Sluiten

Stappenplan: herken de foute fokker

Internet staat vol advertenties met schattige puppy’s. Helaas zijn er veel onbetrouwbare fokkers en handelaars. Zij willen geld verdienen ten koste van u en de pups. Hoe vindt u een betrouwbaar adres en hoe herkent u een foute fokker? Deze 6 stappen helpen u daarbij.

VANAF THUIS

Stap 1

Advertentie selecteren

Alarmbellen moeten afgaan bij teksten zoals: ‘thuislevering mogelijk’ en ‘direct af te halen’. Trap ook niet in mooie woorden zoals ‘erkende fokker’ en ‘rasecht’. Kijk op de foto’s om te zien waar de pup opgroeit (liefst in huis!). Check ook de leeftijd van de pups: een Nederlandse pup moet bij verkoop minstens 7 weken oud zijn, een pup uit het buitenland 15 weken.

Lees meer

Stap 2

De aanbieder checken

Heeft de aanbieder veel advertenties? Gebruikt hij/zij meerdere gebruikersnamen en telefoonnummers? Grote kans dat u in dat geval te maken hebt met een massafokker of handelaar. Koop hier dan geen pup! Check ook altijd of u ervaringen van anderen kunt vinden.

Lees meer

Stap 3

Contact opnemen

Heeft u een aanbieder gevonden? Vraag vóór u gaat kijken om de volgende zaken: foto’s van de pups die bij hun moeder drinken, informatie over de vader van de pup, scan van het paspoort of entboekje en een koopcontract. Vraag ook of u een aantal keer kunt komen kijken en let er hierbij op dat de plaats gelijk is aan de plaats in de advertentie. Anders zijn de pups dus niet thuis bij de aanbieder opgegroeid.

Lees meer

OP BEZOEK

Stap 4

De puppy-checklist

Gaat u op bezoek bij de pups? Dan zijn er veel dingen waar u op moet letten. Gedragen ze zich sociaal, zijn ze gevaccineerd, zijn ze gechipt en wat is hun nationaliteit? In de puppy-checklist vindt u alle belangrijke zaken terug. Print het laatste blad uit en neem het mee als u bij het nestje gaat kijken.

Lees meer

Stap 5

Het eerste bezoek

Kijk goed om u heen en stel vragen. Leven de pups echt op de plek waar u ze bezichtigt of zijn ze daar even neergelegd? De moederhond moet aanwezig zijn. Gedraagt zij zich ook als moeder? Kijk of de pups niet uit verschillende nestjes zijn samengevoegd. Moet u aanbetalen, vraag dan altijd om een bewijs van betaling met een handtekening. Betaal nooit contant!

Lees meer

Stap 6

Bedenktijd

De moeilijkste stap: laat u niet verleiden om direct bij het eerste bezoek een pup mee te nemen. Zet thuis alles op een rijtje en ga na of u het eens bent met alle afspraken en of deze pup echt geschikt is voor u. Bent u nog steeds enthousiast? Maak dan verdere afspraken met de fokker, bereid u voor op de komst van de pup en geniet van de voorpret!

Lees meer