Sluiten

Hond mee op wintersport

22-01-2015

Steeds meer mensen nemen de hond mee op wintersport. De meeste honden vinden winter en sneeuw fantastisch. Maar er zijn toch ook zaken om rekening mee te houden.

De hond kan ook op wintersport niet de hele dag alleen kan blijven. Zeker niet in een nieuwe vreemde omgeving. Dus een hele dag skiën zit er dan niet in. Maar het is natuurlijk wel prachtig om een mooie sneeuwwandeling te maken met de hond. Wissel een half dagje skiën lekker af met een mooie wandeling. Bekijk vooraf even of het skigebied van uw keuze ook een leuk aanbod heeft van winterwandelroutes. Laat uw hond nooit op geopende skipistes lopen want dat is levensgevaarlijk, voor zowel de hond als de skiërs.

Verder is het raadzaam om de pootjes van de hond goed te verzorgen. Zeker in verse sneeuw gaan sneeuwklonten vast zitten aan de pootharen en tussen de tenen. Zorg er voor dat u de lange haren rond de poten en tenen een beetje wegknipt en smeer voor het wandelen de poten in met vaseline of speciale potenwax. Op de asfaltwegen wordt vaak gestrooid met pekel. Dat kan de voetzooltjes irriteren. Spoel daarom bij thuiskomst de pootjes af en maak ze goed droog.

Een hond die lekker actief is buiten blijft voldoende warm. Maar voor dun behaarde of oudere honden kan een dekje nodig zijn. Laat een natte hond nooit buiten in de vrieskou, want een natte vacht isoleert slecht. Laat de hond dan ook niet in de auto want daar wordt het net zo koud als buiten en de hond kan onvoldoende bewegen om warm te blijven.

Natuurlijk moet u vooraf checken of er in de accommodatie die u wilt boeken wel huisdieren zijn toegestaan, want dat is lang niet altijd het geval. Neem zijn eigen mandje of kussen mee zodat uw dier ook daar zijn eigen plekje krijgt. Vergeet ook zijn eigen voer niet, want uw merk is op de plek van bestemming misschien niet te verkrijgen.

Verder is het belangrijk dat u alle papieren en benodigde inentingen hebt om met het dier naar het buitenland te reizen. Denk er aan dat u niet alleen checkt wat de voorwaarden zijn van het land waar u naar toe gaat, maar ook van de landen waar u doorheen reist. Reist u binnen Europa dan moet u in ieder geval een Europees paspoort hebben, moet uw dier gechipt zijn en ingeënt tegen hondsdolheid. Heeft u nog geen hondenpaspoort? Let dan op dat u het nieuwe EU dierenpaspoort krijgt van de dierenarts. Dat is vanaf dit jaar verplicht. Check ook vooraf of uw rashond wel mee mag naar dat land. In sommige landen, zoals in Frankrijk, zijn bepaalde rassen verboden. Lees meer over invoereisen in Europa.

Zorg tenslotte voor een veilige reis. Laat uw hond niet los liggen in de auto want bij een ongeluk wordt uw dier een levensgevaarlijk projectiel. Plaats een goede reiskennel achterin of zorg voor stevige autogordels speciaal voor uw hond. Zorg er verder voor dat u water en een bakje bij u hebt om de hond onderweg wat te kunnen laten drinken. In het Praktisch document “Uw huisdier in de auto” staat nog veel meer handige informatie.

Alles goed voorbereid?  Fijne vakantie!