Sluiten

Een eigen ligplaats voor de hond

Honden hebben een eigen, veilige ligplek nodig. Hier kunnen ze slapen, uitrusten, hun kluif opeten of zich terugtrekken als het hen te druk is. Bij het kiezen van een geschikte ligplek voor de hond is er een aantal zaken om rekening mee te houden. Er zijn allerlei verschillende mogelijkheden om uw hond een eigen plek te geven.

Bench

Voor een pup is een bench vaak een geschikt hulpmiddel bij de opvoeding. Dit is een soort ‘kooi’ van metaal of van kunststof. Een voorwaarde voor het gebruik van een bench is dat u deze eerst op een positieve manier moet aanleren, zodat de pup het een fijne plek gaat vinden.

Na het aanleren kan een bench gebruikt worden bij bijvoorbeeld zindelijkheidstraining of om te voorkomen dat de pup overal zijn tanden in zet als u even niet kunt opletten. Ook kan een bench dienst doen als tijdelijk hulpmiddel bij gedragsproblemen, of om te zorgen dat een hond rust neemt na bijvoorbeeld een verwonding of operatie. In zo’n geval is het gunstig als de hond eerder al gewend is aan een bench.

Als u de bench goed heeft aangeleerd, is een open bench voor de hond vaak een heerlijke eigen plek, afgeschermd van de rest van de kamer, waar ze zich kunnen terugtrekken.
Een bench is echter niet bedoeld om uw hond urenlang in op te sluiten! Doe de bench alleen dicht voor korte periodes. De bedoeling is dat u door training uw hond leert om zich zo te gedragen dat u de bench voortaan open kunt laten.

Uitgebreide informatie over het aanleren van de bench en hoe u deze op een goede, diervriendelijke manier gebruikt leest u in het artikel ‘Een hondenbench gebruiken’.

Mand

Voor een volwassen hond waarvan u weet dat hij zich netjes gedraagt in huis is een mand vaak een lekkere ligplek. Er zijn allerlei soorten manden, van plastic, riet of van stof met een polyether matraskern. Kies liefst een mand die goed schoon te maken is (denk daarbij ook aan vlooienbestrijding) en van stevig materiaal. Sommige honden vinden riet lekker om op te kauwen en trekken een stoffen mand kapot. Zorg dat de mand groot genoeg is voor uw hond om comfortabel in te liggen.

Stretcher/hondenbed

Een stretcher kan een handige en gemakkelijk mee te nemen ligplaats zijn voor uw hond. Een voordeel is dat de hond een eindje van de grond ligt zodat kou en tocht langs de grond geen vat op hem krijgen. Een nadeel kan zijn dat er geen zijranden aan zitten waardoor tocht van opzij niet wordt tegengehouden. Het is verstandig om een deken of hoes over de stretcher te doen zodat u deze goed kunt wassen.

Kleed/kussen

Sommige honden hebben voldoende aan een kleed of een kussen om op te liggen. Met een kleed moet u er wel rekening mee houden wat voor type vacht de hond heeft, want voor een kortharige hond is alleen een kleed op een harde ondergrond soms wat te hard. In datgeval kunt u beter een hondenkussen nemen. Voordeel van een kleed boven een kussen is dat het goed wasbaar is. Veel kussens hebben om die reden gelukkig een afneembare hoes. Een kussen zelf is lastig schoon te maken. Soms kan het handig zijn om de hond zowel een kleed als eigen plek aan te leren als bijvoorbeeld een mand of bench. Een kleedje kunt u immers gemakkelijk meenemen als u eens uit eten of op visite gaat, zodat u ook in een vreemde omgeving de hond op zijn eigen vertrouwde plek kunt laten liggen.

Op de grond

Sommige honden zoals de grote langharige berghonden vinden het niet zo prettig om ergens op te liggen. Zij hebben het in huis al snel warm en liggen liefst op koude plavuizen. Zorg er dan voor dat er voor hen een goede ligplaats is zodat ook zij hun eigen plek hebben.

Kies een geschikte plek

Een tweede overweging is waar u de ligplaats van de hond zult kiezen. Houd er hierbij rekening mee dat een hond graag in het gezelschap van zijn groep is en vaak alles in de gaten wil kunnen houden. Maar de plek moet ook zodanig liggen dat de hond niet in de doorloop ligt, want dan komt hij niet tot rust. Een hoekje van de kamer is vaak een goede keuze, zodat hij zich kan terugtrekken maar toch overzicht kan houden. Zorg ook voor een plek uit de zon, niet naast de verwarming (tenzij u een oude en kouwelijke hond heeft, deze vinden een warm plekje vaak wel prettig) en niet op de tocht. Vlak naast de televisie of naast de luidsprekers van de stereo is geen goede plek.

Bij een hond die te sterk aan de eigenaar gebonden is kan het zinnig zijn de mand zo te plaatsen, dat er afstand tussen de hond en de eigenaar wordt gecreëerd.

Op commando

Het is erg handig als u de hond op commando naar zijn plek kunt sturen. Doe dit overigens nooit voor straf: de hond zal zijn ligplek dan als strafplek gaan zien in plaats van als zijn eigen, veilige rustplek.

Neem iets lekkers, loop naar de plaats van uw hond en roep hem naar u toe. Met het lekkers in uw hand lokt u hem er op het kleed of in de mand of bench en u zegt het woord ‘plaats’. Zodra hij er op of in staat, geeft u hem het lekkers. Later kunt u hem met behulp van het lekkers in een zittende of liggende houding sturen voor u de beloning geeft. Vervolgens kunt u dit vanaf een kleine afstand gaan oefenen door een duidelijke wijzende beweging naar de plaats te maken terwijl u het woord ‘plaats’zegt. U kunt deze oefening ook goed aanleren met behulp van een clicker. Vraag uw hondeninstructeur om advies.

Geef hem rust

De ligplek van uw hond is een plek voor hem alleen. Laat hem dan ook met rust als hij er ligt. Leer kinderen dat ze de hond niet mogen aaien en niet naar hem toe mogen gaan als hij in de mand of bench ligt. Een slapende hond kan schrikken van een plotselinge aanraking. Laat uw kind nooit zelf in de hondenmand of bench gaan zitten! Wilt u iets van uw hond en ligt hij in zijn mand, roep hem dan liever naar u toe dan dat u naar hem toe gaat.