Sluiten

Een eigen ligplaats voor de hond

Honden hebben een eigen, veilige ligplek nodig. Hier kunnen ze slapen, uitrusten, hun kluif opeten of zich terugtrekken als het hen te druk is. Bij het kiezen van een geschikte ligplek voor de hond is er een aantal zaken om rekening mee te houden. Er zijn allerlei verschillende mogelijkheden om uw hond een eigen plek te geven.

Bench

Voor een pup is een bench vaak het meest geschikt. Dit is een soort ‘kooi’ van metaal of van kunststof. Hoewel sommige mensen dit zielig vinden, is het voor de hond vaak een heerlijke eigen plek, afgeschermd van de rest van de kamer, waar ze zich kunnen terugtrekken. Sommige honden vinden het prettig als er een kleed over de bench ligt, zodat ze een lekker donker ‘hol’ hebben. Bijkomend voordeel is dat de bench dicht kan. Als u een pup heeft, is dat ideaal, want zo heeft de pup geen kans om als u even geen tijd heeft om op te letten, op onderzoek uit te gaan in uw huiskamer. U voorkomt zo dat hij binnen plast of overal zijn tanden in zet. Maar ook voor een nieuwe volwassen hond is een bench heel handig als u even geen oogje in het zeil kunt houden. En als u jonge kinderen heeft dan is een bench een manier om te zorgen dat uw kind niet zomaar bij de hond kan komen. Ook bij zindelijkheidstraining is dit een handig hulpmiddel omdat honden hun eigen slaapplek zo lang mogelijk droog zullen houden.

Een bench moet zo groot zijn dat uw hond er goed in kan liggen en staan zonder klem te zitten en zich gemakkelijk kan omdraaien, maar moet ook weer niet te groot zijn. Dat laatste geldt zeker als u de bench gebruikt bij zindelijkheidstraining: een pup in een te grote bench zal deze verdelen in een gedeelte om te slapen en een gedeelte om te plassen. Wilt u de bench ook blijven gebruiken als uw hond volwassen is en koopt u hem op de groei, gebruik dan een schot om de bench kleiner te maken zolang de pup nog klein is.

U moet uw hond wel leren wennen aan de bench voordat u hem er in kunt laten met het deurtje dicht. Zorg ervoor dat de bench een leuke plek wordt. Geef de hond zijn eten en kluifjes in de bench, leg er een speeltje en een kleedje in en leg een pup er in als hij bijna in slaap valt. Eerst houdt u het deurtje gewoon open, later doet u het deurtje even kort dicht. Doe de deur open voordat de hond zelf door bijvoorbeeld piepen of krabben aangeeft dat hij er uit wil, anders leert hij dat zijn pogingen succes hebben en blijft hij dit doen. Bent u te laat en gaat de hond toch piepen of krabben, negeer dit dan totdat hij een aantal tellen rustig is. Haal hem er dan uit en beloon hem.

Mand

Voor een volwassen hond waarvan u weet dat hij zich netjes gedraagt in huis is een mand vaak een lekkere ligplek. Er zijn allerlei soorten manden, van plastic, riet of van stof met een polyether matraskern. Kies liefst een mand die goed schoon te maken is (denk daarbij ook aan vlooienbestrijding) en van stevig materiaal. Sommige honden vinden riet lekker om op te kauwen en trekken een stoffen mand kapot. Zorg dat de mand groot genoeg is voor uw hond om comfortabel in te liggen.

Stretcher/hondenbed

Een stretcher kan een handige en gemakkelijk mee te nemen ligplaats zijn voor uw hond. Een voordeel is dat de hond een eindje van de grond ligt zodat kou en tocht langs de grond geen vat op hem krijgen. Een nadeel kan zijn dat er geen zijranden aan zitten waardoor tocht van opzij niet wordt tegengehouden. Het is verstandig om een deken of hoes over de stretcher te doen zodat u deze goed kunt wassen.

Kleed/kussen

Sommige honden hebben voldoende aan een kleed of een kussen om op te liggen. Met een kleed moet u er wel rekening mee houden wat voor type vacht de hond heeft, want voor een kortharige hond is alleen een kleed op een harde ondergrond soms wat te hard. In datgeval kunt u beter een hondenkussen nemen. Voordeel van een kleed boven een kussen is dat het goed wasbaar is. Veel kussens hebben om die reden gelukkig een afneembare hoes. Een kussen zelf is lastig schoon te maken. Soms kan het handig zijn om de hond zowel een kleed als eigen plek aan te leren als bijvoorbeeld een mand of bench. Een kleedje kunt u immers gemakkelijk meenemen als u eens uit eten of op visite gaat, zodat u ook in een vreemde omgeving de hond op zijn eigen vertrouwde plek kunt laten liggen.

Op de grond

Sommige honden zoals de grote langharige berghonden vinden het niet zo prettig om ergens op te liggen. Zij hebben het in huis al snel warm en liggen liefst op koude plavuizen. Zorg er dan voor dat er voor hen een goede ligplaats is zodat ook zij hun eigen plek hebben.

Kies een geschikte plek

Een tweede overweging is waar u de ligplaats van de hond zult kiezen. Houd er hierbij rekening mee dat een hond graag in het gezelschap van zijn groep is en vaak alles in de gaten wil kunnen houden. Maar de plek moet ook zodanig liggen dat de hond niet in de doorloop ligt, want dan komt hij niet tot rust. Een hoekje van de kamer is vaak een goede keuze, zodat hij zich kan terugtrekken maar toch overzicht kan houden. Zorg ook voor een plek uit de zon, niet naast de verwarming (tenzij u een oude en kouwelijke hond heeft, deze vinden een warm plekje vaak wel prettig) en niet op de tocht. Vlak naast de televisie of naast de luidsprekers van de stereo is geen goede plek.

Bij een hond die te sterk aan de eigenaar gebonden is kan het zinnig zijn de mand zo te plaatsen, dat er afstand tussen de hond en de eigenaar wordt gecreëerd.

Op commando

Het is erg handig als u de hond op commando naar zijn plek kunt sturen. Doe dit overigens nooit voor straf: de hond zal zijn ligplek dan als strafplek gaan zien in plaats van als zijn eigen, veilige rustplek.

Neem iets lekkers, loop naar de plaats van uw hond en roep hem naar u toe. Met het lekkers in uw hand lokt u hem er op het kleed of in de mand of bench en u zegt het woord ‘plaats’. Zodra hij er op of in staat, geeft u hem het lekkers. Later kunt u hem met behulp van het lekkers in een zittende of liggende houding sturen voor u de beloning geeft. Vervolgens kunt u dit vanaf een kleine afstand gaan oefenen door een duidelijke wijzende beweging naar de plaats te maken terwijl u het woord ‘plaats’zegt. U kunt deze oefening ook goed aanleren met behulp van een clicker. Vraag uw hondeninstructeur om advies.

Geef hem rust

De ligplek van uw hond is een plek voor hem alleen. Laat hem dan ook met rust als hij er ligt. Leer kinderen dat ze de hond niet mogen aaien en niet naar hem toe mogen gaan als hij in de mand of bench ligt. Een slapende hond kan schrikken van een plotselinge aanraking. Laat uw kind nooit zelf in de hondenmand of bench gaan zitten! Wilt u iets van uw hond en ligt hij in zijn mand, roep hem dan liever naar u toe dan dat u naar hem toe gaat.