Sluiten

Onderzoek: meer ziektes bij rashonden en look-alikes dan bij bastaards

27-05-2014

Bij veel hondenrassen en look-alikes komen meer erfelijke aandoeningen voor dan bij kruisingen, ook wel bastaards of vuilnisbakkenras genoemd. Dat blijkt uit een onderzoek dat staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft laten uitvoeren door de Universiteit Utrecht en dat zij 27 mei 2014 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Zo hebben labradors vaker last van aandoeningen aan ellebogen en heupen dan bastaards en is de leeftijd waar op gewrichtsproblemen optreden bij de Chihuahua en Franse Bulldog lager dan bij kruisingen. Op dit type aandoeningen wil de staatssecretaris meer rashonden en raskatten laten onderzoeken. Verder worden betrokken rasverenigingen en fokkers aangesproken op hun rol en verantwoordelijkheid in de aanpak van deze erfelijke aandoeningen. Ook moeten consumenten weten waar op te letten bij de aanschaf van een huisdier van een bepaald ras.

Welzijn huisdieren

Staatssecretaris Dijksma: 'Het mag niet zo zijn dat het fokken op uiterlijke kenmerken leidt tot dierenleed. Het welzijn van huisdieren staat wat mij betreft voorop. Fokkers hebben hierin een belangrijke verantwoordelijkheid, maar ook de koper van een hond of kat speelt hierin een rol'.

Schadelijke raskenmerken

In het eerste rapport over het onderzoek ‘Incidentie van schadelijke raskenmerken en erfelijke gebreken bij populaties van gezelschapsdieren’ van de Universiteit Utrecht blijkt dat bij de Chihuahua knieproblemen, geboorteproblemen en een te lage bloedsuikerspiegel bij pups meer voorkomen dan bij bastaards.

Problemen aan voorste luchtwegen, oren, wervelkolom, ogen en geboorteproblemen komen meer voor bij de Franse Bulldog dan bij kruisingen.

De Labrador Retrievers hebben meer last van elleboogdysplasie en heupdysplasie dan gemixte honden.

Bij Perzische katten komen problemen aan de nieren, huid en ogen meer voor dan bij de gewone huiskat. Hiervan zijn de aandoeningen aan de ogen het belangrijkst.

Verantwoordelijkheid fokker en consument

In overleg met het LICG en de overkoepelende organisaties van honden- en kattenfokkers worden de resultaten van dit onderzoek onder de aandacht van de consument gebracht. Dijksma wil dat fokkers zich nog meer organiseren en ook bijdragen aan het oplossen van erfelijke aandoeningen bij rashonden. De Raad van Beheer, de koepelorganisatie voor de rashonden met stamboom, werkt al samen met diverse betrokken partijen uit de gezelschapsdierensector aan de opzet van een gezamenlijk projectplan om te komen tot gezonde en socialere honden in Nederland. De staatssecretaris noemt het invoeren van een keurmerk en DNA-test een ‘eerste stap in de goede richting’.

Vervolgonderzoek

Het vervolgonderzoek richt zich op de hondenrassen Cavalier King Charles Spaniël, de Berner Sennenhond en de Hollandse Herder en op het kattenras de Maine Coon. De resultaten worden medio 2015 verwacht.

Bron: Rijksoverheid.nl

 

Rashonden?

Opgemerkt moet worden dat de in het onderzoek meegenomen honden grotendeels geen officiële rashonden met stamboom waren. Deze honden zijn in feite dan ook geen rashonden, maar 'look-alikes'. Hun afstamming is niet gecontroleerd. Er kunnen daarom geen conclusies worden getrokken over de mate waarin de beschreven aandoeningen voorkomen bij honden met en zonder stamboom.

Binnen rasverenigingen wordt steeks vaker aandacht geschonken aan de problematiek van erfelijke aandoeningen, maar zoals het onderzoek aangeeft bestaan er in de ongeorganiseerde fokkerij nauwelijks samenwerkingsverbanden en wordt geen centrale afstammingsregistratie bijgehouden. Het ontbreekt dan aan een overkoepelende organisatie die kan zorgen voor naleving van basisregels rondom welzijn, gezondheid en inteeltbeperking. Dit maakt het moeilijk om een systeem ter verbetering van de gezondheid van dieren in te voeren.

Lees meer over erfelijke aandoeningen van honden en katten in de Praktische Documenten "Overzicht erfelijke aandoeningen bij honden" en "Overzicht erfelijke aandoeningen bij katten". Meer achtergrondinformatie over erfelijke aandoeningen leest u in ons document over de problematiek en oplossingen van erfelijke aandoeningen.