Sluiten

Zwerfdieren in het buitenland helpen

14-08-2013

In veel vakantielanden vormen zwerfhonden een groot probleem. Wie van honden houdt krijgt soms de behoefte om deze dieren te helpen. Maar wat kun je doen? Neem in ieder geval nooit zelf zwerfdieren mee naar huis. Het dier kan gezondheids- of gedragsproblemen hebben en moeite hebben om zich in onze, totaal andere, maatschappij aan te passen.

Zwerfhonden zijn niet gewend aan een leven in een huiskamer en hebben nooit geleerd om aan de riem te lopen. Ze zijn vaak niet gesocialiseerd en kunnen angstig worden van alle nieuwe dingen. Dat kun je lang niet altijd weg krijgen met training! Zulke dieren doe je er geen plezier mee om ze te dwingen hier te leven.

Behalve dat het niet verstandig is om de dieren mee te nemen is het ook niet mogelijk vanwege de invoereisen. Elk dier dat de grens over gaat moet tijdig gevaccineerd zijn, gechipt en een paspoort of gezondheidsdocument hebben. Soms is er een bloedtest nodig en krijg je te maken met een lange wachttijd.

Het LICG adviseert mensen die zwerfdieren willen helpen te kiezen voor hulp in het land zelf. Alleen dan kun je effectief iets aan het probleem doen. Er zijn organisaties die zich inzetten voor zwerfhonden en zwerfkatten. Bijvoorbeeld door castratieprojecten uit te voeren en te zorgen voor medische hulp. Veel organisaties die zich vanuit Nederland bezighouden met zwerfdieren zijn verenigd in het Animal Foundation Platform.

Mocht u toch een hond een tweede kans willen geven en daarbij een hond uit het buitenland verkiezen boven een hond uit een Nederlands asiel, zorg er dan voor dat u weet wat u doet. Ga alleen in zee met een betrouwbare organisatie, die alleen die honden voor adoptie aanbiedt waarvan men weet dat ze gezond zijn en ook qua gedrag geschikt zijn om in Nederland te leven. De Hondenbescherming heeft hiervoor een Buitenlandse Honden Checklist opgesteld. Lees meer in ons praktische document over zwerfhonden.