Sluiten

Foute Fokker

 

Bekijk het Stappenplan 'Puppy via internet' 

Bekijk de puppy-checklist 

Het lijkt zo makkelijk: een puppy kopen. Genoeg aanbod op het internet, leuke pups die u direct kunt komen halen. Maar pas op: achter veel schattige advertenties gaan foute fokkers en handelaars schuil. Hoe zorgt u ervoor dat u geen slachtoffer wordt van een malafide hondenhandelaar, en zo onbedoeld zijn wanpraktijken in stand houdt?

Trucjes

Deze handelaars weten precies hoe ze u moeten overhalen een pup bij hen te kopen. Men schermt met nietszeggende kreten als Rijkserkend, UBN nummer en Kamer van Koophandel. Dat zegt echter niets over hoe zij te werk gaan. Weliswaar heeft elke goede, wat grotere fokker een UBN nummer en KvK inschrijving, maar andersom is niet elke fokker met een UBN en KvK nummer een goede fokker... De pups zijn uiteraard ‘in huis opgegroeid’, ‘van privé fokkers afkomstig’ en ‘goed gesocialiseerd en gezond’. De werkelijkheid is dat ze vaak afkomstig zijn uit grote fokschuren in het buitenland, ze zijn lang niet altijd afdoende ingeënt en ontwormd, en aan socialisatie is niets gedaan.

De moeder? Die is nét even weg, wat wilt u, met die drukke pups mag ze ook wel even wat rust krijgen, nietwaar? Nee, een ander keertje terugkomen is niet verstandig, want misschien zijn de pups dan wel weg. U zou ze toch niet willen mislopen?

En misschien nog wel de beste truc: U krijgt zo snel mogelijk een pupje in handen geduwd. Probeer dan nog maar eens nee te zeggen, met zo’n wolbaaltje met onschuldige oogjes in uw armen. Zelfs als u al twijfelt over de eerlijkheid van de handelaar, is dat vaak voldoende om te vergeten het paspoort te checken en alle belangrijke zaken na te vragen. Of u vertrouwt het niet, maar wilt de pup ‘redden’. Goed bedoeld, maar vergeet niet dat dan de volgende dag een nieuwe order voor nog meer pupjes de deur uit gaat naar de leveranciers in het buitenland…

Vraag en aanbod

Met malafide hondenhandel wordt veel geld verdiend. En zo lang mensen de pupjes blijven kopen, gaat de handel door. Ten koste van de moederhonden, die nestje na nestje moeten krijgen. Ten koste van de pups, die regelmatig overlijden aan infecties of hun leven lang angstig blijven. En ten koste van de nieuwe eigenaars, die het risico lopen op een zieke pup. Veel kosten, veel verdriet en teleurstelling.

Bent u op zoek naar een pupje? Wees dan goed voorbereid en herken de trucjes van de malafide handelaars. Zoekt u online naar een pup, gebruik dan het Stappenplan 'Puppy via internet'. Gaat u kijken, weet dan waar u op moet letten: print de puppychecklist uit en ga nooit over 1 nacht ijs. Zoek een betrouwbare fokker waar u meerdere keren kunt komen kijken en die u alles laat zien en niet alleen de deal wil sluiten.

Bekijk het Stappenplan 'Puppy via internet' 

Bekijk de puppy-checklist 

Bekijk de video's 

Bekijk waar u nog meer op moet letten om de foute fokker te kunnen ontmaskeren!

Hieronder vindt u de cartoons met overige aandachtspunten.

Heeft de fokker niet teveel nestjes?

Een fokker die serieus met socialisatie bezig is heeft hooguit één of een beperkt aantal nestjes. Vraag wat de fokker aan socialisatie doet.

Ligt het nest bij de fokker in huis?

Onder huiselijke omstandigheden went een pup het beste aan allerlei mensen, andere dieren en huiselijke geluiden.

Is de ruimte waar de pups rondlopen schoon?

Hygiëne is belangrijk. Honden die opgroeien in hun eigen vuil worden vaak moeilijk zindelijk.

Reageren de pups blij op uw bezoek?

Een jonge pup hoort vriendelijk en nieuwsgierig te zijn en niet schrikkerig.

Is er een inentingsbewijs?

Pups moeten ontwormd zijn en ingeënt zijn tegen hondenziekte en het parvovirus, pups uit het buitenland ook tegen hondsdolheid (rabiës). De rabiësvaccinatie mag pas gegeven worden als de pup 12 weken is, daarna geldt een wachttijd van 3 weken. Buitenlandse pups die jonger zijn dan 15 weken zijn dus niet legaal! Controleer het vaccinatieboekje of paspoort.

Zijn de pups gechipt?

Pups moeten al bij de verkoper gechipt en geregistreerd zijn. Vraag de fokker om het registratiebewijs van de databank en laat u niet afschepen.

Hoe zit het met extreme kenmerken en erfelijke afwijkingen?

Fokt de fokker hondjes met een extreem uiterlijk, zoals bijvoorbeeld veel te platte neuzen of heel korte pootjes? Doe het dan niet. Dit is niet mooi of schattig. De hondjes zijn vaak minder fit en kunnen allerlei gezondheidsproblemen krijgen. Verdiep u vooraf ook in mogelijke erfelijke afwijkingen van het ras. Vraag de fokker of de ouders getest zijn en of u de officiële papieren van de uitslagen mag bekijken.

Stelt de fokker u ook vragen?

Een goede fokker wil dat de pups goed terecht komen en informeert naar uw situatie en verwachtingen. U hoort veel informatie over de pup te krijgen en mag altijd bellen bij vragen.