Sluiten

Besluit Houders van Dieren in werking

01-07-2014

Op 1 juli treedt het Besluit Houders van Dieren in werking. Dat brengt een aantal veranderingen met zich mee. Zo moet een verkoper van een dier voortaan verplicht schriftelijke informatie meegeven aan de nieuwe eigenaar. Deze informatie moet in elk geval ingaan op verzorging, huisvesting, gedrag en de kosten die met het houden van het dier gemoeid zijn. Hiermee wordt de nieuwe eigenaar geholpen om het dier goed te verzorgen. De Huisdierenbijsluiters van het LICG zijn daarvoor bij uitstek geschikt: ze bevatten alle wettelijk verplichte informatie en zijn gratis te gebruiken. Als u een nieuw dier gaat aanschaffen, let er dan op dat de verkoper u deze schriftelijke informatie meegeeft!

Leeftijd waarop dieren bij de moeder weg mogen

In het Besluit Houders van Dieren zijn ook regels vastgelegd voor de leeftijd waarop dieren van hun moeder gescheiden mogen worden. Voor hond en kat is dat net als vroeger vanaf 7 weken. Voor konijnen is de leeftijd opgetrokken naar 6 weken. Alleen wanneer jonge konijnen op het bedrijf blijven waar ze geboren zijn tot ze 6 weken oud zijn, mogen ze vanaf 4 weken bij de moeder worden weggehaald. Voor papegaaien en parkieten is de leeftijd waarop de jongen bij de moeder weg mogen per soort vastgelegd in een aparte bijlage. Enkele voorbeelden: voor de grijze roodstaartpapegaai is dat vanaf 103 dagen, de geelvoorhoofdamazone mag vanaf 89 dagen bij de moeder weg en de grasparkiet al vanaf 43 dagen.

Eisen van Vakbekwaamheid

Het Besluit houders van dieren stelt dat wie bedrijfsmatig werkt met dieren, een erkend bewijs van vakbekwaamheid moet hebben dat gericht is op de diergroep waar mee gewerkt wordt. Die diergroepen zijn Hond & Kat, Overige zoogdieren, Vogels, Herpeten (amfibieën en reptielen) en Vissen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van MijnRVO.

Overige zaken

Verdere belangrijke zaken zijn het verbod om dieren te verkopen aan personen onder de leeftijd van 16 jaar en het verbod om dieren in de etalageruimte te zetten.

Het nieuwe besluit bevat bovendien de verplichting om dieren goed te socialiseren. Wie jonge dieren huisvest tijdens de gevoelige periode voor socialisatie, moet ervoor zorgen dat ze kennis kunnen maken met mensen en relevante andere diersoorten en aan houderijomstandigheden en dat ze soorteigen gedrag kunnen leren en uitvoeren. Ook dit is iets waar u als koper op kunt letten bij het vinden van een betrouwbaar verkoopadres.

Het nieuwe besluit kunt u in zijn geheel hier terugvinden. Wilt u meer informatie over waar u op moet letten bij het aanschaffen van een huisdier? Kijk dan ook eens bij onze Praktische documenten over Aanschaf: Het aanschaffen van een huisdier, De aanschaf van een hond, De aanschaf van een kat, De aanschaf van een konijn, De aanschaf van een knaagdier.