Sluiten

Vachtverzorging bij de hond

Vachtverzorging is bij elke hond nodig. De hoeveelheid tijd die u daaraan kwijt bent, is afhankelijk van het type vacht. Een kortharige hond heeft natuurlijk minder borstelen of kammen nodig dan een langharige hond, maar tijdens de ruiperiode zult u ook bij hen tijd moeten steken in de verzorging van de vacht. Hoe u de vacht moet verzorgen en welke materialen u daarbij nodig heeft, is per vachttype verschillend. Sommige dingen kunt u zelf doen, voor andere kunt u het beste een trimsalon inschakelen.

Oefenen

Het is erg belangrijk dat een hond er aan gewend is dat u zijn vacht verzorgt en hij toestaat dat u overal aan komt. Het moet dus van jongs af aan geoefend worden.

In eerste instantie begint u hierbij met het oefenen om overal aangeraakt te worden. Dat bouwt u voorzichtig op. Dit geldt voor pups maar ook voor een eventuele nieuwe volwassen hond als deze nog niet veel gewend is.

Begin met gewoon aaien over borst en rug, neem dan ook de kop en poten erbij, aai de hond eens over zijn buik. Bij een pup is dit vaak geen probleem, bij een volwassen hond moet u rustig proberen wat de hond prettig vindt en wat niet. Oefen steeds kort, spreek de hond rustig toe en stop voor hij het vervelend gaat vinden. Kijk ook eens in de oren, tussen de tenen of in de bek. Hij moet het normaal gaan vinden dat u overal aankomt.

Als de hond het geen probleem vindt dat u hem overal aanraakt, kunt u gaan oefenen met een borstel. Het is handig om er meteen een ritueel van te maken zodat de hond weet wat hij kan verwachten. Roep hem naar u toe, liefst op een vaste plek. Heeft u een klein hondje, dan is het misschien prettig hem te leren om op een tafel te staan zodat u er gemakkelijk bij kunt. Leg dan wel iets op de tafel, bijvoorbeeld een deurmat, zodat de hond niet wegglijdt. Leer hem eerst om kort op de mat te blijven staan terwijl u hem aait en zet hem er weer af voor hij zelf probeert weg te komen, leid hem eventueel af met een snoepje zodat het op de tafel staan een leuke gebeurtenis wordt.

Als de hond rustig bij u staat en het prima vindt dat u hem even aait, begint u met een paar stroken van de borstel. Houd het kort en laat de hond niet in de borstel bijten. Blijft hij rustig staan, beloon hem dan met uw stem en stop met de oefening. Protesteert hij, zorg er dan voor dat hij blijft staan en stop pas als hij even rustig toelaat dat u aait of borstelt. U wilt immers niet dat hij leert dat zijn protesten ervoor zorgen dat u stopt! Een volgende keer zult u wat korter moeten oefenen zodat u voorkomt dat hij zich gaat verzetten, want anders krijgt hij een hekel aan borstelen. Op deze manier borstelt u steeds wat langer en op meerdere plekken op het lichaam.

Als u een pup heeft van een ras dat naar de trimmer moet, dan is het aan te raden dit op jonge leeftijd al te oefenen. Ga gewoon eens met hem langs, laat hem bij de trimmer op de tafel staan en kennis maken zonder dat er ook echt iets gebeurt. Doe dit een paar keer en zorg ervoor dat de pup het een leuke ervaring vindt. Zo leert hij dat de trimsalon een leuke plek is om heen te gaan.

Materiaal

Voor elk type vacht zijn er speciale borstels en kammen. Om er zeker van te zijn dat u voor uw hond het juiste materiaal gebruikt, kunt u zich het beste laten adviseren door een hondentrimmer. Deze is gespecialiseerd in vachtverzorging en weet precies wat u nodig heeft. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van verschillende kammen en borstels.

Kam

Er zijn allerlei soorten kammen. Deze zijn geschikt om klitten weg te halen op lastige plekken of om langere of zijde-achtige vachten door te kammen. Laat u adviseren over een geschikte kam voor uw hond, want er zijn soorten met lange en korte tanden, dubbele tanden, dicht op elkaar staande of juist wijde tanden en ook ronddraaiende tanden.

Rubber borstel

De rubber borstel heeft rubberen noppen en is geschikt voor kortharige honden. Hiermee kunt u goed de losse haren weghalen als de hond in de rui is. Gebruik de borstel niet te vaak buiten de ruiperiode om, want dan trekt u haren uit die vast hadden moeten blijven zitten. Er worden dan steeds nieuwe haren gevormd waardoor het ruipatroon doorbroken wordt en u krijgt een hond die het hele jaar door verhaart.

Slicker-borstel

Deze borstel heeft dunne, gebogen metalen haakjes en wordt gebruikt voor het verwijderen van dode haren en het uit elkaar halen van klitten. Vooral voor langere en dikkere vachten is dit ideaal.

Hark

Harkjes werken uitstekend om de ondervacht van een hond uit te kammen en dode haren eruit te halen. Vooral voor honden met grovere, langere haren zoals Golden Retrievers of Duitse Herders met een dikke vacht is dit erg handig. Er zijn verschillende soorten harkjes te krijgen, met enkele of dubbele tanden.

