Sluiten

Veel vuurwerkoverlast voor huisdieren

15-01-2014

Opvallend veel meldingen van vuurwerkoverlast gingen over huisdieren die gestresst raken van het vuurwerk dat werd afgestoken. 10.000 van de 70.000 klachten die tot oudejaarsavond bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn binnengekomen, hadden betrekking op huisdieren die lijden onder de knallen. Dat heeft een woordvoerder van het meldpunt laten weten.

Het grootste deel van die klachten ontving het Meldpunt Vuurwerkoverlast op 30 en 31 december. Een vrouw uit Groningen liet bijvoorbeeld weten dat haar poes zo bang is voor vuurwerk, dat het dier al een week achter in de kast zit. „Zo gaat dat elk jaar”, meldt ze. „Zelfs in het bos waar het hele dorp zijn honden mag uitlaten, wordt al drie dagen lang vuurwerk afgestoken. Onze honden zijn op van de zenuwen”, klaagt een man uit Den Dolder. ‘Bij elke knal krimpt hij in elkaar’

Ook geleide- en hulphonden hebben het lastig gehad rond de jaarwisseling. Daarmee ervaren ook hun baasjes overlast. „Door de harde knallen durft mijn blindengeleidehond de straat niet meer op. Ik ben gedwongen om thuis te blijven”, schrijft een Tilburgse vrouw. Een rolstoelgebruiker in Nijmegen meldt dat zijn hulphond bij elke knal in elkaar krimpt, doordat er vorig jaar vuurwerk naar het dier werd gegooid.

Rapport voor Tweede Kamer

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast heeft inmiddels al meer dan 85.000 meldingen ontvangen. Het was nog tot 3 januari 2014 mogelijk een klacht in te dienen bij het meldpunt. Nu worden alle meldingen verwerkt in een rapport. Dat wordt begin 2014 aangeboden aan de Tweede Kamer en aan 15 burgemeesters.

Trainen voor volgend jaar

Het loont de moeite om te proberen vuurwerkangst bij dieren weg te trainen. U moet daar op tijd mee beginnen. Vuurwerktraining bestaat er meestal uit dat vuurwerkgeluiden gecombineerd worden met iets leuks of iets lekkers. Daarbij wordt bijvoorbeeld een CD gebruikt met vuurwerkgeluid. Het duurt een aantal weken tot een aantal maanden voor het dier zover is dat hij ook van volle geluidssterkte niet meer opkijkt. Wilt u weten hoe u dit het beste aan kunt pakken? Kijk dan in ons Praktisch document 'Vuurwerk'.

Bron: dierennieuws.nl