De Partij voor de Dieren wilde dat het kabinet een einde maakt aan de illegale handel in katten en de jacht op loslopende katten in het buitengebied. Om het zwerfkattenprobleem bij de bron aan te pakken moet volgens de PvdD zo snel mogelijk een verplicht identificatie- en registratiesysteem worden ingevoerd. Ze vindt daar de Dierenbescherming aan haar zijde, die hetzelfde standpunt huldigt.

Staatssecretaris Dijksma denkt hier echter anders over en is daarom niet voor een chipplicht voor katten: "Gelet op de geringe bijdrage die een verplichte identificatie en registratie (I&R) voor katten levert aan de oplossing van de zwerfkattenproblematiek en vanwege de administratieve lasten voor burgers en bedrijfsleven kies ik niet voor om I&R voor katten verplicht te stellen". De Dierenbescherming roept Dijksma in een brief op haar beslissing opnieuw in overweging te nemen.

Behalve het terugdringen van het zwerfkattenprobleem en het eerder terugvinden van vermiste katten, zal de chipplicht er volgens de Dierenbescherming ook voor zorgen dat mensen zich bij aanschaf van een kat al bewuster zijn van hun zorgplicht. Ook verwacht de Dierenbescherming dat het ongebreideld fokken van nestjes met huiskatten sterk zal afnemen, omdat ook deze kleinschalige fokkers zich zullen moeten registreren. Wat betreft de kosten stelt de Dierenbescherming dat deze beperkt zijn omdat deze toch al gemaakt worden voor de invoer van de verplichte I&R voor honden.