Pennenborstel

Een borstel met pennen die aan de onderkant afgerond zijn is geschikt voor honden met lange, sluike haren zoals de Yorkshire Terriër.

Hoe moet u borstelen en kammen?

Omdat er veel verschillende soorten vachten zijn, is het verstandig om eens bij een trimsalon langs te gaan en u voor te laten doen hoe u de vacht van uw hond het beste kunt verzorgen. Zeker bij honden met wat langere haren is het belangrijk dat dit goed gebeurt omdat er anders klitten kunnen ontstaan die er nauwelijks uit te krijgen zijn. Bij te weinig of verkeerd borstelen kan de ondervacht gaan klitten en vervilten. Met een netjes geborstelde bovenvacht is dit van buitenaf niet duidelijk te zien, maar de hond kan er veel last van krijgen. Hij krijgt huidirritatie en heeft het veel te warm. Het enige dat er dan nog aan gedaan kan worden is de hond helemaal te scheren.

Plukken

Er bestaan ook veel honden met een zogenaamde pluk-vacht. Dit zijn ruwharige honden zoals veel terriër-rassen. Hun vacht moet in de rui-periode geplukt worden. Dit kunt u eventueel zelf doen als u weet hoe het moet, maar u kunt het ook aan een trimmer overlaten. Het is belangrijk dat de vacht ook echt ‘pluk-rijp’ is, omdat u anders de rui verstoort en het bovendien pijn doet als u de haren uittrekt. Zeker als u er geen ervaring mee heeft is het beter om dit aan een professional over te laten. Dit plukken moet twee tot vier maal per jaar gebeuren.

Knippen of scheren

Bij sommige hondenrassen moet of kan de vacht regelmatig worden geknipt of geschoren. Dat kan gedaan worden om er een bepaald model in te brengen, of bijvoorbeeld om te voorkomen dat de lange haren gaan klitten of veel vuil mee naar binnen nemen. U kunt dit het beste laten doen in een trimsalon. Knippen wordt onder andere gedaan bij poedels, die een vacht hebben die steeds door blijft groeien, maar ook kleine langharige honden zoals Shih Tzu’s kunnen een kort kapsel krijgen. Bij andere rassen zoals Cocker Spaniels of Golden Retrievers kunnen de langharige delen van de vacht worden uitgedund.

Hoe vaak borstelen?

Kortharige honden hoeven eigenlijk alleen in de ruiperiode (normaal gesproken twee keer per jaar) dagelijks geborsteld te worden. Daarbuiten kunt u af en toe eens een borstel of zeemlap over de vacht halen om stof en zand te verwijderen.

Honden met een lange, wollige of zijde-achtige vacht moeten elke dag gekamd worden om klitten te voorkomen. Halflange vachten en ruwharige honden moet u een paar keer per week kammen.

Oren

Bij langharige honden, zeker die met hangoren, moet u ook de gehooringang controleren op haargroei. Als hier losse haren in zitten, kunt u deze eruit halen omdat het anders de gehoorgang blokkeert en het oorsmeer er niet meer uit kan. Trek echter geen haren uit die nog vast zitten, daardoor groeien ze sneller terug en het kan bovendien irritatie en soms zelfs ontstekingen veroorzaken.

Bij langharige honden groeit vaak ook veel haar achter het oor, let op dat hier geen klitten in komen.

Oksels en ‘broek’

In de oksels van langharige honden ontstaan snel klitten. Dit is erg vervelend want het is pijnlijk bij het lopen. Kam deze plekken dus extra zorgvuldig door. Ook bij de broek, de lange haren aan de achterpoten van honden met lang en half-lang haar, ontstaan gemakkelijk klitten.

Poten

Haar dat tussen de tenen groeit, kan vervelende kussentjes vormen waardoor de hond zijn poten niet plat op de grond kan zetten. Knip teveel aan haar tussen de tenen dus weg. Controleer regelmatig of er geen takjes, zaden of gras-aren tussen de haren bij de tenen zitten.

Wassen

Sommige honden moeten regelmatig gewassen worden. Dit is afhankelijk van de vacht en natuurlijk ook van de bezigheden van uw hond. Honden met een lange, zijde-achtige vacht moeten af en toe in bad, maar een Labrador die in elke sloot springt zult u ook willen wassen. Wen de hond er aan om onder de douche of in bad te gaan. Gebruik water of speciale hondenshampoo, nooit mensenshampoo. Deze is veel te agressief voor de hondenhuid en kan kale plekken tot gevolg hebben. Voor langharige honden zijn er bij de dierenspeciaalzaak of trimsalon speciale producten te koop die ervoor zorgen dat de vacht minder klit en gemakkelijk te kammen is.

De trimsalon

Als u met uw hond naar een trimsalon gaat, is het wel zaak om op te letten of de medewerkers een vakdiploma hebben. Dit is namelijk niet vereist om een trimsalon te kunnen beginnen. Wilt u er zeker van zijn dat uw hond vakkundig getrimd wordt, vraag dit dan na. Ook kunt u opletten of de salon is aangesloten bij de belangenvereniging voor hondentrimmers, de ABHB. Op hun website vindt u hierover meer informatie en adressen.

Video 100 Seconden Dierenarts over oorverzorging